Klaus Iohannis, despre măsurile care intră în vigoare de pe 15 mai: ”Nu ne putem întâlni mai mult de trei. Nu înseamnă reîntoarcerea la normalitatea pe care am cunoscut-o”

Publicat pe

Președintele Klaus Iohannis a ținut astăzi, marți, o conferință de presă cu legătură la terminarea stării de urgență de pe 15 mai și măsurile care vor rămâne în vigoare. Președintele anunțase anterior că românii vor fi obligați să poarte mască de protecție.

Citește și: Președintele Iohannis, un nou apel către români după ce s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de coronavirus: „Trebuie să respectăm cu sfințenie măsurile de igienă și distanțare socială”

Șeful statului a declarat că România încă nu a atins vârful pandemiei, și că normalitatea la care ne vom întoarce pe 15 mai nu va fi aceeași de dinainte de pandemia globală de coronavirus.

Principalele declarații ale președintelui:

-A trecut o lună și jumătate de la decretarea stării de urgență.

-Autoritățile, împreună cu medicii și românii au dovedit rezultate notabile.

-Nu am atins numărul maxim în România și o relaxare prematură poate distruge toate rezultatele bune de până acum.

Citește și: Klaus Iohannis a făcut anunțul oficial: Școlile, grădinițele și universitățile rămân închise în acest an școlar. Cum se vor desfășura examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat

-Avem 600 de bolnavi la 1 milion de români. Românii care s-au ținut de ce li s-a cerut au obținut rezultate foarte bune.

-Pericolul nu a trecut. Nu am atins vârful epidemiei. 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunsocut-o. Experții spun că nu știm când ne vom întoarce la viața dinainte de pandemie.

-Rămân restricții în vigoare, nu ne putem întâlni mai mult de trei, nu putem merge la restaurant sau la mall, nu vom putea pleca din localitate dacă nu vom avea un motiv.

-Măsurile pe care le vom lua de reducere a restricțiilor vor fi graduale.

 -Când a început epidemia, rezervele României erau goale. Nu existau rezerve de măști, biocide, medicamente. Toate au trebuit cumpărate în timp record.

– România are acum acces la 1,5 miliarde de euro care vor fi folosiți pentru achiziții de dispozitive medicale, de medicamente.

-Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de îngrădirea epidemiei. Avem un contra exemplu mare, parlamentul și modul în care unele partide au înțeles să folosească această nenorocire pentru câștigul lor electoral.

-În parlament, am văzut un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil instrumentat de aceeași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament demagoci. Oameni care au lăsat România fără bani. Au fost risipiți, în loc să fie investiți acolo unde puteau aduce un căștig pentru țară.

Citește și: Klaus Iohannis anunță relaxarea măsurilor, însă cu o condiție: „După 15 mai, măștile vor fi obligatorii în spațiile publice închise și în transportul în comun'

-Au fost o serie de gesturi iresponsabile în parlament, transformate în acte normative, care apasă asupra bugetului public, aflat sub un stres enorm.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter