Certificatul verde pentru angajați, respins de Senat. Camera Deputaților va lua decizia finală

Publicat pe

Angajații ar putea fi obligați să prezinte certificatul verde la locul de muncă. Comisiile reunite juridice şi de sănătate au votat, marţi, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă prin care angajații unor unităţi publice şi private vor fi obligați să prezinte la locul de muncă certificatul verde digital privind COVID-19. Deși proiectul de lege nu a adunat destule voturi pentru a trece de Senat, decizia finală aparține Camerei Deputaților, care este for decizional.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Propunerea, potrivit căreia angajații ar putea fi obligați să prezinte certificatul verde la locul de muncă, a trecut la limită, cu 67 de voturi pentru și 60 contra, potrivit Digi24. Legea, însă, nu a strâns suficiente voturi pentru a fi adoptată. Fiind o lege organică, ea avea nevoie de încă două voturi pentru, adică 69.

Proiectul de act normativ prevede că personalul din cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Printr-un amendament, a fost adăugat şi personalul din cadrul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

Citește și: Noi restricții anti-COVID

Citește și: Prima pastilă care va trata COVID-19

Citește și: Raed Arafat, mesaj pentru cei care cred că vaccinul anti-COVID este nociv

Propunerea legislativă prevede că certificatul verde atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii

  • trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2
  • trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării
  • rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 de ore) sau antigen rapid (48 de ore)

Adrian Streinu-Cercel, despre certificatul verde la locul de muncă

Adrian Streinu-Cercel a declarat că proiectul de lege potrivit căruia angajații ar putea fi obligați să prezinte certificatul verde la locul de muncă este greşit pentru că persoanele vaccinate și cele nevaccinate se pot infecta.

„Noi avem un procent de circa 60% din populaţie care s-a infectat cu SARS-CoV-2, au făcut o infecţie asimptomatică, nu figurează nicăieri şi nici nu se pot înregistra pe platformă, prin determinarea anticorpilor din deget.

Este un test extrem de simplu, care poate fi făcut de medicul de familie şi medicul ar fi putut să aibă posibilitatea să urce aceste persoane pe platformă, pentru a beneficia de certificat verde', a spus Cercel.

„Noi suntem cei care generăm discriminare prin vaccinare. Şi aşa au fost nevaccinişti care au creat probleme. Păcat că nu ne gândim la oameni şi nu ne gândim la rezolvarea acestei probleme', a mai spus senatorul PSD.

Sursa foto Profimedia

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter