Zi de doliu pentru aviația militară. A murit Ion Dobran, ultimul erou al cerului din al Doilea Război Mondial

Publicat pe

Zi de doliu pentru aviația militară. A murit Ion Dobran, ultimul pilot de vânătoare supravietuițor al celui de-al Doilea Război Mondial. Generalul-locotenent în rezervă avea 102 ani. Generalul de aviaţie s-a născut la 5 februarie 1919, în localitatea Văleni Podgoria din judeţul Argeş.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Anunțul a fost făcut de Forţele Aeriene Române, pe pagina oficială de Facebook a instituției, vineri, 24 septembrie. Foștii colegi i-au scris un memoriu emoționant în care în care îi elogiază viața și cariera.

Zi de doliu pentru aviația militară. A murit Ion Dobran, ultimul erou al cerului din al Doilea Război MondialZi de doliu pentru aviația militară. A murit Ion Dobran, ultimul erou al cerului din al Doilea Război Mondial

„Forțele Aeriene Române au primit astăzi cutremurătoarea veste a trecerii la cele veşnice a ultimului pilot de vânătoare supravietuițor al celui de-al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) aviator Ion DOBRAN.

Acesta s-a stins din viață în noaptea de 24 septembrie 2021, la vârsta de 102 ani. Înălţând un gând pios către ceruri, către nestinsa chemare a înaltului nemărginit şi etern, noi, colegii din marea familie a Forţelor Aeriene Române, aducem un ultim omagiu generalului-locotenent (rtr.) Ion Dobran, un om de o nobleţe sufletească rar întâlnită', se arată în mesajul de pe Facebook.

A murit Ion Dobran. Forțele aeriene: „Am pierdut un simbol'

Totodată, mesajul amintește de reușitele extraodinare ale pilotului din lunga lui caerieră.

„O valoare a Armatei României care ne-a prezentat odiseea misiunilor de război efectuate, un adevarat model pentru generația de astăzi, un destin care s-a contopit cu vocaţia, ne priveşte acum din Ceruri.

A scrie în memoria Domniei Sale şi a ne lua rămas bun este foarte dureros, Forţele Aeriene Române au pierdut un simbol, un model de onoare şi demnitate militară, o sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii', scriu reprezentanții forțelor aeriene.

Citește și: Matilda Pascal Cojocărița, în doliu! Fostul ei soț, tatăl fiului ei, a murit:

Citește și: Doliu în lumea filmului

Citește și: Doliu în teatrul românesc

Citește și: Mădălin Ionescu, în doliu. A murit tatăl prezentatorului

A murit Ion Dobran. Pilotul avea peste 350 de misiuni la activ

Pilotul a fost un veritabil militant al păstrării memoriei camarazilor care și-au dat viața pentru patrie, iar colegii lui promit că îi vor păstra memoria vie.

Legendar erou al aerului, pilotul Ion Dobran a participat la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene și a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile și un avion distrus la sol, fiind, până în ultimul moment al vieții, un veritabil militant al păstrării memoriei camarazilor care și-au dat viața pentru patrie

O să-i păstrăm neîntinată amintirea care va dăinui în sufletele noastre!
În faţa acestei despărţiri suntem alături de familia greu încercată, căreia îi transmitem sincere condoleanţe şi un gând pios de mângâiere. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Drum lin păzit de îngeri, domnule general!',
se mai arată în elogiu.

A fost premiat de Klaus Iohannis

Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat la 5 februarie 2019 Ceremonia prilejuită de împlinirea a 100 de ani, iar cu acest prilej, lui Ion Dobran i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, Klaus Iohannis:

Decretul de înaintare în gradul de general-locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari, notează Ministerul Apărării.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter