Cum trebuie consumate toba, leberul şi caltaboşul, de Crăciun. Sfaturile nutriționistului ca să nu ne simțim rău după masă

 Dumba Gabriela
.

Toba, leberul, caltaboșul sunt unele dintre preparatele tradiționale de Crăciun, însă unele persoane le evită pentru că se simt rău după masă. Nutriționistul Mihaela Bilic ne spune care este combinația alimentară corectă, așa încât să ne bucurăm de toate alimentele delicioase de pe masa de Crăciun, fără să apelăm la medicamente ulterior.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Mihaela Bilic precizează că toba, leberul sau caltaboșul nu conţin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) şi grăsimi (aprox 14%) și de aceea, nutriţionistul recomandă ca acestea să fie consumate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar.

„Tobă, leber şi caltaboş – un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe şi părţi mai puţin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, guşă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber şi caltaboş) sau în bucăţi mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală şi fierte.

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conţin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) şi grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g.

Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive – produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului şi deschiderea apetitului.

Ca să obţinem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine şi puţină ceapă sau muştar – cât să taie gustul gras. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboşul, ba chiar punea şi orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile şi tradiţiile rămân aceleaşi”, a scris nutriţionistul Mihaela Bilic pe Instagram.

Citește și:

Totul despre șorici. Beneficii și efecte negative: cine nu are voie să-l consume

Ce avem voie si ce nu avem voie să facem de Revelion. Restricțiile lui Arafat de Anul Nou

Povestea lui Moș Crăciun. Cum a devenit costumul său roșu, deși era verde, inițial

foto: doctorulzilei.ro


Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton