Poveşti de Oscar – Cei ce au scris istorie

Publicat pe

În 1929 avea loc prima gală Oscar, organizată pentru a premia excelenţa în cinematografie în general şi, în particular, producţiile britanice şi americane. Astăzi, Premiile Oscar reprezintă cele mai râvnite trofee, încununarea supremă, iar gala este un adevărat show urmărit de milioane de telespectatori.

 

Trei filme deţin recordul statuetelor câştigate: „Ben Hur' în 1959, „Titanic' în 1998 şi „Stăpânul inelelor' în 2004, fiecare având 11 premii.

 

Trei Pelicule au primit de-a lungul anilor 5 dintre cele mai importante premii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun scenariu. Acestea sunt „New York-Miami' în 1934, „Zbor deasupra unui cuib de cuci' în 1975 şi „Tăcerea mieilor' în 1991.

 

Tom Hanks a obţinut Oscarul doi ani la rând: în 1982 pentru Philadelphia si anul următor pentru Forest Gump. Spencer Tracey reusise primul această performanţă, în 1937 şi 1938.

 

Katharine Hepburn, soţia lui Spencer Tracy, a primit Premiul Oscar pentru „Căpitanii curajoşi' în 1938, la fel ca şi soţul său. În total, actriţa a primit de-a lungul carierei 4 premii Oscar.

 

Daniel Day-Lewis este deţinătorul a trei premii Oscar la categoria Cel mai bun actor în rol principal. Actorul a fost recompensat pentru „Lincoln', „There Will Be Blood' al lui Paul Thomas Anderson, iar pe primul Oscar l-a castigat pentru rolul din „My Left Foot' (1989). Tot trei Oscaruri are şi Jack Nicholson, însă unul dintre ele este pentru rol secundar: „Zbor deasupra unui cuib de cuci' (1975), „Pasiuni tandre' (1983) şi „La bine şi la rău' (1997). Warren Beatty este şi el deţinător a trei Oscaruri, toate acordate pentru rol secundar.

 

Meryl Streep deţine recordul nominalizărilor la Oscar, cu nu mai puţin de 20, ultima anul acesta pentru rolul din „Florence Foster Jenkins'. Actriţa şi-a trecut în palmares 3 statuete, acordate pentru „Kramer contra Kramer' (1980), „Alegerea Sofiei'' (1982) şi The Iron Lady (2013).

 

Cea mai tânără actriţa câştigătoare a unui Premiu Oscar a fost Shirley Temple, premiată la vârsta de 6 ani.

 

În 2001 era acordat primul premiu pentru film de animaţie, iar acesta îi revenea peliculei Shrek.

 

Hattie McDaniel era prima actriţa de culoare care primea un Premiu Oscar. Se întâmpla în 1940, iar statuetă îi era acordată pentru rolul din „Pe aripile vântului''.

 

În 1972 Marlon Brando refuza premiul Oscar pentru Naşul în semn de protest faţă de felul în care apăreau indienii în filme. Actorul a invitat un activist indian să susţină un discurs despre condiţia indienilor.

 

Roberto Beningni a oferit un show de zile mari în 1999 când a primit Premiul pentru Cel mai bun actor acordat pentru „La Vita e Bella'.

 

Quvenzhane Wallis este cea mai tânără actriţa nominalizată la Oscar pentru „Beasts of the Southern Wild'.

 

Nimeni nu va uita selfie-ul din 2015, realizat de Ellen DeGeneres. Acesta i-a strâns în jurul său pe: Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Angelina Jolie, Bradley Cooper, Lupita Nyongo şi fratele acesteia.

 

Foto: Northfoto, Hepta

 

Poveşti de Oscar – Cei ce au scris istoriePoveşti de Oscar – Cei ce au scris istorie
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter