Horia Varlan spune ce ar gati vedetelor

Publicat pe

Dupa ce am aflat ce ii place sa gateasca si ce ii place sa manance, l-am provocat pe Horia Virlan, jovialul bucatar prezentator al emisiunilor „Cireasa de pe tort' si „Academia lui Horia, sa ne spuna ce reteta ar pregati pentru Mihaela Radulescu, Andreea Marin, Robert Turcescu, Mircea Badea sau Andreea Esca. Afla ce ar manca vedetele noastre din mana Chef-ului de la Prima Tv!

Nu am abilitati de bucatar profesionist, dar am ambitie. Imaginile din show-urile culinare in care feliile de morcovi sau dovlecei tasnesc zglobii si egale de sub taisul ferm si lucios m-au convins de cateva ori sa incerc si eu tehnica prin care varful cutitului nu se misca de pe tocator. De fiecare data, degetele mele au fost un fel de… victime colaterale. Dupa care am renuntat sa mai fac asta. L-am urmarit si pe Horia Virlan cum manuia cutitul la sedinta noastra foto si l-am si cronometrat: un morcov obisnuit a sfarsit in feliute julien in doar 12 secunde! Scena aceasta mi-a amintit de ce spunea Julian Barnes in „Pedantul in bucatarie': „Relatia dintre bucatarul profesionist si cel amator seamana cu o partida de sex. Un partener e, de obicei, mai experimentat decat celalalt; si fiecare are dreptul sa spuna in orice clipa: «Nu, nu fac asta.»' Asa ca am lasat balta tehnica feliatului fin si am trecut la cea a interviului.

Mai nou, exista o moda: lumea se relaxeaza gatind. Credeti ca e un hobby sanatos?
Decat sa mergi la cazino sau sa petreci noptile prin cluburi, sau cine stie ce hobby-uri mai putin sanatoase, gatitul, da, poate sa reprezinte un hobby sanatos. Ca si gimnastica, de exemplu (rade).

Traim ca sa mancam sau mancam ca sa traim?
Mancam ca sa traim. Numai ca, din cauza stresului, de multe ori, incepi sa mananci ceva in fata televizorului si uiti de tine mancand. Si atunci mancam, mancam si mancam si ajungem ca mine!

Cate kilograme aveti?
67! (rade)

Inmultit cu 2?
Eee, nici chiar asa! Am 120 de kilograme, dar ma mandresc cu o masa musculara superioara tesutului adipos, cu o glicemie si un colesterol in limite normale.

Ce va place sa mancati?
Sarmale, mamaliga cu branza…

Ce ati mancat ieri, de exemplu?
Mamaliga rece cu salata de rosii. |mi plac mancarurile simple si obisnuiesc sa gatesc simplu: supe-crema de legume foarte parfumate, gazpacho, ceva rapid la tigaie cu ce gasesc prin frigider…

Ce nu va place sa mancati?
Bame, pentru ca mama ma forta sa mananc in copilarie.

Ce parere aveti despre bucatarii cu abdomen plat?
Ii invidiez! Duc o viata foarte echilibrata. Dar cred ca in ziua de azi greu obtii un abdomen plat, daca nu iti faci din asta un scop. Trebuie sa iti dedici viata abdomenului plat! Oare merita? Nu stiu ce sa zic…

Odata cu „Cireasa de pe tort', ati devenit vedeta. V-ati dorit sa deveniti vedeta?
Sunt o persoana cunoscuta, atat. Vedete sunt Hagi, Ilie Nastase, Mihaela Radulescu… Nu mi-am dorit sa devin cunoscut. Cand am treaba si vine cineva la mine pe strada si ma trage de maneca, nu prea ma simt in largul meu. Dar le raspund tuturor, chiar daca nu imi place. Dau autografe, fac poze cu cine vrea, pentru ca e o bucurie pentru ei si nu vad de ce, daca am ajuns in situatia de a face o bucurie cuiva, sa nu i-o fac.

Sunteti implicat in proiectul „Delice Cook&Fun'. Despre ce este vorba?
Impreuna cu cativa colegi, organizam team building-uri pentru diverse companii. Oamenii vin, gatesc, se simt bine, se distreaza.

„I-as gati lui Sarkozy niste chiftele cu ace sa se intepe la limba si l-as pune pe regele Cioaba sa-l serveasca. Lui Vladimir Putin i-as da un hamburger cu cartofi prajiti.

Sunteti pe strada, aveti treaba in oras si vi se face foame. Ce faceti?
Aici sunt in offside. De multe ori, evit sa mananc in oras. Dar, daca sunt chiar obligat sa o fac, merg la un fast-food, nu dau nume, si mananc o salata. Nu risc nimic mancand salate. Sau mai mananc mititei sau ciorba de burta.

Învață să faci mici de casa!

Ce ati gatit ultima data?
O prajitura cu prune.

Ne dati reteta?
E o prajitura simpla, rasturnata. Se pune zahar pe fundul tavii, cat sa acopere tava si se adauga prunele. Se lasa sa se inmoaie bine in cuptor si apoi se stropesc cu putin rom (mai bun decat esenta de rom!). Deasupra se adauga un aluat de chec facut din oua, faina si zahar (masuri egale: 6 linguri de zahar, 6 de faina, 6 oua), o lingura de unt topit, un varf de cutit de praf de copt si coaja de portocala sau de lamaie. Se baga la cuptor si, cand e gata, se rastoarna pe un platou astfel incat prunele sa fie deasupra. Peste toata prajitura, se asaza o compozitie de bezea (albusuri cu zahar). Apoi se da iar la cuptor ca sa prinda crusta. Dar sunt nenumărate rețete cu prune.

Cine gateste la dvs. acasa?
Eu, sotia mea, fiica mea… Dar fiicei-mele, de cand e indragostita, nu prea ii mai arde de gatit. Face doar torturi pentru prietenul ei.

Ce ati zice daca v-as propune sa gatiti pentru cateva vedete de la noi? Ce ati pregati pentru Mihaela Radulescu?
Eeeeehehehe! (rade) Daca ar fi sa ma gandesc de unde provine, ar trebui sa-i fac niste poale-n brau, ca e de la Piatra Neamt. Daca ar fi sa ma gandesc la ce viata traita din plin are, ar trebui sa-i gatesc prajitura aceea „Paris Brest' („Sanii Parisului), pentru ca i-a innobilat de curand. Daca ar fi sa ma gandesc ca a scris o carte si incearca sa apere lumea de rau, aratandu-si posteriorul intr-o campanie pentru a ne scapa de viciile tutunului, i-as gati o mancare manastireasca, sa zicem un ghiveci calugaresc.

Pentru Andreea Marin?
Oooohohooo! Pai tot ceva din zona de acolo, ca si ea e moldoveanca. Nu stiu ce i-as gati… E interesant… nu ii gasesc hibe. Cred ca i-as gati un preparat sofisticat pentru ca merita. Ea se zbate destul de mult sa ramana unde a urcat la un moment dat. E si femeie frumoasa, e si mama, e si sotie… I-as gati un piept de rata, foie gras, trufe si un sos de smochine.

Pentru Robert Turcescu?
Pe Robert Turcescu il iubesc, imi place foarte mult! I-as face o mancare foarte buna. El e acid, piscator, i-as face un gazpacho picant cu ardei iute.

Pentru Mircea Badea?
Mi-a placut tipul asta foarte mult pana a inceput sa-si dedice viata unor cauze pe care nu le inteleg. Pentru el, paine cu unt e suficient.

Pentru Andreea Esca?
Andreea Esca merita mult, imi place. I-as gati un homar cu sos usor de sampanie. Atat. (zambeste)

„Ca sa fii un bucatar bun, in primul rand, trebuie sa stii tehnica culinara, sa ai notiuni de chimie alimentara. Ca sa fii un bucatar stralucit, trebuie sa ai gust.

Aveti si umor si talent la gatit. Ce alte talente mai ascundeti?

(rade) Vorbesc tare, ma enervez repede, nevasta-mea zice ca sforai, am memoria figurilor, iubesc oamenii, iert, imi plac norii, padurile, imi place sa merg la pescuit, as fi fost un bun matematician. Am invatat fluierand matematica si fizica. Am intrat al doilea la Facultatea de Constructii.

Dar ati renuntat dupa primul an…

Da, am renuntat. Cand m-am dus sa vad listele la admitere, am luat-o de jos in sus si cand am vazut ca sunt al doilea din capatul listei, nu mi-a venit sa cred!

Am citit ca oferiti consultanta pentru cei care vor sa isi deschida restaurante. Cum trebuie sa fie un restaurant ca sa aiba succes?
In primul rand, trebuie sa fie plasat intr-un loc accesibil. Apoi trebuie sa aiba un concept care sa se adreseze unui anumit segment. Nu poti face mancare pentru toata lumea, pentru ca n-o s-o faci niciodata bine.  Trebuie sa te adresezi unora care vor ceva anume: ori calitate, ori pui, ori peste, ori sa manance noaptea, ori sa manance in picioare etc. Apoi trebuie standardizate serviciile si preparatele. Dupa ce ai dobandit toate aceste criterii, trebuie sa existe acel ceva numit personalitate. Personalitatea este data si de concept, dar si e cei care lucreaza acolo.

De ce nu aveti propriul restaurant?

De ce sa ma doara capul? Investitia e mare… Mi-ar placea sa fac asta pentru ca mi-e drag, dar firma de consultanta imi aduce ceva beneficii. E o afacere buna, cu o investitie mica. Am clienti inca dinainte de a incepe emisiunea. Dar am lasat-o mai moale de cand cu televiziunea. Trebuie sa ma implic in ceea ce fac.

Ati lucrat in Ungaria si Anglia si ati facut cursuri la Cleveland Comunity College din SUA. Regretati ca v-ati intors?
Nu, deloc. La Cleveland am ajuns ajutat de cei la care lucram atunci in Ungaria. Dar dupa primul an, mi-am platit singur cursurile. Vreau sa subliniez un lucru: mi-a placut mai mult in Anglia decat in America pentru ca oamenii sunt mai calzi. |n America am si lucrat mult, aveam doua job-uri. Aveam ganduri mari pe vremea aia, vroiam sa castig bani. Dar cum i-am luat, asa s-au si dus.

Acum sunteti un om bogat?
Nu, dar am realizari cu care ma mandresc: doi copii – un fiu de 22 de ani si o fiica de 18, o nevasta si o stare materiala care ma linisteste. Nu sunt un om bogat si nici nu-mi doresc sa am dureri de cap. Bunicul a fost expropriat si a facut puscarie pentru ca a fost bogat.


P.S.: A doua zi dupa sedinta foto, am incercat reteta de prajitura cu prune data de Horia Virlan in acest interviu. Pentru ca fotografia preparatului mi-ar compromite definitiv firava reputatie de bucatar amator, nu o adaug in aceste pagini. Mai spun doar atat: unt topit nu e tot una cu unt moale.

Luana Danet
Foto: Radu Chindris

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter