Ce se întâmplă la 7 ani de la moartea lui Szobi Cseh. Fiul cascadorului, dezvăluire dureroasă

Publicat pe

Au trecut 7 ani de la moartea celebrului cascador Szobi Cseh, iar fiul său, Arpad, a vorbit despre proiectul de suflet al tatălui său, dedicat copiilor instituționalizați, care este pe cale să dispară.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Au trecut 7 ani de la moartea celui mai cunoscut cascador român din toate timpurile, Szobi Cseh, însă, din nefericire, proiectul său de suflet este pe cale să dispară. La trei ani de la moartea tatălui său, Arpad, fiul Szobi Cseh, a preluat conducerea Asociației Gladiatorul, ce sprijină copiii defavorizați, în încercarea de a păstra vie memoria celebrului cascador român. Din păcate, acum moștenirea lui Szobi Cseh este în pericol.

Ce se întâmplă la 7 ani de la moartea lui Szobi Cseh. Fiul cascadorului, dezvăluire dureroasăCe se întâmplă la 7 ani de la moartea lui Szobi Cseh. Fiul cascadorului, dezvăluire dureroasă

Ce se întâmplă cu asociația lui Szobi Cseh

Szobi Cseh a fost nu numai un cascador reputat, ci și un om cu suflet mare. Acesta a deschis o școală de cascadorie pentru copiii instituționalizați, însă acum proiectul său este la un pas să dispară, povestește mezinul său, Arpad. Timpurile s-au schimbat, s-a cam dus vremea cascadoriilor clasice, iar regulile profesiei sunt acum altele.

„În prezent, nu se poate spune că meseria asta a rămas la fel. Nu mai rişti la fel de mult ca pe vremea tatei. Nu mai e la fel de multă mişcare, motricitate, scene de luptă.

Au apărut tehnici noi de filmare, care supun cascadorul la mult mai puţin eforturi decât erau obişnuiţi cei de dinaintea lor. Mai treci prin foc şi astăzi, dar s-au inventat tot felul de geluri ajutătoare. Pe vremea lui Szobi Cseh aveai două saltele şi cam ăsta era tot inventarul.

Ei interacţionau cu cai, cu maşini sau mai ştiu eu ce fel de grozăvii aveau de înfruntat. Asta nu înseamnă că nu mai există cascadori. Nu, nici pomeneală. Mai avem cel puţin două mari echipe de cascadori, foarte solicitate pe piaţă. Doar că datele problemei s-au schimbat', a declarat Arpad Cseh pentru Impact.ro.

Citește și: Zanni, dezvăluiri în premieră despre tatăl lui: „Nu o pot judeca pe mama. Pe tata…”/ EXCLUSIV

Citește și: Tily Niculae, infectată cu norovirus. „Mi-a apărut și un hematom'

Citește și: Andreea Lodbă de la Survivor s-a lansat în muzică! Cântă cu Mitică, din Moldovenii

Citește și: Cum arată Bianca Brad la 53 de ani. Fosta Miss România și-a păstrat silueta și frumusețea

Moștenirea marelui cascador

Măcinat de cancerul osos, Szobi Cseh, considerat cel mai mare cascador pe care l-a avut România, a murit în anul 2014, la vârsta de 71 de ani. Dorind să-i păstreze amintirea vie, fius său Arpad a dus mai departe asociația înființată de tatăl său, căreia marele cascador i se dedicase trup și suflet.

Tatăl său ridicase lângă sediul asociaței o bojdeucă ce i-a primit numele, și unde, în afară de activitatea de la sală copiii lui de suflet de la Gladiatorfăceau terapii ocupaționale, ateliere de prelucrare a lemnului, dar și multe alte activități. Iar fiul său a decis să continue activitatea lui Szobi Cseh.

Tata nu mi-a lăsat această moştenire. Nu mi-a cerut nimic pe tema asta. De altfel, nici nu s-a plâns vreodată de ceva anume în cei doi ani cât s-a luptat cu boala. A ţinut doar pentru el durerea pe care a înfruntat-o. Şi durerea, dar şi problemele întâmpinate în relaţia cu sistemul nostru.

El, care a trecut de atâtea ori prin viaţă prin etape grele, cu tot felul de accidentări, niciodată respectând indicaţiile medicale, abandonând ghipsul şi cu o săptămână mai devreme şi cu o capacitate de refacere a trupului ieşită din comun, a crezut atât de mult în şcoala sa specială de cascadori dedicată copiilor instituţionalizaţi sau chiar cu handicap.

Şi în căţeii abandonaţi pe care-i strângea de pe unde apuca. După moartea sa am numărat 24 de căţei care erau îngrijiţi de diverşi oameni, plătiţi de tata, inclusiv trei medici veterinari', a mai spus Arpad Cseh pentru sursa citată.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter