Prăjituri de Crăciun. Cine nu le iubește? Sunt rețetele clasice din copilărie. Crăciunul se apropie cu pași repezi și fiecare gospodină se gândește la ce prăjituri și bunătăți să mai pună pe masă de sărbători. Pe lângă sarmalele tradiționale, friptura și preparatele de porc precum caltaboș, leber, tobă sau șorici, de pe masa de Crăciun nu lipsesc niciodată prăjiturile. Pe lângă clasicul cozonac, românii pregătesc prăjituri care mai de care mai delicioase. Majoritatea dintre noi am crescut cu aceste prăjituri precum albă ca zăpada, doboș, lămâița sau vestita ciocolată de casă.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Sunt aromele copilăriei, care învăluiau casa într-o atmosferă de Crăciun de neuitat. Aceste rețete de prăjituri de Crăciun sunt transmise în familie, de la generație la generație, și se fac și ușor. Unde mai pui că poți să îți implici toată familia în pregătirea lor, pentru că este foarte distractiv.
Astăzi îți prezentăm 3 rețete de prăjturi de Crăciun pe care oricine ar trebui să le facă, fie pentru ei, fie pentru a le oferi în dar celor dragi: Albă ca Zăpada, Ciocolată de casă și Cornulețe cu gem.
Prăjituri de Crăciun: Rețetă Albă Ca Zăpada
Prăjitura Albă ca Zăpada are la bază foile coapte pe fundul tăvii, pe care le putem umple cu orice fel de cremă, fie ea de ciocolată, caramel, fructe sau cremă de lapte. Important este ca prăjitura, odată asamblată, să fie depozitată pentru măcar o zi sau două. Astfel, crema va îmbiba foile crocante, coapte pe fundul tăvii, și ele se vor înmuia.
Ingrediente Alba ca Zăpada
- 3 ouă
- 70 g ulei de floarea soarelui
- 200 g zahăr
- 50 g lapte
- 550 g făin
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
- Pentru cremă:
- 1 l lapte
- 200 g zahăr
- 200 g griș
- 300 g unt cu 82% grăsime
- 2 lămâi
- esență de vanilie
- zahăr pudră pentru decorat
Mod de preparare prăjitura Albă ca Zăpada
Pentru aluat, pune ouăle, sarea, uleiul și zahărul într-un bol încăpător. Bate totul cu mixerul până zahărul este topit complet. Apoi, adaugă făina, laptele și praful de copt. Apoi, se lasă aluatul deoparte puțin.
Se împarte în patru bucăți egale, apoi se întinde pe blatul de lucru presărat cu făină, la fel și pe sucitor. În funcție de tava cuptorului, foile vor fi mai subțiri sau mai groase. Important este ca foile să se întindă pe tot fundul tăvii. Se înțeapă din loc în loc cu furculița, apoi se pun pe fundul tăvii pe care se așează înainte o foaie de copt. Se lasă la cuptor la 200 de grade pentru cam 5 minute, în funcție de grosimea foii. Se recomandă să fie cât mai subțiri. Când se rumenesc pe margini, atunci sunt gata. Se scot și se lasă la răcit.
Pentru cremă:
Se pune la fiert într-o cratiță laptele și zahărul, alături de esența de vanilie sau păstaia cu totul. Se pune coajă rasă de lămâie și când totul fierbe, se adaugă grișul și se amestecă la fel ca la mămăligă, să nu facă cocoloașe. Se lasă la fiert până grișul s-a gătit și zahărul e complet topit. Apoi, se lasă la răcit acoperit.
Înainte de răcirea completă a cremei, se adaugă untul. Apoi, se asamblează crema pe foi, iar prăjitura se acoperă cu un prosop curat sau o folie alimentară și se lasă într-un loc întunecat și răcoros.
Peste o zi sau două, prăjitura va fi gata de pudrat cu zahăr și servit.
Prăjituri de Crăciun: Ciocolată de casă
O rețetă extrem de simplă și super rapid de făcut. Ciocolata de casă are nevoie de doar câteva ingrediente. În plus, o poți îmbunătăți cu tot felul de nuci, fructe uscate și semințe. Poți adăuga fistic, migdale, merișoare uscate sau semințe de dovleac, ori fulgi de cocos sau nuci.
Ingrediente ciocolata de casă:
- 250 g lapte praf
- 125 g unt
- 100 ml apă
- 40 g cacao
- 150 g zahar
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 păstaie vanilie
- 60 g nuci
- 40 g merișoare uscate
- 1 praf de sare
Mod de preparare ciocolată de casă:
Pentru început, se pune zahărul, zahărul vanilat, sarea și apa într-o cratiță la foc mediu. Se amestecă până zahărul este topit apoi se va forma un sirop. După 5 minute, se oprește focul și se adaugă untul la temperatura camerei și semințele din păstaia de vanilie.
Se amestecă bine, apoi se adaugă laptele praf și cacaua. Trebuie amestecat foarte bine și repede cât să nu se întărească. Se pun apoi merișoarele și nucile și se amestecă în continuare. Apoi, puteți puna amestecul într-o tavă de silicon sau în orice tavă tapetată cu folie alimentară. Se lasă la frigider pentru măcar 4 ore, apoi se taie cubulețe și se servește.
Prăjituri de Crăciun: Cornulețe cu gem, rețeta clasică
Cornulețe cu gem sunt desertul clasic al copilăriei. Toate mamele și bunicile pregăteau cornulețe cu gem sau dulceață de sărbători. Se fac cu untură, așa că ies foarte fragede, iar cum gemurile și dulcețurile erau nelipsite din cămară, cea mai bună întrebuințare a lor era în cornulețele care ți se topeau în gură. Iată cum poți să le faci la tine acasă, astfel încât bucătăria ta să miroasă a Crăciun și copilărie doar cu un simplu desert.
Ingrediente cornulețe cu gem
- 500 g de făină
- 200 g de untură sau unt gras
- 200 g de smântână grasă
- 100 g de zahăr
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu;
- 1 linguriță de oțet;
- orice gem sau dulceață, în funcție de gust
Mod de preparare cornulețe cu gem
Pentru început, într-un lighean mare se pune untura și se amestecă. Apoi, se adaugă smântâna și se combină bine. Bicarbonatul se stinge cu oțetul, apoi se adaugă în lighean. Se amestecă bine. Apoi, se adaugă făina treptat până ce aluatul se îngroașă.
Citește și: Cristina Joia de la „Visuri la cheie’, lovită de un vecin:„Mi-a dat un pumn în ficat. Își bătea soția’
Odată format, aluatul va trebui, de la un moment, frământat cu mâna, așa că se presară suprafața de lucru cu făină și se pune aluatul la frământat, până ce făina se termină. Frământați bine, până ce devine moale și elastic.
Se lasă 10 minute la odihnit, apoi se taie în 6 bucăți egale.
Se întinde fiecare bucată de aluat pe blatul de lucru presărat cu făină, în formă rotundă. Apoi, se taie ca pe pizza în 8 felii. Aluatul trebuie să fie destul de subțire.
La baza fiecărui triunghi se pune câte o linguriță de gem sau dulceață, apoi se rulează până devine un cornuleț. Se tăvălește prin zahăr pudră și apoi se așează în tava tapetată cu foaie de copt.
Se lasă la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 de grade, până ce cornulețele s-au rumenit. Se tăvălesc din nou prin zahăr pudră și se servesc.
Cornulețele cu gem se vor păstra foarte fragede și după mai multe zile, datorită faptului că ați folosit untură.