Laura Cosoi, Anca Lungu şi Olivia Steer sunt trei dintre vedetele care şi-au descoperit pasiunea pentru gătit de ceva timp. Le place atât de mult să pregătească tot felul de reţete încât şi-au lansat bloguri culinare şi cărţi de reţete.
Laura Cosoi a strâns numeroase reţete în cartea Rămâi la masă?', iar blogul ei este locul în care postează reţetele pe care le-a încercat.
După ce a născut-o pe Natalia, Anca Lungu se afla acum în faţa unei provocări: Ştefan, soţul ei, i-a pregătit o surpriză, relansându-i blogul care are acum mai mult continut video, mai multe fotografii si, care asteapta mai multe retete marca Printesa Polonic. În această perioadă, Anca lucrează intens la o carte de reţete pentru copii care ar putea fi gata până la Crăciun.
Olivia Steer a descoperit savoarea hranei vii şi promovează un stil de viaţă sănatos care are la bază fructele şi legumele organice. Mamă a doi copii, Olivia şi-a lansat anul trecut cartea Dulciuri de poveste'. E un joc nou! De magie! Cu nuci, miere grasă, fructe coapte şi zemoase. Am spus un descîntec anume şi ele s-au transformat numaidecît în dulciuri delicioase şi sănătoase pentru copiii mari şi mici. Să nu le pierd!', m-am temut şi am ascuns reţetele bine, printre rinduri, în tot atîtea poveşti dulci.'
Iată 3 reţete de deserturi propuse de cele 3 vedete:
Laura Cosoi – Tort de mere
Ingrediente:
- 6 oua;
- 6 linguri de faina;
- 6 linguri de zahar;
- coaja de lamaie;
- 2 pliculete de praf de copt;
- 2 pliculete de zahar vanilat;
- 1 fiola esnta de rom;
- 5-6 mere;
- 5-6 lingurite dulceata de visine ;
- miez de nuca;
- smantana pentru frisca;
- 1/2 pahar de lapte;
- 1/2 pahar de ulei.
Merele se curata si se scot cotoarele. In cratita in care faci tortul pui 150 g zahar pe care il caramelizezi si tapetezi peretii vasului cu el. Pui merele curatate si le umpli cu dulceata de visine (sau ce dulceata iti place tie). Pandispanul il faci din cate oua preferi (in functie de dimensiunea cratitei). Important este ca numarul de oua sa fie acelasi cu numarul de linguri de zahar si numarul de linguri de faina.
Cratita mea fiind destul de mare, pun 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, coaja de lamaie, 2 pliculete de praf de copt, 2 pliculete de zahar vanilat, ueiul si laptele. Se amesteca foarte bine iar pandispanul obtinut se adauga peste mere, lasand o gaurica mica pentru ca aburul de la mere sa poata iesi.
Il dai la cuptor si il lasi aproximativ 40 de minute, insa ca sa-ti dai seama daca blatul s-a copt, cel mai bine este sa-l verifici la mijloc cand s-a rumenit. Il lasi sa se raceasca si apoi il insiropezi cu un sirop de rom (apa + zahar + o fiola de esenta rom ). Il rastorni pe un platou, il lasi sa se raceasca si apoi il ornezi cu multa frisca naturala.
Incearca aceste retete de dulciuri de post!
Olivia Steer – Bulgăraşi de susan Crăiasa zăpezii
Ingrediente:
susan
1 linguriţă coriandru
1 linguriţă scorţişoară
3 linguri de miere de salcâm
nucă de cocos
As fi apreciat sa vina o prietena sa-mi zica Stii ce? Daca ai copii, nu le da lapte! Da-le susan. Mult susan! E cea mai buna sursa de calciu organic, foarte usor de asimilat'. Dar n-a venit, cum iti spuneam! Nici sa-mi dea informatii, nici vreo reteta pentru copii, care sa foloseasca miraculosul susan! Daca as fi stiut, poate mi-ar fi dat prin cap sa fac niste bulgarasi de susan Craiasa zapezii, cu care sa imbii copilasii. Nu cred ca ar fi fost teribil de complicat… Poate as fi umplut risnita de cafea cu seminte de susan, 1 lingurita de coriandru si 1 lingurita de scortisoara, sa transform totul intr-un praf fin, ca de clepsidra, sa-l amestec cu 3 linguri cu miere de salcim. Si apoi sa fac citiva bulgarasi cu degetelele si sa-i tavalesc in nuca de cocos, ca intr-o fugareala prin zapada proaspat ninsa… crede-ma, as fi putut sa ma descurc si singura… cam asa…'
Anca Lungu – Papanaşi drăgălaşi, fierţi, nu prăjiţi
Ingrediente:
– 500g brânză de vaci
– 250g griş
– 3 ouă ecologice
– 100g de zahăr
– 1 lingură extract de vanilie
– coaja rasă de la o lămâie
– 100g făină pentru modelat
'E foarte simplu, dragele mele, să pregătiţi acest desert. Trebuie să amestecaţi bine de tot ingredientele, mai puţin făina pe care o păstraţi pentru modelat. Daţi o formă circulară aluatului vostru şi rulaţi-o într-o bucată de hârtie de copt sau o folie alimentară. Băgaţi viitorii papanasi la frigider pentru cel puţin 30 de minute şi treaba e aproape gata. Când vă hotărâţi să-i savuraţi trebuie doar să-i porţionaţi, să-i modelaţi şi să-i aruncaţi într-o oală cu apă care fierbe. Când papanaşii se ridică la suprafaţă, desertul e gata. Se savurează fierbinţi, cu puţin zahăr deasupra sau simpli. E alegerea voastră!'
Foto: printesapolonic.ro, oliviasteer.ro, lauracosoi.ro
Dacă adori deserturile, poti incerca si delicioasa crema de zahar ars
În cazul în care cauți un desert de post, încercați această rețetă de gogosi de post