Mihai Dobrovolschi si Delia Codreanu - Cui i-e frica de psiholog?

 Revista VIVA
.

Delia, te-a ajutat cu ceva in relatia voastra meseria pe care o ai?
D: Da, m-a ajutat sa inteleg tot ce se intampla. Pentru ca altfel, daca nu ma foloseam de ceea ce am invatat, renuntam demult.

Ce ai inteles?
D: Am crescut impreuna, ne-am maturizat impreuna. Unele lucruri aveau niste cauze foarte adanci, care s-au explicat indata ce amandoi am mers la terapie. Asta ne-a ajutat.

Mihai Dobrovolschi, Delia Codreanu

Dar nu puteai face terapie cu el?
M: Nu, pentru ca nu pot face cu cei din familie sau cu cei foarte apropiati mie. Si apoi, nu vad obiectiv situatia, precum in cabinet.

Comportamentele oamenilor au intotdeauna explicatii in trecutul lor, in copilaria lor? Toate? La toti oamenii?
D: Nu as vrea sa folosesc cuvantul „intotdeauna', dar, in majoritatea cazurilor, da! Sunt si factori externi care ajuta la exprimarea intr-un anume fel a unui om, pentru ca, desi el are o baza adanca din copilarie, cursul vietii e imprevizibil si factorii, despre care spuneam, nu pot fi prevazuti.

Si atunci trebuie sa mergem toata viata la psiholog? Cine are nevoie de psiholog?
D: In principiu, cei care nu se mai simt bine in pielea lor. Ar fi minunat ca oamenii sa mearga la terapie pana ajung sa-si inteleaga problemele si sa invete sa si le rezolve singuri.

Mihai, meseria Deliei te-a influentat sa mergi si tu catre Psihologie? Esti student in anul intai acolo. Asta dupa ce-ai facut ASE-ul…
M: Eu am inceput sa citesc psihologie in liceu. Pana la 19 ani l-am citit pe Freud! Pe tot. Dupa care, vorbind cu Delia si, vazand cat de fain e procesul asta, cat de igienic e sa-ti cureti mintea, cat de interesant si curajos e sa faci asta, am vrut sa fac si eu.

Pentru tine sau pentru a-i ajuta pe altii?
M: O fac ca sa-mi diminuez suferintele si apoi mi se pare logic sa ajung sa si practic aceasta meserie. Citeam oricum mult si m-am gandit de ce sa nu o fac intr-un mod profesionist?

Dar nu e nociv sa intri atat de mult in tine? Pe vremuri, taranii nu citeau decat o carte, Biblia. Nu se puneau atata sub lupa.
M: Uite cum e. Va spun acum adevarul. Bineinteles ca si eu cand ma uit la bunica-mea, la lumea aia, in care existau niste reguli, niste norme adanci, imi dau seama ca lumea aia, fara atatia stimuli, medita mai mult. Acum sunt atatia stimuli, incat nu mai avem timp de noi. Exista un studiu care spune ca dintr-un singur numar de ziar, de exemplu „New York Times', un om isi ia informatii cat isi lua unul din Evul Mediu intr-o viata! E enorm de multa informatie. Evolutiv, noi nu suntem pregatiti pentru ea. E un caz al unei neurocercetatoare (vedeti pe www.TED.com) care a avut un atac cerebral. I-a fost afectata emisfera stanga a creierului, cea oarecum raspun-zatoare cu logica, cu partea rationala. Dupa ce s-a trezit, a avut niste senzatii si niste revelatii, niste fericiri, s-a umplut de lumina. Bineinteles ca nu e o solutie, dragi cititori, asta e clar. Dar cantitatea asta de informatie ne nauceste! Sigur ca si mie mi-ar placea sa devin un bunic intelept care sa stie daca va ploua peste 3 zile, dar lumea vine peste tine, frate! Si nu se poate sa nu stii
incotro merge tramvaiul, pe ce parte sa te duci la metrou, ce droguri sa iei, ce muzica sa asculti… In relatii, eu cred ca e la fel.
 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton