Actrița Sanda Toma a murit, la 88 de ani. Artista a fost crescută de călugărițe, după ce a rămas orfană la doar 5 luni

Publicat pe

Actrița Sanda Toma a murit, la 88 de ani. Actrița de Comedie s-a stins la 88 de ani, după o viață întreagă dedicată teatrului. Puțină lume știe ce viață grea a avut Sanda Toma și cum a ajuns una dintre cele mai mari actrițe de Comedie din România. În urmă cu câțiva ani, Sanda Toma dezvăluia că a rămas orfană de mamă de la cinci luni și a fost crescută și educată de călugărițe.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Actrița Sanda Toma a murit, la 88 de ani. Anunțul dureros al pierderii sale a fost făcut de reprezentanții Teatrului de Comedie pe rețelele de socializare.

„Anunțăm cu regret încetarea din viață a actriței Sanda Toma, unul dintre membrii cei mai importanția ai familiei Teatrului de Comedie. Cu fiecare om care ne părăsește se stinge o lume. Datoria noastră, a celor din teatru și a spectatorilor este aceea de a o reînvia cu fiecare amintire”, au transmis reprezentanții Teatrului de Comedie din Capitală pe Facebook.

Actrița Sanda Toma a murit, la 88 de ani. Artista a fost crescută de călugărițe, după ce a rămas orfană la doar 5 luniActrița Sanda Toma a murit, la 88 de ani. Artista a fost crescută de călugărițe, după ce a rămas orfană la doar 5 luni

Actrița Sanda Toma a murit, la 88 de ani

Născută la 27 octombrie 1934, la Bucureşti, Sanda Toma a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoş şi, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări şi căutări între Politehnică şi Litere, Sanda Toma intră la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care îl absolvă, la clasa profesoarei Aura Buzescu.

Întrebată într-un interviu dacă ar schimba ceva în viața ei și dacă ar vrea să o ia de la capăt tot făcând teatru, a răspuns:

„Sincer? Da! Dacă m-aş gândi la liniştea, la sănătatea, la viaţa mea de zi cu zi ar trebui să răspund: Nu! Dar spun: Da! Odată, Radu Beligan mi-a spus: eşti o orgolioasă, din orice rol vrei să faci ceva! Detest mediocritatea. Vreau să fac orice pe îndelete, temeinic, bine. Dacă asta înseamnă orgoliu, sunt, deci şi orgolioasă'. 

Citește și: Alex Leonte, după ce a aflat că Theo Rose este însărcinată:„Nu pot vorbi despre asta. Sunt…’

Citește și: Alina Pușcaș și Mihai Stoenescu au împlinit opt ani de relație.Cum au sărbătorit: „Doar noi'

Citește și: Panică la Chefi la cuțite, după ce lui Titus Antonescu i s-a făcut rău. A avut nevoie de ajutorul medicilor:'De asta îmi e cel mai frică. Îmi tremură…'

Sanda Toma a avut o copilărie grea, după ce a rămas orfană la cinci luni

Sanda Toma s-a născut în 1934, când vremurile erau tulburate de iminența unui război mondial. A rămas orfană de mamă la vârsta de cinci luni. La 4 aprilie 1944, copil fiind, a fost silită să se refugieze din casa în care locuia şi care avea să fie distrusă în scurt timp de bombardament.

Apoi a stat o vreme în refugiu, în preajma Bucureştiului, la Ciocăneşti, împreună cu mătuşa ei. Până la 13 ani a învăţat la călugărițe, la Institutul Sfânta Maria din Pitar Moş.

„Pe vremea aceea toate fetiţele erau uşă de biserică. Era un pension ţinut de călugăriţe germane, franţuzoaice, englezoaice, chiar şi românce. Le-am avut colege pe Simona Bondoc, cea care avea să devină colega mea de breaslă, pe Paula Iacob, avocata, sau pe fiicele Principesei Ileana.

Am avut o companie de calitate. Iar călugăriţele se jucau în pauză cu noi şi erau foarte pricepute la educaţie. Imaginaţi-vă cum ar fi să vedeţi o şcoală întreagă de fete cum plânge pentru că le pleacă profesoarele. După reforma Învăţământului din 1948, şcoala s-a desfiinţat şi ele au plecat', spunea Sanda Toma pentru Libertatea, în urmă cu 10 ani.

Cum a ajuns Sanda Toma actriță

A vrut să devină geolog, dar provenind din familie mic-burgheză nu a fost primită. A dat examen la Politehnică, dar nu a intrat. Visul ei de a colinda munții s-a spulberat.

La 16 ani jumatate, nu știa încotro s-o apuce. A fost transferată obligatoriu la Facultatea de construcții de mașini agricole, dar a rezistat doar câteva săptămâni. Tatăl se recăsătorise, avea familia lui și nu mai putea să o întrețină. Trebuia neaparat să intre la o facultate, dacă nu voia să ajungă o funcționară. A început să cocheteze cu teatrul, la sugestia unor prieteni.

Nu dorea sa ajunga o functionara oarecare, fără studii superioare. A ales Institutul de Teatru, unde a dat examen cu „Lacul” lui Eminescu și o poezie politică: „La masa verde”. Și a intrat! Sanda Toma a fost căsătorită cu actorul Mihai Pălădescu, coleg de la Teatrul de Comedie, dar nu au avut copii.

„Cel alături de care mi-am împlinit visul despre dragoste a fost colegul meu de la Teatrul de Comedie, Mihai Pălădescu. A devenit prietenul meu, iubitul meu, partenerul meu de viaţă şi de scenă. Am reuşit să formăm un cuplu şi nu e uşor deloc. Mihai a fost mai mult decât soţul meu, a fost fratele şi copilul meu. Mi-aş fi dorit să am un copil cu el, dar… eram prea ocupaţi cu teatrul. Şi, oricum, n-aş fi vrut să creadă că-l silesc să se căsătorească. Eu fusesem mult prea măritată, iar el era un celibatar convins', a mai spunea actrița.

A rămas văduvă în anul 1986 când abia împlinise 50 de ani.

Când va fi înmormântată Sanda Toma

„A mai căzut o stea! Colectivul TNB transmite condoleanțe tuturor celor apropiați! Trupul neînsuflețit va fi depus luni, 28 noiembrie, la Capela Cimitirului Sf. Vineri, iar înmormântarea va avea loc marți, 29 noiembrie, la ora 12:00, la Cimitirul Sf. Vineri', se arată în postarea de pe pagina de Facebook a Teatrului Național I.L. Caragiale București.

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter