Broadway Bucuresti - The show must go on

Publicat pe

Broadway Bucuresti – The show must go on

Broadway Bucuresti – The show must go on

De curand, bucurestenii au putut respira aer newyorkez. Opereta s-a imbracat in haine de cabaret si s-a transformat pentru cateva seri in Broadway.

Dupa doi ani de absenta, Opereta s-a scuturat de funingine si a surprins pe toata lumea la inceput de stagiune. Din dorinta de a castiga un public nou, mai tanar, conducerea a decis sa lase ariile la o parte si sa treaca pe musical. Si bine a facut. Spectacolul „Broadway-Bucuresti, aflat deja la a treia reprezentatie, se anunta a fi vedeta anului 2007.

Incendiul din primavara lui 2005 a distrus scena principala si o mare parte din recuzita. Teatrul de Opereta „Ion Dacian a fost nevoit sa-si inchida portile pentru restaurari. La doi ani de la nefericitul eveniment, conducerea planuia o relansare. Si momentul prielnic nu a intarziat sa apara. Ambasada Statelor Unite tocmai organiza o serie de evenimente culturale cu scopul celebrarii orasului New York. Opereta si-a anuntat atunci intentia de a realiza un colaj de musicaluri, ca omagiu adus Broadway-ului si a primit pe loc binecuvantarea ambasadorului. Insusi primarul New York-ului, Michael Bloomberg, si-a aratat recunostinta, trimitand salutari cordiale intregii echipe.

Razvan Mazilu
Razvan Mazilu in „Cabaret

Broadway Bucuresti – The show must go on

Broadway Bucuresti – The show must go on

Chicago
Loredana (Velma Kelly) si Crina Matei (Roxy Hart) in „Chicago

Reteta a fost una simpla, dar de succes. Au strans laolalta nume mari si le-au incredintat fiecaruia cate un proiect. Altfel spus, fiecare regizor si-a luat sub aripa creatoare cate o secventa de musical: Alexandru Tocilescu – „Cabaret, Cornel Todea – „Evita, Ion Caramitru – „Cats. Regizoarei Beatrice Rancea i-au fost incredintate patru spectacole: „New-York, New-York , „Heart of Lion, „A Chorus Line si „Chicago, pentru care a facut si coregrafia. Fiecare a fost liber sa vina cu viziunea lui, insa, tinand cont ca secventele erau reprezentative pentru fiecare titlu in parte, nu s-a intervenit prea mult.

„Broadway-Bucuresti a fost conceput ca un colaj cu cele mai frumoase momente din paisprezece musicaluri americane celebre, realizate de la inceputuri pana astazi. Si fiecare dintre ele a venit cu cate ceva inedit. „Cabaret ne-a aratat ca Razvan Mazilu poate sa si cante, „Cats ne-a convins ca Ion Caramitru se incumeta pana si la musical, iar in „Chicago, despre care am aflat ca a fost si preferatul dirijorului Gary Dilworth, a plouat pur si simplu cu stele.

Loredana: „La premiera am avut niste emotii de parca urma sa fac bungee-jumping.
Cantareata a primit partitura Velmei Kelly („Chicago) printr-o simpla intamplare: „Dadeam proba pentru un alt spectacol cand Beatrice mi-a propus sa fiu Velma, a marturisit ea. „Partitura nu a fost deloc simpla. In timp ce cantam, trebuia sa fiu atenta si la coregrafie. A fost o adevarata provocare sa intru in pielea personajului. Cu mult entuziasm, Loredana a adaugat ca, daca i s-ar fi oferit, ar fi acceptat fara ezitare rolul Evitei Peron, sau, fara legatura cu spectacolul, „orice partitura a Barbrei Streisand.

Broadway Bucuresti – The show must go on

Broadway Bucuresti – The show must go on

„Avand in vedere ca actiunea se petrece in Berlinul interbelic, am vrut ca personajul meu sa fie mult mai agresiv, mai decadent decat il interpreteaza Joel Grey, spune Razvan.

Razvan Mazilu: „Mi s-a oferit sansa sa vorbesc si sa cant pe scena.
Iubesc de mult musicalul! Este un gen care ma reprezinta pentru ca se bazeaza pe fuziunea exploziva dintre muzica, teatru si dans, a raspuns Razvan Mazilu cand l-am intrebat care au fost motivele pentru care a acceptat sa faca parte din distributie. „Un alt motiv ar fi chiar propunerea de a interpreta faimosul personaj al Maestrului de ceremonii, rol jucat in „Cabaretul lui Bob Fosse de catre nu mai putin faimosul Joel Grey, cel care a castigat si Oscarul pentru cel mai bun rol secundar. Asta da, provocare!

Loredana Doina Levintza
Loredana Doina Levintza

„Spectacolul de pe Broadway este, pe alocuri, diferit de ceea ce se stie din film. Personajul meu este in spectacol mult mai agresiv, mai decadent decat il interpreteaza Joel Grey. Asa l-am pastrat si eu, avand in vedere ca actiunea se petrece in Berlin inaintea celui de-al doilea razboi mondial, cand cabaretul era vazut ca un loc al pierzaniei. Am conceput propria-mi coregrafie, incercand sa pastrez stilul si caracterul personajelor originale. Razvan Mazilu a avut pentru prima data ocazia sa-si construiasca personajul si altfel decat prin dans: „Cabaret mi-a oferit sansa sa vorbesc si sa cant pe scena, experienta pe care eu nu am mai avut-o pana in prezent.

Broadway Bucuresti – The show must go on

Broadway Bucuresti – The show must go on

Michael Bloomberg, primarul New York-ului: „Locuitorii orasului New York sunt recunoscatori pentru sprijinul Romaniei in urma tragediei din 11 septembrie 2001 si suntem nerabdatori sa consolidam prietenia dintre natiunile noastre prin intermediul acestei manifestari artistice.

Glamour contra cronometru
Fiind un eveniment de asa amploare, nu ne-am mirat cand am aflat ca toate tinutele au fost create de Doina Levintza. „A fost un efort imens. In doar doua saptamani a trebuit sa terminam toate costumele. Si a fost vorba de aproape o suta, a afirmat creatoarea. La capitolul costume „pretentioase, ne-a mentionat „Chicago, „Evita si „Cabaret, unde „costumele au trebuit sa fie cat mai apropiate de cele originale, pentru a nu deruta publicul.

Crina Matei
Crina Matei

Reactiile presei nu au fost tocmai incurajatoare. Au fost voci care au spus ca au existat prea multe viziuni, prea multe stiluri si ca totul a degenerat in kitsch. „Publicul roman are mare nevoie de musical. In acelasi timp cred ca nu este pregatit si nici informat, poate si pentru ca nu avem o traditie in acest sens, afirma Razvan Mazilu. Chiar daca spectacolul a schiopatat pe alocuri, importanta este initiativa Operetei de a aborda ceva nou. Fiindca sunt abia la inceput, noi le uram succes!

Text: Catalina Sevastre; Fotografii: Mihaela Marin.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter