Verdictul unui expert. Dovezile care arată că imaginile cu Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea sunt falsificate: „O fotografie unică, modificată în două variante”

.

Un profesionist a dat verdictul în privința imaginilor în care apar Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea, fostul șef-adjunct al SRI. Dovezi solide, descoperite după o analiză amănunțită a fotografiilor, indică că faptul că materialul a fost editat. Prezența simultană a celor trei în aceeași clădire este, cel mai probabil, o construcție artificială.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

În seara zilei de 1 mai, Elena Lasconi a lansat un atac fără precedent la adresa lui Nicușor Dan. Candidata USR a dat publicității câteva fotografii primite pe e-mail de la un paparazzo, care ar fi surprins o presupusă întâlnire între rivalul ei, fostul șef SRI și Victor Ponta. Cadrele ar fi fost surprinse, potrivit informațiilor primite de candidata USR, după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.

poze-falsificate-6poze-falsificate-6

Verdictul unui expert în legătură cu imaginile cu Nicușor Dan, Victor Ponta și fostul șef SRI Florian Coldea

Codruț Sebastian Neguț, specializat în comunicare vizuală și cu peste un deceniu de experiență în retuș digital, a analizat în amânunt imaginile publicate de Elena Lasconi. Concluziile sunt ferme – fotografiile cu Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea, fostul șef-adjunct al SRI, sunt falsificate. El a studiat la Birmingham City University și este licențiat în arte, specializarea  Comunicare vizuală. În ultimii cinci ani a fost fotograf editorial colaborator pentru revista Glamour și Director de creație și fotograf la Aspirin.

„În scandalul curent, mi-am dat seama că sunt printre puținii oameni din România cu expertiza necesară pentru a analiza în mod profesionist dacă o imagine este reală sau falsificată. Am studiat Comunicare Vizuală și lucrez cu retuș digital complex de peste 10 ani.

Am analizat comparativ două dintre imaginile publicate de Elena Lasconi: una cu Victor Ponta și una cu Nicușor Dan, aparent realizate în același cadru. Concluzia la care am ajuns este clară: avem de-a face cu o singură imagine master, modificată digital pentru a părea două fotografii diferite. În imaginea cu Nicușor Dan, el a fost cel mai probabil introdus artificial, iar mașina din stânga a fost ștearsă digital. Iată câteva dintre dovezile evidente:

1. Crop-ul și ușoarea „strivire’ a imaginii lui Nicușor Dan au fost modificate strategic pentru a ascunde faptul că mașina nu era prezentă în original.

2. Zgomotul de imagine este natural în fotografia cu Ponta, dar curățat digital în cea cu Nicușor Dan – o metodă folosită frecvent pentru a masca intervențiile.

3. O plantă din prim-plan, care în mod normal ar fi trebuit să acopere parțial fața lui Nicușor Dan, lipsește complet în acea imagine – semn că a fost eliminată intenționat.

4. Frunzele din dreapta sunt identice, la pixel, în ambele imagini. Fără un trepied și fotografiere simultană, acest lucru ar fi imposibil, mai ales dacă între cadre a trecut ceva timp. TOTODATĂ, plantele par că se mișcă agresiv! dar DOAR planta care acopera mașina lui Ponta, dovada că umplerea generativă a schimbat complet planta aceea (de aici și diferența majoră de poziție care te-ai aștepta să existe și în dreapta imaginii)

5. Reflexia din colțul stânga-jos, care apare pe mașina lui Ponta, a fost luată în calcul de către generarea automată (probabil cu generative fill) și reinterpretată drept „lumini în fundal’ în poza cu Nicușor Dan.

6. Zona cu gardul unde era imaginea lui Ponta din imaginea cu Nicușor Dan este complet lipsită de detalii – algoritmul nu a reușit să creeze acolo un fundal coerent, motiv pentru care a fost mascată.

Concluzie: Pentru a crea impresia a două imagini diferite, autorii au operat modificări evidente: diferențe de crop, de culoare (una color, una alb-negru), una e un pic mai strivită decât cealaltă și intervenții digitale punctuale. Sunt destul de sigur că este o fotografie unică, modificată în două variante.

Pot intra în mai multe detalii tehnice dacă este nevoie și mă ofer voluntar să susțin această analiză în fața presei sau într-o emisiune TV, dacă se dorește o explicație completă. Am transmis deja toate informațiile acestea către Digi24′, a explicat acesta.

Ce arată metadatele fotografiilor

Mai mult decât atât, metadatele imaginilor — ușor de verificat de orice utilizator care le salvează pe calculator și le analizează cu un software dedicat — indică același lucru: toate au fost generate pe 20 martie 2018, la ora 09:14:29. Acest detaliu tehnic slăbește semnificativ afirmațiile făcute de Elena Lasconi și ridică suspiciuni asupra autenticității materialului.

Citește și: Nicușor Dan depune plângere penală împotriva Elenei Lasconi, după imaginile cu el, Victor Ponta și fostul șef SRI: „Un fals grosolan. Această întâlnire n-a avut loc'

Citește și: Studiu: 1 din 5 români nu știu cu cine să voteze pe 4 mai / Cine este în prezent candidatul de pe locul 1 în preferințele alegătorilor

Citește și: Andreea Bălan, reacție dură la adresa lui Claudiu Bleonț, după ce și-a umilit fiica pe scena Gopo: „Un narcisist fără empatie. Dacă așa face public, vă dați seama ce face în privat cu familia sa'

Citește și: Ozana Barabancea, noi informații despre starea de sănătate a fiului ei, Andrew, care a suferit un infarct la 24 de ani: „Merg în fiecare zi la spital, e încă la Terapie Intensivă' / „Stau sub supraveghere'

Codruța Simina: „E ceva ce niciun jurnalist sănătos la cap nu ar face'

Jurnalista Codruța Simina, cunoscut expert în fact-checking și combaterea dezinformării, , susține că Elena Lasconi a publicat imaginile fără o minimă verificare prealabilă, gest care contravine oricărui standard deontologic.

„Ceea ce a făcut (n.r. – Elena Lasconi) în seara asta, programat de aseară, e ceva ce niciun jurnalist sănătos la cap nu ar face: a postat niște imagini primite pe mail de la o sursă pe care nu o dezvăluie, dar care susține că e paparazzi. Fără să verifice nimic, fără vreun context altul decât cel din mailul care e blurat, așa cum i se solicita în mail. În imagini sunt niște oameni care apar în fața aceleiași construcții. Nici măcar nu știi dacă au fost acolo în aceeași seară, același an sau ceva', a scris Codruța Simina pe Facebook.

Experta în dezinformare spune că aceste momente sunt „construite, montate, greu de verificat și lansate exact când nu mai pot fi gestionate'. În plus, nu Elena Lasconi trebuie să dea explicații.

Codruța Simina a mai arătat că o singură fotografie „este autentică': cea cu Victor Ponta. „Restul sunt marcate drept fiind fie generate, fie s-a intervenit pe ele. Acum rămâne să-l întrebăm pe domnul ViPi unde e locația'.

Sursa foto: Facebook & Hepta

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton