La cât timp se administrează a doua doză de vaccin anti-COVID și de ce este periculoasă amânarea

Publicat pe

Producătorii vaccinului anti-COVID-19 care se administrează în România susțin că este periculoasă amânarea duratei pentru injectarea celei de-a doua doze. În România, pe 27 decembrie 2020 a început, la nivel național, campania de vaccinare anti-coronavirus.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Producătorii vaccinului BioNTech şi Pfizer au dezvăluit că modul de administrare a vaccinului anti-COVID-19 este asemănător cu cel al vaccinului gripal, sub forma unei injecții intramusculare.

Astfel, a doua doză de vaccin trebuie administrată la o diferență de cel mult patru săptămâni față de prima, pentru a obține o protecție de 95%, așa cum au arătat studiile.

Citește și:

Crăciunul pe rit vechi, tradiții și obiceiuri. De ce Nașterea Domnului este sărbătorită în două luni diferite

De ce nu se infectează cu COVID-19 toți membrii unei familii, dacă unul este bolnav. Explicația medicilor

Proteina miraculoasă din lapte, care poate preveni și chiar trata infecția COVID-19

Avertismentul producătorilor vaccinului anti-COVID

Însă, BioNTech şi Pfizer trag un semnal de alarmă și au avertizat nu există dovezi că vaccinul lor va mai fi eficient şi va mai oferi protecţia promisă dacă cea de-a doua doză va fi administrată mai târziu decât în testele clinice ale serului.

În prezent, Germania şi Marea Britanie doresc să imunizeze un număr cât mai mare de persoane noi și să-i amâne pe cei care au primit deja prima doză.

În acest moment, există o dezbatere în cadrul comunității științifice pentru a se determina dacă amânarea rapelului/ a administrării celei de-a doua doze influențează eficacitatea vaccinului anti-coronavirus.

Ce se poate întâmpla dacă este amânată administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID

‘Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate în diferite intervale de administrare a dozelor, întrucât majoritatea participanţilor la teste au primit a doua doză în intervalul specificat în studiu. Astfel, nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile, au declarat producătorii, ­într-un comunicat citat de Hotnews.

În schimb, SUA are o altă abordare de vaccinare a cetățenilor: administrarea a doar jumătate de doză din vaccinul Moderna persoanelor între 18 şi 55 de ani.

‘Ştim că în cazul vaccinului Moderna, administrarea a jumătate de doză, de două ori, înseamnă obţinerea obiectivului de a imuniza dublul numărului de persoane cu dozele pe care le avem, a declarat la CBS Moncef Slaoui, expert în cadrul programului federal de vaccinare.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter