Cum cureți rapid o pată de vin. Trucuri utile

Publicat pe

Cum cureți rapid o pată de vin? Cu toții am trecut prin această situație jenantă. Nu contează când sau unde se întâmplă – poate că ai fost un pic prea confortabil pe canapea cu un pahar în mână sau ai fost prea energic cu gesturile mâinilor în timp ce explicai o poveste. 

Până la urmă, se întâmplă, dar nu trebuie să fie o tragedie.

Există câteva lucruri pe care le poți face atunci când există o pată de vin roșu.

Nu freca și nu amâna curățarea! Știm, petele de vin roșu apar adesea atunci când suntem mult prea obosiți sau distrași pentru a ne preocupa de cum să le curățăm corect sau imediat. 

Dar, este în interesul tău să înfrunți pata fără întârziere. 

Ce nu trebuie să faci

Folosește o metodă încercată și reală pentru a învinge pata înainte ca aceasta să se fixeze în țesătură.

Deși te poți ocupa de o pată de vin roșu dimineața, soluția cea mai bună este întotdeauna să o tratezi imediat.

Cu excepția câtorva tipuri de țesături, majoritatea țesăturilor sunt foarte poroase. Atunci când materia lichidă pătrunde în fibre, acestea se scufundă în porii țesăturii. 

Epilare acasă – cele mai bune metode

Spre deosebire de multe dintre celelalte băuturi de care ne bucurăm, culoarea vinului roșu este complet naturală.

 Băutura pe bază de struguri conține cromogeni, substanța primară din multe plante colorate care este responsabilă pentru coloranți. 

Da, coloranți. Vinul roșu este, în esență, o sticlă uriașă de molecule de colorant. Combină acest lucru cu taninurile naturale ale vinului roșu, o substanță organică folosită, de asemenea, în multe producții de cerneală, iar pata de vin roșu este, în esență, un experiment cu vopsea care a mers prost.

Anatomia vinului roșu

Odată ce vinul roșu atinge o țesătură, începe să se scufunde în fibre, lichidul deplasându-se prin porii fibrelor oriunde găsește loc. Vinul roșu, ca toate lichidele, se va deplasa în două direcții: în jos și în exterior.

Știința din spatele motivului și a modului în care vinul roșu se absoarbe în țesături are legătură cu curățarea petelor de vin roșu:

Nu freca pata!

Frecarea va ajuta la scoaterea unei părți din vinul roșu, dar de fapt are un impact negativ asupra petei, deoarece o face să se extindă și mai mult spre exterior.

Ce pantofi să asortezi la ținutele de toamnă

 Și, dacă aplici prea multă presiune, de fapt împingi mai mult vin roșu în țesătură. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai de-a face cu o pată de vin roșu pe canapea sau pe covor.

Nu aștepta prea mult timp

Deși este anevoios să te ocupi imediat de o pată de vin roșu, nu e recomandat să aștepți până a doua zi pentru a te ocupa de ea. 

Vinul roșu se va scufunda și se va depune în acele fibre cu atât mai mult timp cât acestea sunt acolo. 

În cele din urmă, acestea se vor „fixa” și vor deveni mai greu de îndepărtat. Fără a uita, desigur, că vinul roșu este practic o vopsea.

Nu aplica căldură

Ultimul lucru pe care îl vrei este ca pata să se usuce, dar și mai rău este dacă pata se usucă atunci când se aplică aer cald. Căldura va schimba de fapt procesul chimic prin care trece pata atunci când se usucă. 

Dacă aplici căldură, te poți aștepta la o pată permanentă sau aproape permanentă.

Ce să faci ca să cureți pata de vin roșu

Aplică un material uscat care să „ridice” vinul roșu.

Ca orice lichid, vinul roșu se va îndrepta spre orice lucru uscat cu care intră în contact. Cea mai bună mișcare imediat după ce ai o pată de vin roșu este să iei un material uscat, sub formă de pudră și să-l aplici cu generozitate pe pata de vin roșu. Printre acestea se numără:

  • Sarea de masă
  • Bicarbonat de sodiu
  • Percarbonat de sodiu, cunoscut și ca o formă granulată de peroxid de hidrogen
  • Pudră de săpun uscat
  • Pudra de talc
  • Nisip pentru pisici

Aceste materiale uscate vor „scoate” vinul roșu de pe covor, dar nu începe să le freci pur și simplu. Aplică întotdeauna metoda tamponării, chiar și atunci când vine vorba de curățarea sării sau a prafului.

Citește și: Măști de față pe care le poți face acasă. Cum să scapi de coșuri și puncte negre

Lasă sarea (cea mai bună opțiune) sau orice alt material uscat pe care îl folosești să se așeze timp de câteva minute. În unele cazuri, acest lucru poate fi suficient pentru a elimina efectiv pata complet, mai ales dacă ai acționat suficient de repede. În caz contrar, este posibil să fie nevoie să aplici metode suplimentare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter