Studiu: Coronavirusul se poate răspândi de pe tălpile pantofilor și prin expirație, până la 4 metri

Publicat pe

Un nou studiu analizează mai amănunțit modul în care se transmite coronavirusul de la individ la individ. Astfel, potrivit rezultatelor, persoanele infectate pot să împrăștie virusul prin particule aerosolizate până la 4 metri distanță prin respirație, tuse și proximitate. Virusul se poate răspândi și purtat pe tălpile pantofilor.

Cu toate acestea, echipamentul-standard de protecție este eficient în a izola personalul medical de virus; chiar și o simplă mască ajută, explică autorii. Distanțarea socială, de asemenea, rămâne o măsură eficientă, potrivit Libertatea.ro.

Citește și: Iohannis a anunțat: starea de urgență se termină pe 15 mai, dacă vor fi mai puține decese și mai puține cazuri de coronavirus. Apoi, se vor lua alte măsuri: „Va trebui să trăim cu unele restricţii'

„Concluzia este că orice distanță menținută față de ceilalți e mai bună decât nimic. Doi metri sunt mai buni decât un metru; în era coronavirusului, cu cât păstrăm mai mare distanță, cu atât mai bine', susține dr. Robert Galatter de la Spitalul Lenox Hill, New York, pentru Medicalexpress.

Studiul s-a concentrat pe câteva unități sanitare din Wuhan, China, inclusiv o arie de terapie intensivă și o arie de spital utilizată complet pentru cazuri de COVID-19. Autorii au analizat mostre prelevate de pe obiecte potențial contaminate din aceste două arii și probe de aer din interiorul spitalului și din sistemul de ventilație. Aproximativ 70% din mostre au fost pozitive pentru coronavirus. Cele recoltate de pe obiecte des atinse, precum clanțe, tastaturi, coșuri de gunoi, au fost predominant pozitive și toate mostrele prelevate de pe podele, inclusiv în zone în care pacienții nu au acces – au fost, de asemenea, pozitive.

Autorii adaugă că unele din particulele de salivă ce se formează când expirăm sau tușim sunt mai grele și cad pe podea, pe când cele mai ușoare pot rămâne în suspensie și pot fi inspirate de alții. Prezența virusului în toate probele recoltate la nivelul solului ar putea fi explicată de acest mecanism. De asemenea, este posibil ca virusul să fie răspândit și de personalul medical, care îl cară pe tălpile pantofilor.

Citește și: Victime din cauza coronavirus în România. S-au înregistrat 482 decese

„În ultimul rând, aerosolii purtători de virus se concentrează în apropiere și în aval de persoanele infectate cu coronavirus, distanța maximă de transmisie observată în acest studiu fiind de 4 metri'.

În ciuda prezenței puternice a virusului în aceste zone, autorii notează că nu au fost înregistrate infecții noi în cadrul personalului medical care lucrează în aceste arii din martie, ceea ce arată că echipamentul-standard de protecție este eficient.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter