Fiat 500 - 500 per sempre

Publicat pe
Fiat 500 este un automobil impresionant prin alte trasaturi decat putere, performante sau dimensiuni. Atunci cand a fost proiectat, nici macar designul nu a fost una dintre prioritati. Fiat 500 are o forma generata mai ales de criteriile functionale si economice ale anilor ‘50. Si, totusi, aici se poate vorbi despre o atingere de geniu.

Punct si de la capat

Povestea lui Fiat 500 incepe la cativa ani dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial. Intr-o Europa ravasita de distrugerile campaniilor militare, fiecare tara isi aduna resursele pentru a incepe un lung si dificil proces de reconstructie. Italienii erau in aceeasi situatie, dispunând doar de mijloace limitate, dar si nutrind dorinta unei vieti mai bune. Din fericire, la Fiat se putea conta pe experienta in materie de automobile populare. |nainte de razboi, Fabbrica Italiana Automobili Torino produsese mai multe generatii de asemenea modele, cel mai indragit fiind Topolino (lansat in 1936).

Fiat 500

Pe de-o parte, lipsa posibilitatilor imediate de dezvoltare ale proiectului, pe de alta, atentia cu care a fost tratata activitatea conceptuala legata de Fiat 500 (nu era deloc o situatie in care sa ramana loc pentru greseli) au facut ca automobilul sa fie lansat abia in 1957. De proiectarea lui s-a ocupat Dante Giacosa, un foarte talentat inginer care lucra la Fiat inca din 1928 si a carui semnatura se gasea inclusiv pe proiectul lui Topolino.

Fiat 500

Revenind la Fiat 500, in acest caz Dante Giacosa are meritul de a fi elaborat un proiect deosebit de sanatos din punct de vedere tehnic, pe care a reusit sa-l imbrace intr-o caroserie lipsita de false pretentii si, datorita fiabilitatii, s-a dovedit a fi un companion de incredere al familiilor. Aceste motive au contat decisiv in prima parte a carierei lui Fiat 500. Raspandirea sa pe mai tot cuprinsul Europei a determinat cumva transformarea lui Fiat 500 intr-un membru cu drepturi depline al noii societati aflate in plina inflorire. Si cum sa nu apreciezi si sa nu te bucuri atunci când ai alaturi un prieten cu patru roti demn de toata consideratia?

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter