Cum a devenit Ivan Patzaichin campion olimpic în 1972, după ce a concurat cu pagaia ruptă: "Important era să nu mă răstorn"

Publicat pe

Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român, a încetat din viață la 71 de ani, lăsând în urmă o carieră prodigioasă și o mie de povești impresionante – iar printre ele și momentul incredibil în care a concurat cu pagaia ruptă, la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Cvadruplu campion olimpic, medaliat cu aur, Ivan Patzaichin a fost un model nu doar pentru sportivi, iar cea mai bună dovadă este determinarea cu care a luptat să-și atingă scopurile – puțini mai sunt cei care își amintesc cum marele sportiv a concurat cu pagaia ruptă la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, de unde s-a întors cu aurul olimpic.

Legendarul canoist Ivan Patzaichin, cvadruplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984, a murit în dimineața zilei de 5 septembrie, la vârsta de 71 de ani, la Spitalul Elias din București, după o lungă suferință. Dar va rămâne permanent în inimile celor care l-au iubit pentru dedicarea sa față de sport, dar și pentru modestia deosebită, care l-a caracterizat.

Cum a devenit Ivan Patzaichin campion olimpic în 1972, după ce a concurat cu pagaia ruptă: "Important era să nu mă răstorn"Cum a devenit Ivan Patzaichin campion olimpic în 1972, după ce a concurat cu pagaia ruptă: "Important era să nu mă răstorn"

Ivan Patzaichin a concurat cu pagaia ruptă

Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante. Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice. Una dintre medaliile sale olimpice – cea de la JO de la Munchen – are în spate o poveste incredibilă. Atunci, Ivan Patzaichin a concurat cu pagaia ruptă mai mult de 500 de metri, dar, în cele din urmă, s-a întors acasă cu aurul olimpic.

Citește și: Ivan Patzaichin a murit. Cel mai mare canoist român avea 71 de ani

Citește și: Când va fi înmormântat Ivan Patzaichin

Citește și: Povestea de dragoste dintre Ivan Patzaichin și soția lui! S-au căsătorit la câteva luni de când s-au cunoscut și au fost împreună 46 de ani

Citește și: Marina Voica a ajuns de urgență la spital. Ce probleme de sănătate are: „Am chemat Salvarea”

Citește și: Bebelușa Cristina și actorul Denis Ștefan, părinți pentru a doua oară. Prima imagine cu fetița

„În serii, regulamentul prevedea ca, în primii 25 de metri, cursa să se oprească dacă se rupea o pagaie. Eu am ridicat-o deasupra capului, dar arbitrii poate n-au văzut, deoarece s-a rupt longitudinal.

În momentul acela, barca mea a alunecat și am continuat cursa. Pentru mine, important era sa mențin directia și să nu mă răstorn, pentru că regulamentul nu prevedea un timp în care trebuia să termin. Am încercat să sosesc, am făcut-o și după două minute, de la finișul celorlalți, dar tribunele mă aplaudau, chiar dacă nu știau că am pagaia ruptă.

Am fost la cântar, totul a fost în regulă, dar pe buletinul oficial am figurat ca abandon, iar delegația de-atunci a făcut o contestație și după o noapte am fost acceptat în recalificările pe care le-am câștigat, ca apoi să reușesc să înving și în semifinalele și chiar să obțin primul loc în finală, fără drept de apel, cu patru secunde avans, în ultima parte chiar fără să trag”, a declarat Ivan Patzaichin la momentul respectiv.

A fost decorat de președintele României

La scurt timp după ce a împlinit 70 de ani, Amiralul Flotei românești, după cum era supranumit, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul național ‘Steaua României’. Cu acea ocazie, marele campion i-a oferit lui Klaus Iohannis un cadou simbolic. Dacă la JO de la Munchen, din 1972, Ivan Patzaichin a concurat cu pagaia ruptă și a luat medalia de aur, 47 de ani mai târziu acesta i-a oferit președintelui o pagaie.

După ce a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis cu Ordinul național ‘Steaua României’ în grad de Cavaler, marele canoist i-a dat cadoul simbolic, însoțit de un mesaj cu mult miez.

‘Vreau să vă înmânez o pagaie făcută în atelierul nostru. Să vâsliți cât mai bine la conducerea României!’, i-a spus Ivan Patzaichin.

‘Ivan Patzaichin a intrat în istoria olimpismului prin titulatura de campionul cu pagaia ruptă. Dacă ai un vis și crezi cu putere în el, nimic nu-ți stă în cale, nici măcar ciotul de vâslă. Vreau să vă mulțumesc pentru că ați rămas alături de sportivii noștri și de cei de acasă. Vă urez la mulți ani și multă sănătate ‘, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Foto: Hepta, Facebook

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter