Românii adoră să facă grătare în perioada verii, iar printre vedetele mesei se numără, bineînțeles, micii și carnea de porc. Dar să nu uităm de pui, o alegere la fel de populară, însă care necesită mai multă atenție în timpul gătirii. Iar asta pentru că, spre deosebire de alte cărnuri, puiul se usucă mult mai repede pe grătar.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Secretul stă în marinada potrivită şi în timpul de gătire. Fie că alegi pulpe, piept sau aripioare, lasă carnea la marinat câteva ore și vei avea parte de un prânz pe cinste. Cu puţină răbdare şi atenţie, vei avea un pui fraged şi suculent, numai bun de savurat alături de prieteni şi familie.
Citește și: Rețetă de cannelloni cu spanac şi caşcaval
Cum faci pui la grătar fără să iasă uscat
Ca să eviți carnea uscată şi fadă, totul începe cu marinada. Puiul e pretenţios şi are nevoie de timp şi arome ca să devină fraged şi gustos. Fie că alegi iaurt şi usturoi, ulei de măsline şi ierburi aromate sau un amestec de citrice şi condimente, important e să laşi carnea la marinat cel puţin o oră, ideal chiar peste noapte.
Marinada nu trebuie complicată – câteva ingrediente simple şi puţin timp fac diferenţa între un pui uscat şi unul fraged şi plin de savoare. Aşa că data viitoare, înainte de a pune carnea pe grătar, acordă-i puţină atenţie şi las-o să îşi tragă toate aromele.
Citește și: Rețetă de paste cu trufe
Citește și: Rețetă de ruladă de dovlecel
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/06/001-cover-7-11-scaled.jpg)
Sfaturi pentru când gătești carnea
După ce carnea s-a marinat şi şi-a tras toate aromele, urmează momentul grătarului. Și aici intensitatea focului contează enorm. Nu te grăbi s-o pui direct pe flacăra puternică. Aşteaptă până când cărbunii degajă o căldură constantă, perfectă pentru o gătire lentă.
Citește și: Rețetă de pâine fără făină
Astfel, puiul va rămâne fraged și va prinde o crustă aurie, fără să se usuce sau să se ardă. Întoarce-l des, cu răbdare, și nu uita să-l stropești din când în când cu puțină marinadă sau suc de lămâie pentru un plus de savoare. În felul acesta, vei obține o friptură gustoasă și perfectă pentru o zi de vară la grătar.
Sursa foto: Freepik