Draga Olteanu Matei a fost una dintre cele mai apreciate actrițe de comedie, ce a jucat pe scena Teatrului Național București. Actrița a murit la vârsta de 87 de ani pe patul de spital, în Iași. Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în televiziune.

  • Data nasterii 24.10.1933
  • Data decesului 18.11.2020
  • Locul nasterii București
  • Copii Nu a avut copii

Draga Olteanu Matei studii


Draga Olteanu Matei s-a născut pe 24 octombrie 1933, la București. Actrița a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956.

Draga Olteanu Matei carieră

Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei a avut un palmares foarte bogat. Actrița a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în televiziune. După ce a terminat studiile laInstitutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956, în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirița” după Alecsandri, „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru. Draga Olteanu Matei a făcut o carieră plină de succes și în televiziune, unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. Actrița a făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc'.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României. După eveniment a fost urmat un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate s-au aflat Tamara Buciuceanu și Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, și interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca și Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Cavaler.

În 2007, Draga Olteanu Matei s-a pensionat de la Teatrul Național și s-a mutat la Piatra Neamț, unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.

Draga Olteanu Matei premii

  • Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră – 2010.
  • Premiul de Excelență al Revistei VIP – 2005.
  • Premiul UNITER pentru întreaga activitate – 2004.
  • Premiul TVR și PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriță – 2003.
  • ACIN (pentru Ilustrate cu flori de cîmp și Filip cel bun) – 1975.

Draga Olteanu Matei viață personală

Draga Olteanu Matei a avut o carieră de 60 de ani în teatru și film, însă a avut o viață demnă de scenariul unui film. Actrița a fost căsătorită de trei ori. Ultimul mariaj, cel cu medicul Ion Matei, a fost cel care a făcut-o cea mai fericită. Primele două căsnicii s-au încheiat tragic pentru actrița de comedie. În căsniciile anterioare, infidelitatea soților a fost cea care a determinat-o să pună capăt relațiilor.

În anul 2014, a rămas văduvă și a suferit cumplit. „Eu şi soţul meu suntem o singură persoană şi trăim fiecare moment împreună, clipă de clipă; sigur că trecem prin necazurile vârstei, că ajungi să nu mai vezi bine, să nu mai auzi bine, să te doară picioarele', spunea actrița atunci.

Actrița nu a avut niciodată copii, pentru că nu și-a dorit. Mulți ar fi crezut că nu poate rămâne însărcinată, însă ea a explicat că nu-și dorește să fie mamă. La un moment, actrița de comedie a vrut să înfieze un copil, însă și-a dat seama că nu ar avea timp de el.

Draga Olteanu Matei a murit la vârsta de 87 de ani, în Iași, din cauza unei hemoragii digestive.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter