Măsurile geniale pe care medicul Virgil Musta le-a luat la Timișoara. Niciun doctor nu a fost infectat cu COVID-19, iar bolnavii se vindecă pe bandă rulantă

Publicat pe

Virgil Musta este medicul-erou al crizei COVID-19. Măsurile pe care el le-a luat la Timișoara ar trebui date drept exemplu în toată țara. Nici un doctor nu a fost infectat aici, iar bolnavii de se vindecă pe bandă rulantă. Totodată, tratamentul pe care îl primesc pacienții cu COVID-19 este diferit de cel adoptat în restul țării.

Măsurile geniale pe care medicul Virgil Musta le-a luat la Timișoara. Niciun doctor nu a fost infectat cu COVID-19, iar bolnavii se vindecă pe bandă rulantăMăsurile geniale pe care medicul Virgil Musta le-a luat la Timișoara. Niciun doctor nu a fost infectat cu COVID-19, iar bolnavii se vindecă pe bandă rulantă

Consider că ar putea fi de ajutor să împărtășesc câte ceva din experiență mea, de altfel cred că acum este foarte importantă deschiderea și comunicarea între spitale.

'În ultimul timp, am observat din păcate o degringolada totală în multe spitale și instituții medicale, degringolada pe care eu o pun în special pe seama unei lipse de organizare.

La spitalul la care lucrez (Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara), am reorganizat circuitele funcționale și modul de lucru. Am stabilit protocoale și reguli noi, care să protejeze în primul rând personalul medical, dar și pacienții.

Am împărțit astfel spațiile spitalului în 3 zone:

1. Zona roșie, cu risc mare de contaminare. Este zona unde personalul medical întâlnește pacienții infectați sau potențial infectați. Iar în această etapă a pandemiei, cu transmitere comunitară, FIECARE PACIENT TREBUIE CONSIDERAT CĂ FIIND POTENȚIAL INFECTAT. Fiecare zona roșie are la ieșire o zona de decontaminare.

2. Zona galbenă, cu risc mediu. Este zona unde personalul medical își desfășoară activitatea birocratică sau zonele de trecere dintre zonele roșii, zone unde ocazional te poți întâlni cu un pacient pozitiv pentru un timp scurt sau cu un cadru medical, care din neglijență nu s-a decontaminat după ce a venit din zona roșie.

3. Zona albă, cu risc scăzut de contaminare, în care pacienții nu pot ajunge (zona administrativă, depozit, farmacie, bucătărie etc).
După zonare și stabilirea clară a circuitelor din aceste zone, am stabilit standardul de echipamente cu care fiecare persoană trebuie să fie echipată și nu am făcut diferențe între diferitele categorii de personal medical. TOȚI TREBUIE SĂ BENEFICIEZE DE ACELAȘI STANDARD DE BIOSECURITATE!

Apoi am reorganizat activitatea pe secțîi, după următoarele principii:

· am împărțit personalul în echipe mici, cu un minim de personal, care să poată desfășura activitatea. Aceștia lucrează în ture. Astfel, dacă o persoană dintr-o echipa se contaminează intră în autoizolare doar acea echipa, deci un număr mic de cadre medicale. Echipa respectivă va fi imediat înlocuită de o altă echipa, activitatea în spital va continuă în condițîi normale.

· scurtarea timpului de activitate în zona roșie și eficientizarea acesteia. Va dau un exemplu: anterior reorganizării, medicii intrau la pacienți cu foile de observație pentru a notă evoluția clinică și valorile T, TA, Pulsoximetria etc. Pentru a evita contaminarea foilor de observațîi, medicii intră acum în saloane cu telefoanele deschise, protejate sub echipamentul de protecție și transmit datele obținute de la pacient unui coleg de afară, prin bluetooth, care notează aceste date în foaia de observație.

· antrenarea echipelor în echiparea și dezechiparea echipamentului de protecție, manevre care reprezintă risc de contaminare a personalului medical.

· identificarea continuă a posibilelor riscuri de contaminare și măsuri punctuale.

· am îmbunătățit comunicarea dintre noi cei din spital. Nu ne este rușine să ne recunoaștem greșelile și lipsurile, tocmai pentru a găși rapid soluții. Acest lucru a crescut unitatea echipelor și încrederea în noi.', scrie Virgil Musta pe Facebook.

Medicul a reamintit și regulile de protecție împotriva coronaviruslui.

1. Pentru prevenirea contaminării pe cale aeriană:
· păstrați distanță socială de peste 2m
· purtați masca
· aerisiți încăperile cât mai des

2. Pentru prevenirea contaminării prin mâini murdare
· NU ATINGEȚI FAȚă ( gură, nasul, ochii ) CU MÂNA, pentru că numai așa se transmite virusul pe acesta cale. Și pentru că știu că este foarte greu să scăpați de aceste gesturi involuntare, atrageți-va atenția unul altuia (persoane cunoscute) de fiecare dată când faceți aceste gesturi, chiar până la enervare, până la disperare și poate așa veți reuși să evitați una dintre cele mai importante cai de transmitere .
· spălați-va de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun.
· dezinfectați des suprafețele (podele, tălpi pantofi, clanțe, întrerupătoare, telefoane mobile etc).


3. Pentru persoanele din grupele de risc – IZOLARE TOTALĂ!' a explicat medicul.

sursa foto: psnews.ro

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter