Lactatele precum iaurt, chefir, sana și lapte bătut sunt produse pe care mulți oameni le consumă cu regularitate. Și în afară de gust, textură și procentul de grăsime, nu sunt multe alte considerente de luat în calcul atunci când alegem unul dintre aceste produse. Dar care este diferența dintre iaurt, chefir și sana? Care sunt diferențele și deosebirile dintre ele?
Care este diferenţa dintre iaurt, chefir şi sana
Există o mulțime de produse la raionul de lactate, de la iaurturi de tot felul, iaurturi de băut, lapte bătut, chefir, sana și multe altele. Poate fi greu să te decizi între toate acestea, mai ales dacă nu știi proprietățile fiecăruia.
Chefirul este adesea descris ca fiind un iaurt care se poate bea. Iaurtul și chefirul sunt extrem de asemănătoare în ceea ce privește utilizările și varietatea lor, dar sunt produse lactate diferite.
Deși ambele sunt făcute din lapte adevărat și sunt alimente fermentate, iaurtul este făcut cu bacterii de cultură, în timp ce chefirul este făcut cu boabe de chefir care constau din tot ceea ce este necesar pentru a fermenta laptele. (Boabele de chefir nu sunt cultivate pe câmp. Se numește așa pentru că arată ca un bob). Iaurtul de casă necesită încălzirea laptelui și a bacteriilor, în timp ce boabele de chefir fac toată munca pentru chefirul de casă.
Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare
Procesul de fermentare
În cele din urmă, chefirul trece prin mai multe procese de fermentare, în timp ce iaurtul trece doar printr-un singur proces. Aceste diferențe au impact mai mult decât pentru textură, inclusiv asupra beneficiilor pe care le conține fiecare aliment lactat fermentat.
Au același gust? Da, sau destul de aproape. Gustul este similar, dar chefirul are un gust mai aspru, sau mai acru, în comparație cu gustul mai subtil al iaurtului natural. Bineînțeles, gustul variază în funcție de brand.
Dar chefirul nu este același lucru cu laptele bătut. Ambele oferă același gust neted și acidulat, care poate fi folosit în locul laptelui pentru a îmbogăți aroma unei rețete, dar nu sunt același produs. Chefirul și laptele bătut sunt ambele produse de cultură, dar sunt realizate prin procese diferite, la fel cum iaurtul și chefirul sunt realizate diferit.
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
Deci, care este diferența? În timp ce ambele produse lactate au gusturi similare și pot veni în consistențe subțiri sau groase, modul în care iaurtul și chefirul sunt făcute este ceea ce le diferențiază.
Pe de altă parte, sana este un produs din lapte fermentat, care este asemănător iaurtului, dar are un gust mai dulce.
Cum se face sana
Sana este rezultatul fermentării acide a laptelui proaspăt integral care nu a fost fiert în prealabil și nici nu a primit vreun tratament termic, prin scăderea pH-ului și, astfel, favorizarea coagulării proteinelor din lapte.
Acest produs special conține cel puțin 3,6% de grăsime, fiind mai gros și mai dens decât iaurtul. Deși poți găsi sana în aproape orice magazin, o poți prepara și acasă.
Dacă vrei să obții sana autentică, ai nevoie de lapte crud integral, nu de versiunile pasteurizate pe care le găsești în magazine.
Așadar, toate cele trei produse sunt diferite. Dacă îți place o consistență mai subțire și un gust acrișor, dar nu prea înțepător, bea lapte bătut. Dacă vrei ceva puțin mai gros și un gust ușor acrișor, încearcă chefirul. Pe de altă parte, dacă ești fan iaurt, consumă-l ca atare, cu lingura sau încearcă iaurt de băut, la fel de delicios dar în formă lichidă. Acesta nu este atât de acrișor precum celelalte.
Cum poți face sana acasă
Dacă ai lapte crud, adaugă puțină apă într-o oală și pune-o pe foc. Când apa este caldă, adaugă laptele crud care a fost strecurat în prealabil. Adu-l treptat la fierbere, amestecând periodic. De asemenea, adaugă și puțină sare în lapte. Odată ce laptele este fiert, lasă-l să se răcească.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Jumătate din el va fi lăsat să se îngroașe, în timp ce cealaltă jumătate va fi pusă la frigider. Astfel, lasă jumătate din el afară, acoperindu-l pentru a evita contaminarea cu praf, să se îngroașe la temperatura camerei. Este posibil să dureze până la 24 de ore pentru ca laptele să se îngroașe bine, dar vei vedea când este gata, deoarece se va forma un strat de cremă groasă în partea de sus. Ia crema și pune-o într-un bol separat.
Apoi, cu un tel, amestecă bine restul conținutului. Acela este lapte batut și poate fi consumat ca atare.
Acum, ia laptele din frigider, încălzește-l puțin și adaugă 5 linguri din smântâna pe care tocmai ai pus-o mai devreme într-un bol.
Apoi, las-o și pe aceasta să se îngroașe, la temperatura camerei. Când este gata, folosește telul pentru a-l amesteca și pe acesta. În cele din urmă, ai obținut o sana de casă sănătoasă și delicioasă.
Cum poți face iaurt acasă
În afară de lapte, vei avea nevoie de iaurt simplu ca și cultură de pornire pentru lotul inițial. Apoi poți folosi iaurtul din acel lot pentru următorul lot și așa mai departe.
Iaurtul simplu va acționa ca o cultură starter pentru a introduce bacterii/probiotice sănătoase în iaurtul tău de casă. Este esențial ca iaurtul pe care îl folosești să aibă culturi vii în el.
De asemenea, vei avea nevoie de pânză pentru a strecura iaurtul. O să ai nevoie și de un termometru. Încălzirea laptelui la temperatura potrivită și apoi reducerea acestuia la temperatura potrivită sunt ambele esențiale pentru succesul iaurtului făcut acasă.
Încălzește laptele într-o oală mare de fiert la foc mic spre mediu. Doar asigură-te că îl amesteci regulat, mai ales pe măsură ce se încălzește, pentru a preveni ca laptele să se ardă.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Temperatura laptelui trebuie să ajungă la 82,2 grade. Odată ce a ajuns la această temperatură, închide focul, pune capacul și lasă laptele să se răcească la 43 de grade celsius. Acest lucru va dura încă 2-3 ore. Odată ce temperatura este între 43 și 46 de grade, adaugă o parte din laptele cald la iaurtul simplu, amestecă pentru a combina și apoi adaugă ușor amestecul înapoi în laptele din oală, folosind mișcări de sus în jos, de stânga și de dreapta (nu circulare).
Pune capacul și lăsă-l să stea nemișcat într-un loc fără curenți de aer la temperatura camerei (sau mai cald) timp de 10-12 ore sau peste noapte. Dacă mediul este prea rece, iaurtul nu se va întări. În timpul acestui proces, laptele se va fi îngroșat și zerul va fi început să se separe de lapte.
Tapetează o strecurătoare cu o pânză sau tifon și toarnă iaurtul în ea. Așează strecurătoarea deasupra unui bol mare de sticlă și lasă-l să se strecoare la temperatura camerei timp de câteva ore, până când ai obținut grosimea dorită (durata de strecurare va depinde și de calibrul pânzei.
Păstrează iaurtul în frigider într-un recipient etanș, de preferință un bol de sticlă, timp de până la 2 săptămâni.
Cum să faci chefir acasă
Nu poți face chefir fără boabe de chefir. „Boabele” sunt, de fapt, bacterii și drojdie care arată ca niște mici buchețele de conopidă, legate între ele într-o matrice de polizaharide.
Boabele proaspete pot fi achiziționate online sau de la cineva care face acasă chefir. Ai nevoie doar de jumătate de linguriță.
Pune jumătate de linguriță de boabe de chefir în borcan. Adaugă o jumătate de litru de lapte, lăsând un spațiu de aproximativ 2 cm pentru capac sau cel puțin 5 cm pentru un borcan acoperit cu pânză.
Se lasă afară timp de 18-24 de ore pentru a fermenta. Se transformă în chefir atunci când laptele s-a îngroșat. Este posibil să se fi închegat și să se fi separat, cu formarea unor pungi de zer – acest lucru este normal.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Când s-a închegat, dacă nu îl poți strecura imediat, pune-l în frigider pentru a opri fermentarea în continuare, deoarece aroma poate deveni destul de puternică – îl poți strecura oricând în următoarele 48 de ore.
Strecoară chefirul prin sită sau prin pâlnia de strecurare în recipientul în care vrei să îl ții. Boabele sunt destul de robuste și vor rezista la o agitare ușoară.
Îl poți bea imedia sau îl poți lăsa la temperatura camerei timp de câteva ore pentru a-i da un gust mai puternic.
Clătește borcanul, pune din nou boabele înăuntru (nu le spăla, nu este nevoie), umple-l din nou cu lapte și lasă-l la temperatura camerei pentru a mai face chefir.
Cum știi când e gata chefirul?
Atât raportul grăunțe/lapte, cât și temperatura influențează rapiditatea cu care laptele se va transforma în chefir.
Pune borcanul într-un loc (ferit de lumina directă a soarelui) unde să îl poți supraveghea. Dacă se separă în caș și zer, nu îți face griji, deoarece poate fi ușor amestecat la loc.
Citește și: Pepenele roșu, beneficii și contraindicații.Cine nu are voie să-l consume
La început ar putea dura până la 48 de ore pentru ca laptele să se îngroașe. Îți poți da seama că este gata deoarece laptele se va închega, la fel ca iaurtul. Ar putea apărea buzunare de zer; nu îți face griji, acest lucru este normal și se vor amesteca în timpul strecurării.
Sursa foto: Shutterstock.com