Fostul spion Ion Mihai Pacepa a murit de COVID-19. Ceaușescu pusese o recompensă de două milioane de dolari pe capul lui

Publicat pe

Ion Mihai Pacepa, spionul care l-a trădat pe Nicolae Ceaușescu, a murit în Statele Unite în urma infecției COVID-19. Fostul șef adjunct al Departamentului de Informații Externe a României comuniste avea 92 de ani. Se spune că dictatorul Nicolae Ceaușescu pusese o recompensă de 2.000.000 de dolari pe capul său.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Ion Mihai Pacepa, cel mai înalt în rang ofiţer de servicii secrete din blocul estic care a cerut vreodată azil politic în SUA, a murit duminică, la vârsta de 92 de ani, din cauza COVID-19, scrie The Epoch Times.

Mihai Pacepa, fost adjunct al şefului Direcţiei de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste şi consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu.

Fostul spion Ion Mihai Pacepa a murit de COVID-19. Ceaușescu pusese o recompensă de două milioane de dolari pe capul luiFostul spion Ion Mihai Pacepa a murit de COVID-19. Ceaușescu pusese o recompensă de două milioane de dolari pe capul lui

Vestea morţii lui Ion Mihai Pacepa, cunoscut pentru dezvăluirile sale despre operaţiunile serviciilor secrete din blocul estic, a fost dată de Ronald J. Rychlak, avocat, jurist, autor şi comentator politic american.

Rychlak este profesor de drept la Universitatea din Mississippi School of Law şi este titular al catedrei de drept şi guvernare Jamie L. Whitten. Acesta îi aduce un omagiu lui Pacepa.

El aminteşte de faptul că, în 2017, vicontele Christopher Monckton, consilier al fostului premier britanic Margaret Thatcher, l-a numit pe Pacepa drept „cel mai influent om din secolul XX şi, probabil, de la începutul secolului XXI'.

„El a fost omul care a dat jos Cortina de Fier prin expunerea dezinformării din blocul estic. Din păcate, majoritatea oamenilor nu au auzit de Pacepa şi nici de munca sa', scrie Ronald J. Rychlak.

Citește și: Simptomele care anunță o formă gravă de COVID-19

Citește și: Florin Călinescu a avut COVID-19! Cum se simte acum: „Încă mai…'

Citește și: Ce recomandă medicul Virgil Musta pacienților care prezintă simptome ușoare de COVID-19

Cine a fost Ion Mihai Pacepa

Ion Mihai Pacepa s-a născut la Bucureşti, pe 28 octombrie 1928. Şi-a făcut studiile la Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. A fost recrutat de serviciul secret al Republicii Socialiste Române încă înainte de absolvire, fiind încadrat la Direcţia a II-a de Contrainformaţii Economice.

A avansat până în postul de adjunct al şefului DIE. Din 1972 până la dezertarea sa, în iulie 1978, a fost consilierul lui Nicolae Ceauşescu pentru securitate naţională şi dezvoltare tehnologică. În iulie 1978, a fost trimis în Republica Federală Germană pentru transmite un mesaj secret cancelarului Helmut Schmidt, potrivit adevărul.ro.

Ajuns la Bonn, s-a dus la ambasada americană şi a cerut azil politic în SUA. A primit cetăţenie americană şi a colaborat cu serviciile secrete din SUA în diferite operaţiuni legate de blocul estic.

În raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, autoriii remarcă „rolul excepţional jucat' de Pacepa „în demascarea naturii criminale a regimului şi a Securităţii'.

Potrivit raportului, Pacepa „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceauşescu'. Ion Mihai Pacepa a devenit cunoscut mai ales datorită cărţii „Orizonturi Roşii: Cronicile unui spion comunist', publicată în 1987. Cartea a ajuns iniţial la publicul român sub forma unui serial difuzat de Europa Liberă. Se spune că străzile din Bucureşti erau pustii în momentul citirii unor fragmente din „Orizonturi Roşii'.

Considerat un trădător de către Nicolae Ceauşescu, dezertorul a fost condamnat la moarte. La 7 iulie 1999, Curtea Supremă a României a emis Decizia 41/1999 prin care a anulat sentinţele date în acest sens. În afară de condamnările la moarte, Ceauşescu a stabilit o recompensă de două milioane de dolari pentru asasinarea lui Pacepa.

Recompense de acest fel au fost puse şi de către fostul lider palestinian Yasser Arafat şi fostul dictator libian Muammar al-Gaddafi. Unul dintre cei însărcinaţi cu uciderea lui Pacepa a fost Carlos Şacalul, care ar fi primit un milion de dolari pentru operaţiune.

Pacepa a publicat articole despre spionaj în diverse ziare şi reviste americane, precum The Wall Street Journal, National Review, The Observer sau Washington Times.

Nicolae Ceaușescu pusese o recompensă de două milioane de dolari pe capul său

Momentul defectării sale fost una din cele mai mari lovituri politice și de imagine aduse regimului Ceaușescu. Se spune că dictatorul pusese o recompensă de 2.000.000 de dolari pe capul său.

Potrivit presei, Pacepa ar fi încasat de la statul american o pensie de 4.000 de dolari și 10.000 de lei de la statul român, după ce în iulie 1999 Curtea Supremă de Justiție a României a anulat condamnarea sa la moarte și i s-a redat gradul de general-locotenent de Securitate pe care-l avea în 1978.

foto: Adevărul


 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter