Copiii vedetelor divorțate, mai expuși traumelor psiho-emoționale?!

Publicat pe

Numărul divorțurilor crește îngrijorător an de an, despărțirea cuplurilor afectând nu doar adulții, ci și copiii, implicați, fără voia lor, în problemele greu de gestionat ale părinților. Și mai dificil este însă pentru familiile formate din părinți celebri, deoarece presiunea imensă din showbiz afectează invariabil viața de cuplu, iar copiii au de suferit, indiferent de vârsta la care se produce divorțul.

 

Viața de vedetă poate fi una de invidiat, însă văzută din interior nu este întotdeauna atât de roz, drept dovadă stând nenumăratele divorțuri care s-au petrecut doar anul trecut în showbiz. Cupluri celebre și-au spus la revedere, însă, în afară de râurile de cerneală care au curs și senzaționalul speculat de presă, în spatele multora dintre despărțiri se ascund adevărate drame. Cel mai cunoscut exemplu este cel al Angelinei Jolie și al lui Brad Pitt, a căror separare i-a pus într-o situație dificilă pe cei 6 copii ai lor, cu vârste cuprinse între 16 și 9 ani, în momentul în care cei doi părinți au început lupta pentru custodia comună, monitorizați de presă non-stop. Complicat a fost și în cazul divorțului dintre Demi Moore și Bruce Willis, ale căror fiice, la vremea divorțului, aveau 6, 9 și 12 ani. Nici lui Jennifer Lopez nu i-a fost ușor când s-a despărțit de Marc Anthony, la vremea aceea cei doi gemeni ai lor având 4 ani.

 

Evident, nici vedetelor din showbizul autohton nu le-a fost mai ușor la divorț, în special că, în majoritatea cazurilor, a fost vorba de cereri de acordare a custodiei în cazul unor copii destul de mici.  Printre cele care au ales să pună capăt unei căsnicii disfuncționale s-au numărat Mihaela Rădulescu, Andreea Marin, Diana Munteanu, Andreea Berecleanu, Maria Marinescu, Adina Buzatu, Geanina Ilieș, dar și Antonia, al cărei divorț de Ciro Casstellano a fost poate și cel mai mediatizat și în urma căruia atât artista (acuzată că și-a părăsit copilul), cât și Maya, fetița ei în vârstă de 4 ani, au avut de suferit. Mai mult, în aceste situații, expunerea media intensă poate fi și mai traumatizantă pentru copii, care pot deveni ținta comentariilor rău-intenționate atât ale adulților din jur, cât și ale celorlalți copii. Să fie, oare, divorțul o soluție? Psihologul Ozana Ilie avertizează: „Decât într-o familie disfuncțională, mai bine cu părinții divorțați!'.

 

Efectele resimțite de copii diferă în funcție de etapa prin care trec aceștia, dar pot pune probleme la fel de mari.

Copilul preșcolar: Se poate instala o dependență de părintele cu care rămâne, o teamă că este părăsit, o anxietate de separare. Pot să apară probleme legate de somn sau nu mai vrea să meargă la grădiniță. Începe și opoziția: nu mai dorește să facă anumite lucruri pentru că el își dorește, de fapt, ca părinții să fie împreună', afirmă Ozana Ilie.

 

Copilul școlar: Un copil mai mare, un școlar, se va gândi că din vina lui s-a produs ruptura și atunci observăm 2 comportamente: ori încearcă să fie din ce în ce mai cuminte, tocmai ca să îi convingă pe părinți că nu face nimic rău, ori, varianta a doua, copilul se răzvrătește: începe să înjure, devine agresiv cu colegii la școală, exprimându-și astfel nemulțumirea. Uneori, apare și comportamentul regresiv, adică își dorește să redevină bebeluș, să fie hrănit de un anumit părinte, alintat, legănat', susține psihologul.

 

 

Adolescentul: Nici adolescenții nu sunt scutiți de trauma, ba chiar dimpotrivă! Fiind la o vârstă extrem de dificilă, aceștia pot dezvolta cu ușurință comportamente antisociale, în multe situații devenind consumatori de alcool, de droguri sau fugind de acasă.

 

Dat fiind că a doua cauză de divorț, după infidelitate, este violența domestică, e preferabil ca părinții să fie separați, pentru ca copilul să nu mai fie martor la scene de agresivitate și să nu se mai simtă lipsit de iubire. Pe de altă parte, sunt și copii care… divorțează de părinți. Din păcate (sau din fericire) deocamdată doar în America. De exemplu, Macaulay Culkin și-a câștigat emanciparea juridică în instanță la 16 ani, acuzându-și tatăl de rele tratamente și de faptul că-i administra prost averea. A câștigat și a intrat și în posesia averii de 17 milioane de dolari. La fel și Drew Barrymore, care și-a dat în judecată părinții la vârsta de 15 ani, Courtney Love tot la 15 ani, iar Alicia Silverstone la 16, cu toții câștigându-și independența în instanță… Dar vorbim despre America, în România copiii sunt întreținuți de părinți până la adânci bătrâneți.

 

 

 

Oana Pantazi

 

 

 

 

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter