Destinul dramatic al lui Gică Petrescu. Artistul a murit singur și bolnav, într-o sărăcie lucie

Publicat pe

Pe data de 18 iunie 2006, Gică Petrescu era găsit mort în locuința sa de pe Bulevardul Regina Elisabeta. Mai bine de două decenii, reputatul artist a trăit fără iubirea vieții sale, Cezarina Moldoveanu, femeia care i-a fost alături timp de 34 de ani. În ultimii ani de viață, bolnav și singur, Gică Petrescu a trăit mai mult din mila vecinilor… Avea 91 de ani când s-a stins din viață.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Extrem de popular înainte de Revoluția din 1989, dar și multă vreme după aceea, Gică Petrescu a fost unul dintre cei mai iubiți artiști români, fapt certificat de cele peste 7 decenii de activitate, dar și de cele peste 1500 de melodii interpretate, unele dintre ele fiind compoziții proprii. Șlagărele sale au făcut furori atât în țară, cât și peste hotare, faimosul artist reușind să-l impresioneze cu muzica sa inclusiv pe celebrul violonist Yehudi Menuhin. Din păcate, marele artist a murit în singurătate și într-o sărăcie lucie, uitat parcă de toată lumea…

Destinul dramatic al lui Gică Petrescu. Artistul a murit singur și bolnav, într-o sărăcie lucieDestinul dramatic al lui Gică Petrescu. Artistul a murit singur și bolnav, într-o sărăcie lucie

Gică Petrescu a devenit celebru de la vârsta de 15 ani

Născut pe 2 aprilie 1915, Gică Petrescu provenea dintr-o familie bună. Locuința familiei Petrescu se afla pe Calea Victoriei, la numărul 190, într-o clădire cu trei etaje. Tatăl lui, de meserie funcționar poștal, urmase studii superioare la Geneva, iar mama își petrecuse tinerețea la Paris, fiind, după spusele artistului, o bună cunoscătoare a pianului. De altfel, cea care l-a îndrumat pe Gică Petrescu spre lumea muzicii a fost chiar mama sa. Din păcate, la 15 ani, în 1930, adolescentul și-a pierdut mama, ca urmare a unei boli la stomac, rămânând astfel fără „cel mai bun prieten'.

Citește și: Gina Pistol a publicat prima imagine cu chipul fiicei sale, Josephine. Cum arată și cu cine seamănă micuța

Citește și: Cum arată și cu ce se ocupă actorul Ovidiu Cuncea, la patru ani după ce a devenit preot: „L-am înmormântat pe tata marți, joi mi-a murit mama'

Citește și: Dinu și Deea Maxer divorțează după 18 ani de relație: „Am decis să ne încheiem căsătoria…”

Tot la 15 ani, Gică Petrescu a devenit celebru, fiind remarcat de compozitorul Ion Vasilescu atunci când a urcat pentru prima oară pe scenă, la o serbare. Acesta l-a dus la Radio, unde a cântat cu reputatul pianist și dirijor Iulian Ghindă. Studiile muzicale pe care le-a avut s-au rezumat la cei doi ani urmați la Conservatorul din București, unde a făcut armonie și contrapunct. A făcut apoi doi ani la Drept, dar a renunțat la facultate pentru muzică.

În 1933, la doar 18 ani, a fost angajat oficial ca solist vocal, la localul occidental de lux Galeries Lafayette, unde cânta. Deși era doar un adolescent, a atacat cu mult curaj eșalonul de aur al idolilor de pe atunci ai scenelor din localurile de muzică: Cristian Vasile, Titi Botez sau Jean Moscopol.

La 21 de ani, artistul a fost trimis pe front

La vârsta de 21 de ani, Gică Petrescu a fost trimis pe front, în al Doilea Război Mondial. Nu a luptat în prima linie, dar era oricum era expus la multe pericole. Chiar și atunci, prin intermediul talentului său, le aducea alinare celor răniți…

„Nu mi-e frică de moarte. Asta nu înseamnă că o sfidez. Când va fi să fie?! Asta numai Dumnezeu știe. Conduceam o mașină cum numai în filmele cu Stan și Bran se mai poate vedea. Eram, de obicei, trimis să duc medicamente la spitalele de prim ajutor, din imediata apropiere a frontului. Cum mă lansasem deja în muzică și oamenii începuseră să mă cunoască, trăgeam câte o cântare pentru răniți de câte ori puteam sau mi se cerea. Mergeam oriunde era nevoie de mine', spunea Gică Petrescu într-un interviu pentru Libertatea.

Artistul a păcălit însă moartea de mai multe ori. În 1977, pe 4 martie, Gică Petrescu a fost norocos, spre deosebire de alți colegi de breaslă de-ai lui, printre care s-au numărat Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț și Doina Badea. În timpul cutremurului de 7.6 grade pe scara Richter, Gică Petrescu se afla în sediul Radiodifuziunii, unde înregistra o emisiune.

Gică Petrescu, devastat de moartea soției

A trecut prin multe în viața sa, însă cea mai grea perioadă a fost după moartea soției sale. Gică Petrescu a trăit în solitudine mai bine de 20 de ani și nu s-a putut împăca niciodată pe deplin cu pierderea femeii iubite.

„El nu mergea nicăieri fără ea. Erau nedespărţiţi şi – dacă mă întrebaţi – părerea mea e că ea îi era superioară lui Gică. Dar s-au iubit foarte mult. S-au întîlnit la Teatrul de Revistă, unde era Cezarina în tinereţe… o femeie frumoasă! De-altfel, nu aveai ce să cauţi la Revistă dacă nu arătai ca o Miss. Părinţii lui nu au vrut-o, însă, în familia lor pe Cezarina, care era femeie divorţată', sunt cuvintele muzicologului Viorel Cozma despre cea care a fost medic stomatolog și, apoi, poetă, arată dilemaveche.ro.

Un singur necaz a umbrit această marea lor dragoste: cei doi nu au avut copii. După moartea femeii iubite, Gică Petrescu s-a retras din viața publică, iar aparițiile sale s-au rărit aproape total.

Moartea soției sale, Cezarina, în 1989, a fost marea durere a celebrul cântăreț și a reprezentat cumva și pasul spre retragerea din luminile rampei! Nu a mai urcat pe scenă decât foarte rar și evita să mai meargă la emisiunile de televiziune! Considera că vremea lui a trecut și piesele sale nu mai erau în pas cu vremurile! Avea însă o dorința incredibilă să trăiască!

Pur și simplu, nu voia să moară, poate tocmai de aceea, și dintre melodiile lui, el iubea cântecul Inima, de ce nu vrei să îmbătrânești'! Era un fel al lui de a spune prin versuri că vrea să rămână în viață'! Din păcate, nu s-a putut lupta cu neajunsurile și până la urmă a clacat!', spuneau apropiații artistului peste ani!

Artistul a murit în sărăcie și singurătate…

Artistul a trăit mai mult decât modest în ultimii săi ani de viață, iar mai dureroasă ca orice a fost singurătatea. Apropiații povesteau că se confrunta cu mai multe probleme de sănătate, iar cei care îi purtau de grijă erau vecinii din imobilul de pe Bd. Regina Elisabeta. Gică Petrescu își mai permitea, câteodată, să mănânce la restaurant, în amintirea vremurilor bune…

Toți îl iubeau pe maestru! Îmi amintesc că venea în local doar o dată pe săptămână, fiindcă nu avea bani, și comanda întotdeauna meniul zilei, care era cel mai ieftin!', a povestit un fost angajat al restaurantului unde artistul obișnuia să mai mănânce uneori.

În ultimele luni de viață ale artistului, aceștia au chemat de mai multe ori Salvarea și Pompierii, deoarece acesta nu mai fusese văzut de multă vreme în afara apartamentului și nici nu se auzea mișcare din interior. La un moment dat, Gicăp Petrescu a fost găsit de pompieri inconștient în casă, dar cusemne vitale. Chemați din nou, câteva luni mai târziu, pompierii l-au găsit pa artist stând stând pe scaun și ascultând muzică la pick-up.

Din nefericire, pe 18 iunie 2006, marele artist s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani, în singurătate și în sărăcie…

 
dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă