Amintirile lui Jean Paler, la 45 de ani de la cutremurul din 1977: "Totul mirosea a moarte"

Publicat pe

Actorul Jean Paler nu va uita niciodată tragedia provocată de cutremurul din 1977. Astăzi se împlinesc 45 de ani de la marele seism din România care a ucis mii de oameni. Jean Paler a fost voluntar în Echipa de Salvare, la cutremurul din 1977. Actorul își aduce aminte și acum de răniții pe care i-a scos de sub dărămâturi.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

În urmă cu 45 de ani, la data de 4 martie 1977, la ora 21.22, România avea să trăiască una dintre cele mai mari tragedii. A avut loc un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, soldat cu mii e victime. De asemenea, au avut loc pagube materiale însemnate. Au decedat atunci 1.570 de oameni, iar alte peste 11.000 de persoane au fost rănite. Jean Paler s-a numărat printre salvatorii răniților în urma cutremurului.

Amintirile lui Jean Paler, la 45 de ani de la cutremurul din 1977: "Totul mirosea a moarte"Amintirile lui Jean Paler, la 45 de ani de la cutremurul din 1977: "Totul mirosea a moarte"

Celebrul actor Jean Paler a fost voluntar în Echipa de Salvare, la cutremurul din 1977. Acesta nu poate uita de dezastrul provocat de seism, dar și de oamenii care și-au pierdut viața în urma cutremurului. La 45 de ani de la evenimentul tragic, Jean Paler face dezvăluir cutremurătoare.

Citește și: Ce probleme de sănătate are Jean Paler:”M-am obișnuit cu infarct după infarct”

Citește și: Ce pensie are Jean Paler.Banii nu-i ajung nici măcar pentru medicamente

Citește și: Ce semnficație au literele V și X de pe tancurile Rusiei în Ucraina

Citește și: Ce relație există între Olguța Berbec și Vlăduța Lupău.Artistele sunt rude

Jean Paler, dezvăluiri cutremurătoare la 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977

Jean Paler s-a numărat printre voluntarii de la Echipa de Salvare care au ajutat după cutremurul din 4 martie 1977. În urmă cu 45 de ani, România era zguduită de un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter. Actorul își aduce aminte și acum de momentele dramatice pe care le-a trăit în acea perioadă. Jean Paler a povestit despre oeprațiunea de salvare a rănițițor prinși sub dărămături.

Totul mirosea a moarte. Am găsit doar mâini, picioare, trupuri dezmembrate. Era o liniște mormântală. Îmi amintesc că am băgat zeci de morți în saci. Apoi, soldații aruncau câte o lopată de var peste cadavre, ca să nu vină molima!', spune Jean Paler pentru impact.ro.

Jean Paler: Am văzut moartea cu ochii'

Jean Paler și-a adus aminte cu exactitate de seara din 4 martie 1977. Conform acestuia, era o seară liniștită, ca oricare alta. Ajuns în fața blocului în care locuia, cu 10 etaje, din cartierul muncitoresc, Jean Paler și-a salutat vecinii care se aflau afară. Actorul a urcat în lift, alături de doi tineri și de o bătrânică, moment în care totul s-a transformat într-un adevărat haos. Jean și ceilalți au rămas blocați între etajele 8-9, iar din cauza zdruncinăturii, s-au lovit de pereții liftului.

Am rămas blocați între etajele 8-9. Șansa a fost că partea de jos a liftului era mai coborâtă, la nivelul etajului 8, apucase să urce doar puțin spre etajul 9. Din acea zdruncinătură, ne-am lovit foarte rău de pereții liftului, am văzut moartea cu ochii. N-am știut ce se întâmplă, țipau toți.Bătrâna a strigat: ‘E cutremur!. Ne-am chinuit și am ieșit de acolo. Eu, fiind foarte înalt, i-am ajutat. A fost atât de puternic seismul, încât ușile apartamentelor încuiate, de la etajele superioare, s-au deschis la perete, se deteriorase tancajul blocului. Mi-am găsit ușa larg deschisă, deși o încuiasem cu cheia de două ori!', a mai povestit Jean Paler.

După cutremur, Jean Paler a dormit cu fiul său într-un parc

Celebrul actor își aduce aminte cu tristețe de noaptea cutremurului din 4 martie 1977. După ce seismul s-a oprit, Jean Paler și-a luat fiul care era la o vecină și a mers într-un parc. Cei doi au stat toată noaptea în parc, iar a doua zi au plecat la părinții actori, în Calea Rahovei. Actorul a mers la Comandament, fiind voluntar în salvarea răniților. Paler își aduce aminte cu groază de momentele în care săpa sub dărămături și găsea trupuri dezmembrate.

Puneam morții în saci, iar soldații turnau peste cadavre câte o lopată de var stins. Iar peste moloz dădeau cu clor, ca să nu vină molima', a mai declarat Jean Paler.

Sursa foto: Facebook

 
dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă