Covidul de lungă durată sau Long Covid. Această descoperire ar putea schimba modul în care privim criza sanitară. Pandemia care a lovit întreaga planetă anul trecut, în 2020, încă le dă bătăi de cap medicilor. Pentru că este o situație nouă, cadrele medicale pot doar să analizeze datele de până acum și să le folosească pentru a descoperi cea mai eficientă metodă de luptă cu virusul.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Se pare că, în cazul unor pacienți, simptomele infecției cu COVID-19 pot persista o perioadă lungă. Chiar și după ce s-au vindecat, iar virusul nu se mai află în corp, ei tot se resimt, prezentând sechele. Oamenii de știință au încercat să affe de ce apar aceste cazuri, dar și cine sunt cei predispuși la această formă a bolii.
Doctorul David Strain este liderul echipei care cercetează impactul pe termen lung al infectării cu coronavirus. Specialistul face parte din cadrul Asociației Medicale Britanice și a fost și el infectat cu coronavirus. A oferit un interviu interesant și util pentru cei de la Deutsche Welle.
Ce este Covidul de lungă durată sau Long Covid
Long Covid este un termen folosit de specialiștii din domeniu. El definește simptomele de lungă durată ale infecției cu COVID-19. Cele mai multe persoane își revin complet în câteva săptămâni. Alți pacienți însă ajung uneori chiar la spital, din cauză că persistă simptomele, deși virusul nu mai există în corpul lor, conform click.ro.
„Am avut pacienți bolnavi de Long Covid care mi-au spus că au luat anumite suplimente alimentare sau anumite vitamine și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Am avut însă și pacienți care mi-au spus că nu s-au tratat cu nimic și s-au vindecat de la sine. Nu există în momentul de față un tratament care să accelereze recuperarea persoanelor ce suferă de Long Covid”, afirmă medicul.
Citește și: Soția lui Toni Grecu, primele declarații despre starea actorului, internat în spital cu COVID-19
Citește și: Mioara Roman, primele imagini după externarea din spital. Oana și Catinca au dus-o acasă
Cum apare Long Covid
Medicul a adăugat că nu se știe exact de ce apare acest fenomen. Însă, oamenii de știință au o bănuială.
„Nu se cunosc în momentul de față motivele concrete pentru care anumite persoane infectate cu SARS-CoV-2 se refac mai repede, iar altele mult mai târziu. Însă, există niște bănuieli. Unul dintre motive, potrivit cercetărilor pe care le-am efectuat până acum, ar fi legat de mitocondrii, mai exact de putere celulelor din corpul uman. Ca să fie mai simplu de explicat, vă invit să facem împreună un exercițiu de imaginație.
Așadar, să ne imaginăm că mitocondriile sunt bateria care ne alimentează organismul. Ce știm concret este faptul că virusul atacă acea baterie. Ce nu știm este de ce bateria anumitor persoane nu se reîncarcă după ce boala a trecut. Este ca și cum ai avea un IPhone vechi, oricât de mult l-ai ține în priză, bateria ori nuse încarcă la maximum, ori se descarcă rapid. Cam asta se întâmplă și în organismul uman', a explicat medicul.
Care sunt persoanele mai predispuse la Long Covid?
Care sunt persoanele la care apar cel mai des aceste simptome Long Covid? Conform medicului, se pare că este vorba despre persoane tinere, majoritatea femei. „Față de persoanele în vârstă, tinerii care se infectează prezintă simptome mai blânde și o formă mai ușoară a bolii. Însă, paradoxal, aceștia tind să sufere de așa numitul Long Covid. Studiile pe care le-am efectuat până acum arată că femeile tinere sunt mai predispuse la Covidul de lungă durată decât bărbații. Și vorbim despre femei active și sănătoase înainte de a se infecta'.