Maurice Munteanu a răbufnit după ce a văzut că cei mai mulți români l-au votat pe George Simion la alegerile prezidențiale. Prin intermediul rețelelor de socializare, editorul de modă a transmis câteva mesaje dure, prin care și-a exprimat revolta față de alegerea cetățenilor din țara noastră. Iată ce a scris el în mediul online!
Vezi și acest video VIVA!:
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România au provocat un val de reacții controversate pe rețelele de socializare. Printre cele mai dure se numără cea a lui Maurice Munteanu, care a criticat vehement alegerea făcută de majoritatea alegătorilor, declarând că nu se mai regăsește în România actuală și acuzând un colaps moral și intelectual al societății.
Maurice Munteanu a răbufnit după ce a văzut că cei mai mulți români l-au votat pe George Simion la alegerile prezidențiale
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, care îl plasează pe George Simion în fruntea preferințelor alegătorilor, au stârnit reacții aprinse în spațiul public. Printre cele mai dure se numără cea a criticului de modă și juratului emisiunii „Bravo, ai stil!', Maurice Munteanu, care a transmis un mesaj dur pe rețelele de socializare.
Editorul de modă a acuzat un colaps profund al discernământului colectiv și a pus rezultatul alegerilor pe seama unei prăbușiri sistematice a educației, culturii și gândirii libere.
„Dacă asta a ales România, atunci nu e România mea. Dacă asta au ales românii, mă văd nevoit să constat că nu mai aparțin acestui popor, nu ca identitate biologică, ci ca apartenență morală. Rezultatele – provizorii, dar cutremurătoare – nu vorbesc doar despre vot. Ele vorbesc despre eșecul colectiv al unei societăți care și-a pierdut discernământul, despre efectele dezintegrării lente și metodice a educației, despre triumful prostiei, al ignoranței și al fricii. Ele sunt simptomul unui proces istoric de auto-demantelare – o țară care s-a prăbușit cultural înainte să se prăbușească politic.
Este revoltător, grețos și de neconceput că un asemenea specimen – produs al unui sistem disfuncțional, corupt și batjocoritor – a putut fi creditat de un număr semnificativ de cetățeni. Dar poate că nu e de mirare. Ce altceva am putea culege, după decenii în care educația a fost sabotată, presa cumpărată, iar gândirea liberă demonizată?
Iată rezultatele. Iată prețul furtului legitimării morale. Iată ce înseamnă decapitarea culturală a unui popor. Vorbiți despre viitor, dar ce viitor poate exista când memoria e anulată și gândirea e tratată ca un lux? Presupun că știți care este singurul partid – nu politic, ci mentalitar – responsabil de acest genocid: cel al imposturii. Nu, nu mai e vorba de dezamăgire. E vorba de greață', a scris Maurice Munteanu în mediul online.
Citește și: Reacțiile candidaților care au intrat în turul 2. Ce au declarat George Simion și Nicușor Dan: „În calitate de președinte, pot schimba membrii Curții Constituționale'/ „România va păstra direcția occidentală'
Editorul de modă a avertizat asupra consecințelor dramatice ale absenteismului și ascensiunii unui lider extremist
Într-un alt mesaj postat pe rețelele de socializare, Maurice Munteanu a avertizat asupra consecințelor dramatice ale absenteismului și ascensiunii unui lider extremist.
„Mi-e groază nu doar de ce vine, ci de ce se vede deja: 10 milioane de români nu au votat. Zece milioane de oameni suspendați între lumi — nu mai trăiesc în România, dar nici în afara ei. Nici măcar în ei înșiși. Pentru că acolo unde gândirea critică lipsește, nu mai trăiește nimeni cu adevărat. Este tăcerea care face loc extremismului. Este vidul în care urcă Simion. George Simion, dacă va ajunge la Cotroceni, nu va aduce doar haos ideologic. Va aduce colaps economic. O bursă prăbușită. Euro explodat. Inflație, șomaj, lipsuri. Hrana, gazul, curentul vor deveni practic inaccesibile. Cei mai afectați? Exact cei care l-au votat. Ne va izola de Uniunea Europeană, iar, odată cu asta, dispar banii, dispar locurile de muncă, dispar alimentele din supermarket. Se vor închide majoritatea afacerilor, se vor retrage investitorii, se vor închide granițele, se va închide viitorul.
Ne va rupe de NATO și ne va lăsa la mâna Rusiei. Nu metaforic, ci real: într-un joc geopolitic în care România, guvernată de un fanatic, devine doar o piesă de sacrificiu. Pericolul nu revine sub forma trecutului, ci prin cei care promit salvarea, dar aduc distrugerea.
Și, paradoxal, cei care vor suferi cel mai mult sunt chiar cei care l-au împins acolo. Cum s-a întâmplat cu votanții lui Trump, vor spune cu voce stinsă: „Nu am știut. Nu asta am vrut.' Dar va fi prea târziu. Încă nu e. Mai aveți timp. Nu pentru o mare salvare națională, ci pentru o alegere simplă: să nu vă condamnați singuri la sărăcie, izolare și teamă', a mai adăugat el.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-28.jpg)
Maurice Munteanu, atac dur la adresa lui George Simion
Mai mult decât atât, Maurice Munteanu a avut un atac dur la adresa lui George Simion. Editorul de modă susține că liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru români.
„George Simion, declarat persoană non grată în două state pentru motive ce țin de securitatea națională, nu ar trebui să fie o enigmă democratică, ci un semnal de alarmă. Faptul că un astfel de individ devine figura centrală a unei mișcări politice validează o realitate dureroasă: educația a eșuat acolo unde conta cel mai mult — în formarea discernământului civic. Acea educație care ar trebui să aibă un scop precis, împiedicarea întoarcerii barbariei, după cum bine preciza Adorno. Nu vorbim doar despre oameni care „nu au avut acces' la educație. Vorbim despre generații întregi cărora nu li s-a oferit gândirea critică drept instrument de apărare. Acolo unde școala nu a cultivat libertatea interioară, a rămas loc pentru frică, resentiment și manipulare.
Extremismul nu prinde pentru că oamenii sunt răi, ci pentru că sunt vulnerabili. Pentru că nu au fost învățați să întrebe „de ce?', „pentru cine?' și „cu ce preț?'. Simion este simptomul, nu cauza. El există pentru că educația a fost tratată ca o formalitate, nu ca o formă de rezistență. Adevărata tragedie nu e că apar ticăloși. Ci că sunt aleși. Iar într-o societate care nu mai face diferența între autoritate morală și autoritarism politic, lipsa gândirii critice devine nu doar o problemă pedagogică, ci una de siguranță națională', a mai scris acesta pe Facebook.
Sursa foto: Facebook/ Instagram