De 30 de ani Iris

Publicat pe
Luna octombrie este luna Iris. Trupa implineste 30 de ani de scena. Impresionant, daca stai sa te gandesti ca aceasta perioada a fost una dintre cele mai framantate din istoria moderna.

S-au rasturnat regimuri, presedinti, nici banii nu mai sunt aceiasi, schimbandu-si foarte des valoarea. Toate acestea nu au afectat nici trupa, nici muzica ei. Publicul a ramas la fel de numeros, chiar daca generatiile s-au schimbat.

De ce? Poate tocmai pentru faptul ca nu au cantat niciodata de­spre lucruri trecatoare, ci numai despre iubire, vis, speranta, viitor. Rock-ul veritabil este o muzica ce trece peste timp, il ignora de cele mai multe ori. Si uite ca nici timpul nu s-a lasat mai prejos.

Nu i-a imbatranit pe „irisi, pastran-du-le spiritul si forta intacte. Aceasta este explicatia pe care am dat-o noi longevitatii lor artistice. Am fost curiosi sa aflam si care sunt explicatiile lor, ale baietilor. De aceea le-am dat o intalnire si ei au si fixat locul: o ceainarie (!) selecta din Bucuresti.

Nu ma asteptam, ce-i drept, sa-i vad pe veteranii rock-ului romanesc band ceai de menta, negru sau mate. Ma gandeam ca rockerii vor da interviul inecati de fum de tigara, ca-si vor… intari ideile cu paharul de vodca alaturi, dar nu a fost deloc asa!

Cu ceainicele in fata, cu pliculetele inmuiate in apa fierbinte, cu cestile pregatite, cei cinci „irisi s-au gandit indelung le intrebarea mea: „Care au fost secretele longevitatii trupei Iris? Pot gasi oare 30, asa ca sa ne asortam cu numarul anilor impliniti?

„Nu stim, nu ne-am gandit niciodata la asta spune Nelu Dumitrescu.
„Si, totusi – insist eu – „de ce credeti ca ati ramas atata timp impreuna?. Dupa o pauza, uitandu-se unul la celalalt, ca si cum ar fi avut nevoie de confirmari si incurajare au in­­ceput sa vorbeasca.

Au ras, s-au contrazis, au tacut in pauze nostalgice, s-au complimentat, s-au luat in gluma. I-am ascultat timp de o ora si am aflat astfel cine si ce i-a ajutat in aceste trei decenii.

Anul acesta, trupa scoate un dublu album: „Iris-30 de ani. Cei ce vor fi cu 24 de piese cantate impreuna cu invitatii Iris: Tudor Chirila, Artanu, Felicia Filip, Paula Seling, Florin Chilian, Adi Despot, Maia Morgestern, Mihai Godoroja si altii.

30 de secrete ale longevitatii lor:
(1) Desi sunt foarte diferiti, s-au completat extraordinar unul pe celalalt.
(2) Si-au respectat opiniile.
(3) Daca au avut pareri diferite, chiar contradictorii, nu au luat personal divergentele ce s-au creat astfel.

(4) Nu au orgolii fara masura.
(5) Au aceeasi placere de a face muzica si aceeasi disponibilitate pentru asta.
(6) Au fost dispusi de fiecare data sa discute, chiar sa negocieze unii cu ceilalti, atunci cand situatia a cerut-o.

(7) Familiile i-au sustinut intotdeauna.
(8) Trupa Iris a avut mereu in componenta oameni foarte… potriviti stilului si spiritului ei.
(9) Nu au facut excese de nici un fel.(10) Publicul i-a iubit mereu. Motoul trupei este: „Fara public si mass-media, Iris nu ar fi existat.
(11) In ‘80, ‘82 si ‘88, cand trupa a fost suspendata de comunisti, a existat, de fiecare data, un om providential care a salvat situatia. Printre acestia, Adrian Paunescu sau Florin Lincan.
(12) Au implinit intotdea­una visurile publicului. Nu au renuntat niciodata la al lor.

(13) Cand a fost nevoie „sa puna umarul au lasat totul deoparte, chiar si problemele personale.
(14) Au incercat sa nu se deranjeze unul pe celalalt.
(15) Nu au cazut in capcana comparatiei cu alte trupe, mai ales cu cele din afara. Acolo e o alta planeta.

(16) Nu au fost mofturosi si distanti. Trupa, si pe scena si in afara ei, este sincera si naturala.
(17) Banii nu i-au despartit. Nici atunci cand i-au castigat, nici atunci cand nu i-au avut.
(18) Iris a avut intotdeauna un obiectiv: inainte! Niciodata pe drumuri laturalnice, niciodata inapoi. Nu a tradat rock-ul.

(19) In fiecare an a existat cate un proiect artistic care i-a tinut ocupati, in asa fel incat nu au simtit cand a trecut timpul.
(20) Nu au avut afaceri personale care sa conteze mai mult decat trupa si interesul ei.
(21) Au avut intotdeauna sectia ritmica cea mai buna din tara. Asta a facut ca in concerte trupa sa fie foarte relaxata.

(22) Sunt foarte des in studio. Repeta chiar si numai pentru a se mentine in forma.
(23) Nu au dat crezare „gurilor rele care au incercat sa-i dezbine si nu au cedat influentelor din afara, de oricare natura ar fi fost ele.
(24) O mare parte din istoria Iris s-a scris inainte de ‘89, cand motorul principal al existentei formatiei a fost „fronda.

(25) „Canti la Iris, canti numai la Iris – asta a fost intelegerea lor.
(26) Pentru a ajunge la publicul din Romania, oriunde ar fi fost el, au acceptat sa scada, uneori, din pretentiile tehnice. Pe o scena din Urziceni nu se aude la fel de bine ca pe una din Cluj.
(27) Membrii trupei au avut intotdeauna grija de sanatatea lor.

(28) Nelu Dumitrescu este singurul care a fost de la inceputuri, adica de acum 30 de ani. Actuala formula are numai 20 de ani. De aceea el este cel care a tinut intotdeauna trupa unita.
(29) In epoca moderna nu au refuzat computerul in muzica lor, dar nu l-au substituit nici vocii, nici vreunui instrument muzical.
(30) Dumnezeu.

Mic tratat de istorie IRIS:

  • Trupa s-a infiintat in iunie 1977. Componenta initiala era: Nelu Dumitrescu, Nutu Olteanu, Emil Lechinteanu.
  • Componenta actuala dateaza din 1986, cu exceptia lui Relu Marin (la claviaturi), care a venit in 2002.
  • Pe la Iris au trecut: Sorin Chifiriuc, Florin Ochescu, Mihai Alexandru, Anton Hasias, Ilie Adrian.
  • Inainte de Cristi Minculescu (venit la Iris pe 7 februarie 1980), solisti au fost: Ion Jecan, Lucian Chivu, Dan Bittman. Pentru a canta cu Iris, Cristi a plecat de la trupa Harap Alb.
  • Din 1996, producatorul muzical al trupei este Mihai Godoroja.
  • De-a lungul timpului, Iris a cantat pe aceeasi scena cu: Uriah Heep, Nazareth, Whitesnake si Rolling Stones.
  • Discografia Iris contine 21 de unitati muzicale aparute pe suporturi audio si video.

Text: Cristina Stanciulescu, Ilustratie: Bogdan Petry, Foto: www.rockmania.net
.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter