Acte necesare pentru ajutor social 2023. Cine poate beneficia de tichete sociale

Publicat pe

Acte necesare pentru ajutor social 2023. Persoanele care beneficiază de ajutorul social trebuie să completeze anumite documente. Cei care primesc ajutorul social în 2023 sunt copiii și adultii încadrați în grad de handicap grav. Din aceeași categorie mai fac parte și familiile monoparentale.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Acte necesare pentru ajutor social 2023. Valoarea ajutorului social în 2023 depinde de categoria de români care beneficiază de acesta. Persoanele care beneficiază de ajutorul social trebuie să depună câteva documente la dosar. Primul pas este completarea unei cereri tip, dar și o declarație pe propria răspundere privind acordul utilizării datelor cu caracter personal. Iată alte documente necesare pentru ajutorul social.

Citește și:Românii cu venituri mici vor primi un ajutor de la stat de 1.400 de lei, pentru plata facturilor

Citește și:Vouchere sociale de 500 de lei pentru elevii din familii defavorizate. Care sunt condiţiile pentru depunerea cererilor

Citește și:Sănătatea mintală este foarte importantă. Ședințele cu psihoterapeutul Daniel Ivan pot fi de ajutor

Citește și:Câți bani oferă statul pentru nunți. Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească

Acte necesare pentru ajutor social 2023

Pentru a obține ajutorul social în 2023 trebuie să depui numeroase acte la dosar. Așadar, cei care vor să primească ajutorul social 2023 trebuie să completeze o cerere tip și o declarație pe propria răspundere. Printre documentele necesare pentru ajutorul social din partea statului se află și copia după buletin, cartea de identitate, carte de identitate provizorie ale tuturor membrilor familiei, care au împlinit 14 ani și copia după certificatele de naștere ale copiilor. Conform dasp.ro, se mai solicită copie după certificatul de căsătorie, copie după o hotărâre de divorț definitivă și irevocabilă, dar și o copie după certificatul de rol fiscal pentru imobile.

Din dosar nu trebuie să lipsească o copie după adeverința eliberată de Asociația de locatari/proprietari în care să se specifice nominal persoanele care locuiesc la adresa declarată și o copie după hotărârea definitivă de încuviințare a adopției, de încredinâare sau plasament familial al minorului, dacă este necesar. De asemenea, persoanele care vor ajutor social au nevoie de o copie după adeverința eliberată de la Agenția Locală de Ocupare a Forței de Muncă, pentru persoanele apte de muncă. Din care să rezulte că sunt în căutarea unui loc de muncă, sau nu au refuzat nejustificat un loc de muncă. Totodată, este necesară o adeverință eliberată de școală la care sunt înscriși copiii care urmează o formă de învământ la zi, în care să se specifice dacă beneficiază de bursă școlară și cuantumul acesteia.

Alte documente necesare pentru ajutorul social

 • Copie după anumite acte din care să rezulte, dacă este cazul, încadrarea în categoria persoanelor cu handicap accentuat sau grav, gradul I sau II de invaliditate, pentru persoanele aflate în întreținerea solicitantului.
 • Copie după actul doveditor privind proprietățile, contractul de închiriere, dacă este cazul, sau locuința folosită din fondul de stat.
 • Certificat medical din care să rezulte incapacitatea de muncă și gradul de invaliditate.
 • Talon pensie și decizie de pensionare pentru membrii familiei solicitantului care se afla în situația de a cere ajutor social.
 • Talon de pensie de urmaș.
 • În cazul salariaților care sunt membri în familia celui care solicită ajutor social este necesară o adeverință eliberată de angajator, în care se va specifica salariul net realizat în luna anterioară depunerii cererii de ajutor social, cu precizarea dacă beneficiază sau nu de bonuri de masă, precum și valoarea acestora.
 • Declarație pe propria răspundere privind lipsa veniturilor sau veniturile nete realizate de toți membrii familiei, în luna anterioară  depunerii cererii de acordare a ajutorului social.
 • Declarație pe propria răspundere privind nefrecventarea cursurilor școlare de către copiii aflați în întreținere și care sunt de vârstă școlară.
 • Declarație pe propria răspundere privind faptul că persoana nu realizează venituri din pensii, în cazul celor care au vârsta standard de pensionare și nu dețin depozite bancare care să depășească valoarea nivelului venitului minim garantat.
 • În cazul femeilor de peste 63 de ani și al bărbaților de peste 65 de ani, care nu au niciun fel de pensie, se va prezenta o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte acest fapt.
 • Dosar plic
 • Talon de șomaj.

Cine poate beneficia de ajutor social în 2023

Copiii și adulții încadrați legal în grad de handicap grav ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.700 de lei pot primi ajutor social. De asemenea, si familiile cu cel putin 2 copii în întreținere, cu venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru anul 2023.

Din aceeași categoria mai fac parte și familiile monoparentale, cu venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023. Dar și familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutor social.Pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidenta caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate cu baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1700 de lei.

Valoarea ajutorului social în 2023 depinde de categoria de români care beneficiază de acesta. Se primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor de energie și 1.500 de lei pentru alimente și mese calde. Românii mai primesc 2.000 de lei pentru trusouri, dar și vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte. Dar și vouchere pentru repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice și vouchere pentru echipamente asistive.

dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă