De 30 de ani Iris

Publicat pe
Luna octombrie este luna Iris. Trupa implineste 30 de ani de scena. Impresionant, daca stai sa te gandesti ca aceasta perioada a fost una dintre cele mai framantate din istoria moderna.

S-au rasturnat regimuri, presedinti, nici banii nu mai sunt aceiasi, schimbandu-si foarte des valoarea. Toate acestea nu au afectat nici trupa, nici muzica ei. Publicul a ramas la fel de numeros, chiar daca generatiile s-au schimbat.

De ce? Poate tocmai pentru faptul ca nu au cantat niciodata de­spre lucruri trecatoare, ci numai despre iubire, vis, speranta, viitor. Rock-ul veritabil este o muzica ce trece peste timp, il ignora de cele mai multe ori. Si uite ca nici timpul nu s-a lasat mai prejos.

Nu i-a imbatranit pe „irisi, pastran-du-le spiritul si forta intacte. Aceasta este explicatia pe care am dat-o noi longevitatii lor artistice. Am fost curiosi sa aflam si care sunt explicatiile lor, ale baietilor. De aceea le-am dat o intalnire si ei au si fixat locul: o ceainarie (!) selecta din Bucuresti.

Nu ma asteptam, ce-i drept, sa-i vad pe veteranii rock-ului romanesc band ceai de menta, negru sau mate. Ma gandeam ca rockerii vor da interviul inecati de fum de tigara, ca-si vor… intari ideile cu paharul de vodca alaturi, dar nu a fost deloc asa!

Cu ceainicele in fata, cu pliculetele inmuiate in apa fierbinte, cu cestile pregatite, cei cinci „irisi s-au gandit indelung le intrebarea mea: „Care au fost secretele longevitatii trupei Iris? Pot gasi oare 30, asa ca sa ne asortam cu numarul anilor impliniti?

„Nu stim, nu ne-am gandit niciodata la asta spune Nelu Dumitrescu.
„Si, totusi – insist eu – „de ce credeti ca ati ramas atata timp impreuna?. Dupa o pauza, uitandu-se unul la celalalt, ca si cum ar fi avut nevoie de confirmari si incurajare au in­­ceput sa vorbeasca.

Au ras, s-au contrazis, au tacut in pauze nostalgice, s-au complimentat, s-au luat in gluma. I-am ascultat timp de o ora si am aflat astfel cine si ce i-a ajutat in aceste trei decenii.

Anul acesta, trupa scoate un dublu album: „Iris-30 de ani. Cei ce vor fi cu 24 de piese cantate impreuna cu invitatii Iris: Tudor Chirila, Artanu, Felicia Filip, Paula Seling, Florin Chilian, Adi Despot, Maia Morgestern, Mihai Godoroja si altii.

30 de secrete ale longevitatii lor:
(1) Desi sunt foarte diferiti, s-au completat extraordinar unul pe celalalt.
(2) Si-au respectat opiniile.
(3) Daca au avut pareri diferite, chiar contradictorii, nu au luat personal divergentele ce s-au creat astfel.

(4) Nu au orgolii fara masura.
(5) Au aceeasi placere de a face muzica si aceeasi disponibilitate pentru asta.
(6) Au fost dispusi de fiecare data sa discute, chiar sa negocieze unii cu ceilalti, atunci cand situatia a cerut-o.

(7) Familiile i-au sustinut intotdeauna.
(8) Trupa Iris a avut mereu in componenta oameni foarte… potriviti stilului si spiritului ei.
(9) Nu au facut excese de nici un fel.

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter