Buze crăpate - cauze și remedii. Cum să previi deshidratarea buzelor

Publicat pe

Când vine iarna, mulți dintre noi experimentăm buze crăpate, care sunt iritate, uscate și foarte deshidratate. Uneori, pielea moartă poate cauza și sângerarea buzelor, dacă le dezlipești brusc.

Cum asortezi geanta cu pantofii. Câteva reguli de bază

Buzele crăpate, cunoscute și sub numele de cheilită, sunt foarte frecvente și sunt cel mai adesea cauzate de vremea rece, uscată și vânt. Deși buzele crăpate sunt de obicei inofensive, este important să le protejăm și să le hidratăm cu tratamentul potrivit.

Cauze frecvente cauze ale buzelor crăpate: umezeală și vreme rece.

Buzele crăpate sunt de obicei cauzate de expuneri la mediu care duc la iritații, inclusiv saliva și lingerea buzelor, alimentele picante și vremea rece și uscată. 

Răceala obișnuită și daunele provocate de soare pot provoca, de asemenea, buze crăpate, precum și medicamente precum agenții care scad colesterolul.

Cum te îmbraci la nuntă. Ce stil să adopți în funcție de locație

Contactul alergic sau iritant este o altă cauză frecventă a buzelor crăpate, unde expunerea la un produs extern provoacă o adevărată reacție alergică sau o iritare directă a pielii. 

Dar de cele mai multe ori, buzele crăpate sunt cauzate de uscăciune, iar vântul este primul vinovat, explică un dermatolog.

Condiții de sănătate care pot cauza buze crăpate

Buzele crăpate pot fi, de asemenea, asociate cu o varietate de afecțiuni medicale subiacente, inclusiv boli tiroidiene, deficiențe de vitamine și boli inflamatorii intestinale. 

Funcția tiroidiană scăzută poate provoca uscăciunea gurii și a buzelor, iar deficiențele vitaminelor din complexul B sau nivelurile scăzute de zinc sau fier au fost raportate drept cauza buzelor crăpate. Boala Crohn poate afecta întregul tract gastrointestinal și, dacă ai buze crăpate severe, care nu se vindecă, precum și dureri de burtă, aceasta poate fi o cauză rară.

Cheilita actinică este termenul dat buzelor crăpate cronice care se dezvoltă ca urmare a deteriorării solare. 

Cum să te îmbraci la birou. Ce trebuie să știi

Buze crăpate – cum le tratezi

Buzele crăpate uneori se pot vindeca singure, dar dacă acest lucru nu se întâmplă după o zi sau două, folosește un balsam de buze.

 Balsamurile de buze conțin o combinație de ceruri și uleiuri care formează un sigiliu protector asupra pielii. 

Cea mai bună alegere este un balsam de buze cu vaselină sau pe bază de parafină, care poate păstra umezeala în buze, le poate proteja de elemente și le poate oferi timp să se vindece. 

Vaselina este un alt tratament preferat. Alege o formulă cu protecție solară încorporată pe care să o aplici frecvent pe tot parcursul zilei.

Stai departe de produsele care conțin parfum, camfor, mentol și acid salicilic, deoarece aceste ingrediente pot provoca iritarea pielii, ducând la întreruperea barierei pielii și pierderea hidratării, ceea ce poate agrava buzele crăpate.

Cum alegi creionul de ochi?. Ce trebuie să știi despre dermatograf și tuș

Dacă balsamurile pentru buze nu te ajută, mergi la medicul dermatolog. Dacă ești în căutarea unui remediu natural pentru buzele crăpate, încearcă ulei de nucă de cocos, deoarece se răspândește ușor fără să curgă. 

Folosește mereu un balsam de buze pentru prevenirea buzelor crăpate. Nu te expune la soare decât după ce ai aplicat un strat de cremă cu factor de protecție solară. Ai grijă să îți exfoliezi buzele o dată pe săptămână cu un scrub ușor și să le hidratezi în fiecare seara înainte de somn.

De asemenea, nu uita să bei multă apă și să nu îți rozi buzele, atunci când ești stresat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter