Ilie Bolojan, uimit de numărul de angajați ai departamentelor de Protocol și de Reziliență Instituțională din Guvern: "E greu să explice la ce lucrează"

.

Premierul Ilie Bolojan a relatat joi seară că a găsit la Guvern un departament de Protocol la care lucrează 30 de angajați și a comparat cu departamentul similar de la Președinție, unde sunt doar nouă angajați. El a spus că ar trebui analizată această situație de instituții cu mulți angajați.

Vezi și acest video VIVA!:

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Ilie Bolojan a dat şi un exemplu, chiar din „curtea Guvernului”, spunând că cei „10-12 oameni” care lucrează la serviciul de reziliență instituțională nu pot să spună clar „la ce lucrează”.

7676

Ilie Bolojan, despre angajații de la Protocol și Reziliență Instituțională din Guvern

Ilie Bolojan a reluat subiectul numărului mare de bugetari în anumite instituții de stat, dând un exemplu pe care l-a găsit la Guvern după ce a preluat funcția de prim-ministru.

„Am constatat că avem o direcţie de protocol care are cred că 30 de oameni. (…) La Palatul Cotroceni câţi sunt la protocol? Nouă. În general, preşedintele României are partea de reprezentare externă, deci are activităţi de protocol mai importante datorită poziţiei în statul român. Totuşi, trebuie văzut – între nouă şi 30, parcă ar trebui făcută o analiză', a spus premierul la Antena 3.

El a adăugat că a descoperit, tot la Guvern, și un departament de Reziliență Instituțională, spunând că, deși „sună frumos', este greu de explicat rolul lui.

„Avem un serviciu de Rezilienţă Instituţională. (…) Cred că sunt vreo, nu ştiu, 12-13 persoane. Domnule, ce aţi făcut? La ce lucraţi? Păi mai lucrăm la aia… Dar e greu să explice la ce lucrează', a afirmat Ilie Bolojan.

Citeste si: Ministrul Finanțelor, după ce s-a vehiculat amânarea sau blocarea pensiilor și a salariilor: „Nu se pune problema. România are un deficit bugetar semnificativ, ceea ce poate genera consecinţe severe'

„Trebuie făcut un calcul în aşa fel încât să calculăm corect personalul”

El a mai spus că la Guvern sunt și oameni care muncesc mult, pregătesc ședințe de guvern, adăugând că acești angajați sunt demotivați să vadă că alții nu fac nimic.

„Şi atunci gândiţi-vă că în clădirea Guvernului sunt oameni la câteva direcţii care lucrează din greu. La Contencios, la pregătirea şedinţelor de guvern, pentru că au de lucru, sunt alergaţi. Credeţi că acei colegi sunt motivaţi când văd că în alte zone unii sunt destul de relaxaţi? (…)

Nu e în regulă această chestiune. Şi atunci în toate instituţiile din România, că ne place, că nu ne place, trebuie făcut un calcul în aşa fel încât să calculăm corect personalul, pentru că el nu e plătit cu bani din cer. Orice om în plus înseamnă mai puține trotuare sau o taxă în plus pe care o plătești', a mai afirmat Ilie Bolojan.

Citeste si: Nicușor Dan spune că măsurile draconice pregătite de guvernul Bolojan vor lovi toate categoriile, inclusiv privilegiații: „E ca o boală. Toată lumea va plăti

Ilie Bolojan, despre angajații de la Poliția Locală

Ilie Bolojan a subliniat că, dacă sistemele de justiţie nu sunt organizate bine, nu funcţionează corespunzător.

„La Poliția Locală am dat un alt exemplu – noi avem jandarmerie, avem poliție națională, avem poliție locală. Sigur, poliția națională și locală au pe anumite sectoare competențe care se suprapun. Și jandarmeria cu poliția. Și atunci, dacă nu e organizat acest sistem bine, aceste servicii nu funcționează corespunzător.

Și am dat un exemplu – ai un polițist local la 1.000 de locuitori, am fost primar în Oradea niște ani. Noi avem 80 de polițiști locali la aproape 200 de mii de locuitori, ar fi trebuit să avem 200. Ați văzut să fie cel mai murdar oraș, cea mai mare infracționalitate, cele mai mari probleme? Nu! Dar avem dispecerat comun cu poliția națională.

Nu există instituție în România în care să nu poți să faci o astfel de analiză și s-ar putea să constați că la unele instituții trebuie să reduci personalul și trebuie s-o facem, dar nu trebuie dați afară cei fără pile, trebuie dați cei care nu merită. Și asta o facem printr-un calcul corect al personalului.

În momentul în care ai calculat corect numărul de angajați și-i dai directorului posibilitatea să facă reducerea, el are două posibilități – sau să o facă corect, foarte probabil, pentru că trebuie să repartizeze altcuiva, nu mai are rezerve de oameni, sau să-și țină pilele sau protejații sau incompetenții și va trebui să lucreze pentru ei”, a subliniat el.

„Pleacă singuri oamenii care sunt în plus”

„Și când trebuie să lucreze el pentru altcineva, instinctul de conservare îl va obliga să facă un concurs corect. Peste tot unde am făcut asta – și am făcut multe – dacă ai calculat corect personalul, credeți-mă, pleacă oamenii care sunt în plus, pentru că iese un scandal monstru. Oamenii știu cine merită să plece, e valabil în orice fel de comunitate.

E o măsură iresponsabilă să arunci banii țării pe geam când tu iei împrumuturi, să ții oameni care nu lucrează în sectorul public când cei din sectorul privat n-au cu cine lucra. Dar nu trebuie să dușmănim și să demonizăm sectorul public. Avem foarte mulți oameni foarte buni în sectorul public care-și fac datoria, am tot respectul pentru ei”, a spus el.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton