O cămăruţă ticsită cu recuzită, haine, cărţi, tablouri şi obiecte de ornament din toate colțurile lumii, așa arată garsoniera lui Eugen Cristea şi a soţiei sale, Cristina Deleanu. E aproape de Teatrul Național și reprezintă locul cald în care cei doi mari actori și-au trăit dragostea. De azi înainte aici va locui doar Eugen Cristea, călăuzit de amintiri. Cristina Deleanu a murit, astăzi, 15 mai, la vârsta de 84 de ani.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Cristina Deleanu a plecat discret, așa cum a și trăit. Eugen Cristea a povestit că soția lui avea o afecțiune la stomac și că lucrurile s-au agravat în ultima lună de viață. A făcut investigații, a stat în spitale, dar vârsta și-a spus cuvântul. În luna august, cei doi urmau să împlinească 41 de ani de relație. Povestea lor a fost una ieșită din tipare, dar a avut la bază o mare dragoste.
Cum arată casa în care Eugen Cristea a stat cu Cristina Deleanu
Deși neîncăpătoare, micuța lor casă ascunde multe povești și obiecte care pentru ei au avut întotdeauna o anumită însemnătate. Le aminteau de ceva sau erau legate de un eveniment important.
„Cred că suntem nebuni. Asta e chiar o dambla de-a noastră. Din punct de vedere material, nu costă nimic, dar sentimental, valorează enorm. Toate sunt amintiri, reprezintă câte o clipă din viața noastră', spunea Cristina Deleanu în 2015.
Ce colecționează Eugen Cristea
Actorul a colecționat chiar și magăruși din pluș, pe care fie i-a primit de la admiratori, fie i-a achiziționat din pură plăcere. Spațiul e ocupat și de obiecte artizanale. Bufnițe sau elefanți, ceasuri, farfurii, mașinuțe, toate sunt îngrijite și apreciate de Eugen Cristea precum niște comori.
„Am 60 de bufnițe din diverse materiale, 50 de elefanți, 300-400 de brelocuri, colecție de ceainice, 10.000 de chibrituri, sute de monezi și bancnote, ceasuri de mână, pixuri, benzi de magnetofon, CD-uri, sute de cărți', spunea Eugen Cristea în 2011.
Eugen Cristea a câștigat bani încă din copilărie
Eugen Cristea a încercat întotdeauna să fie un stâlp pentru familie. Actorul a început să câștige bani din copilărie. Deși nu obținea o sumă fabuloasă, Eugen reușea astfel să nu apeleze la părinți.
„Am debutat la Radio, la Radiodifuziune, în 1961, la vârsta de nouă ani. Emisiunea se numea clubul voioșiei, pe vremea aia lumea era voioasă. Primul mandat, pe care îl păstrez, era de 18 lei și 75 de bani. În 1061 erau bani grei, pentru că o friptură era 7 lei, o sticlă de vin 5 lei, o salată trei lei. Practic, nu am recurs niciodată la banilor părinților. Am investit în cărți, în studiu, discuri, instrumente muzicale. În ceea ce privește primii bani din teatru, i-am luat în 1975, când, student fiind, am fost invitat la Teatrul Național să colaborăm într-un spectacol care a făcut mare vâlvă, Medeea. Eram un grup de tineri, nu era figurație, era cu mișcare, rostire foarte multă. Acolo luam 25 de lei pe spectacol, iarăși bani grei. Primul salariu într-un teatru profesionist a venit în 1976, la Teatrul Național din Timișoara, a fost de 908 lei. De asemenea, bani grei la vremea respectivă', spunea el pentru Unica.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-1-143.jpg)
De ce a fost nevoită Cristina Deleanu să renunțe la un ceas prețios
Actorul recunoștea că a fost o vreme când au dus-o greu cu bani. Soția lui, Cristina Deleanu, a fost nevoită să renunțe atunci la un ceas prețios, moștenire de familie.
„Lucrul acesta s-a întâmplat imediat după Revoluție, când am rămas amândoi într-o pană de bani, destul de dură, nu îmi aduc aminte de ce. Ceva rău s-a întâmplat. A fost nevoită să vândă un ceas extraordinar, care aparținuse tatălui ei. Am mai supraviețuit o lună două din acei bani. În rest, nu am avut probleme, pentru că suntem amândoi doi oameni foarte chibzuiți. Ne întindem exact cât ne este plapuma. Suntem modești, cinstiți', povestea Cristea.