George Burcea a scris un roman împotriva violenței domestice, dar a instigat la violență împotriva femeilor, pe Internet: "Vă doresc să vă ia la palme, cu mese, cu scaune. Bărbați, bateți-le". Editura a retras cartea de pe piață

Publicat pe

'Vă doresc să aveți bărbați care în momentul în care vin de la muncă să vă ia la palme. Cu mese, cu scaune, cu capace'. Aceste cuvinte au fost spuse de către George Burcea într-un live pe Facebook, unde a instigat la violență împotriva femeilor. Derapajul actorului, care, paradoxal, a scris cartea „Scrisoare către Ceaușescu', ce are ca temă violența domestică, a fost semnalat inițial de activista Alina Dumitriu, iar marți seară Editura Hyperliteratura a anunțat că a decis retragerea de piață a cărților sale.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

„Și nu ca instigare, dar, fraților, dacă le place mai mult un bărbat care le bate decât unul care le ajută în casă, dați-le ce merită, bro!', a spus actorul George Burcea într-o filmare live pe Instagram, unde repetă, vizibil nervos, că „unele femei merită să fie bătute de bărbați'. În urma acestei ieșiri necontrolate, Editura Hyperliteratura a decis retragerea de pe piață a cărții sale, „Scrisoare către Ceaușescu', ce are ca temă chiar violența domestică.

George Burcea a instigat la violență împotriva femeilor

În urma ieșirii necontrolate din mediul online a actorului, activista Alina Dumitriu a luat atitudine, iar editura care i-a publicat cartea a scos-o de pe piață. Conform propriilor declarații, actorul pare să fi fost „jignit' de o femeie pentru faptul că este un bărbat care gătește. În urma acestui derapaj halucinant, Alina Dumitriu, care a publicat și capturi video pe Facebook, a menționat că va depune plângere penală împotriva actorului.

„Băi femeilor, eu lupt cu voi, da? Eu sunt pentru voi, pentru înțelegere și dragoste, pentru înțelegerea cuplului, și voi mă înjurați că eu gătesc? Păi, fetelor, vă repet, vă doresc să aveți bărbați care în momentul în care vin de la muncă să vă ia la palme. Cu mese, cu scaune, cu capace, cum îi dădea bunicul buniicii mele, acum 15-20-30 de ani', spune Geroge Burcea în live-ul său.

Dezlănțuit, George Burcea a continuat:
„Vă doresc capace în cap, sincer, pentru că se pare că asta meritați. […] bărbați, bateți-le! Dacă nu e ciorba fierbinte, sau mămăliga nu e fierbinte, bateți-le, bro, ca asta merită probabil, iertați-mă. Să ajung pe tot TikTok-ul și pe tot internetul din România…', a mai spus actorul.

„Nu cred că am văzut un gest mai imatur și odios împotriva a fix ceea ce vrei să promovezi: lupta împotriva violenței domestice”

Reacția lui George Burcea este cu atât mai șocantă cu cât actorul a scris cartea „Scrisoare către Ceaușescu”, un roman inspirat din povestea familiei sale, ce dezbate tocmai violența domestică. Andrei Ruse, directorul Editurii Hyperliteratura și redactorul romanului lui George Burcea, a spus că „s-a crucit” auzindu-l pe acesta spunând 'cu subiect și predicat că unele femei merită bătute și chiar a sugerat să li se dea în cap'.

„Că dacă el, care a scris o carte împotriva violenței domestice și e un bărbat model (citez și sunt uluit) și este jignit că mai și gătește, atunci dacă femeilor nu le place un astfel de individ, concluzia e le place bătaia? Nici nu mă pot coborî la nivelul la care să comentez așa ceva, pur și simplu. Încerc din răsputeri să caut o explicație de vreun fel a faptului că era foarte obosit și nervos, deși astfel de declarații (publice!) nu au nicio scuză.”

„M-am crucit (nu, nu exagerez, m-am crucit de câteva ori în fața monitorului, nu e nicio scoatere din context, nu e niciun politically correctness exagerat…). Că dacă el, care a scris o carte împotriva violenței domestice și e un bărbat model (citez și sunt uluit), și este jignit că mai și gătește, atunci dacă femeilor nu le place un astfel de individ, concluzia e că le place bătaia? Nici nu mă pot coborî la nivelul la care să comentez așa ceva, pur și simplu. Încerc din răsputeri să caut o explicație de vreun fel a faptului că era foarte obosit și nervos, deși astfel de declarații (publice!) nu au nicio scuză', a spus Andrei Ruse.

Citește și: Ce spune George Burcea despre divorțul de Andreea Bălan: „Informațiile sunt distorsionate'

Citește și: Cum și-a cunoscut George Burcea tatăl și frații: „A leșinat'

Citește și: George Burcea va juca într-un serial cu actrița Catherine Zeta-Jones. Cum a reacționat Viviana Sposub

Citește și: Constantin Enceanu e un patron strict, deși pandemia i-a afectat afacerea: „Dacă n-ai vaccinul făcut, nu mănânci ciorbiță în localul meu

Citește și: Cornel Constantiniu a împlinit 76 de ani. Cum se simte artistul bolnav de Parkinson: „E una dintre marile sale dureri

Scriitorul a explicat și motivul pentru care a decis să-l sprijine pe actor în publicarea romanului său și mărturisește că voiau să promoveze chiar lupta împotriva violenței domestice.

„Nu cred că am văzut un gest mai imatur și odios împotriva a fix ceea ce vrei să promovezi: lupta împotriva violenței domestice. Am decis să public la Hyperliteratura romanul „Scrisoare către Ceaușescu' pentru că mi s-a părut că e o carte plină de emoție, care arată drama unei familii prinsă în vârtejul nesfârșitelor bătăi și abuzuri, „bonus' problema eternă a alcoolismului. Și am zis, da: o astfel de carte, scrisă de o persoană cu oarece impact în conștiința publică, chiar poate aduce schimbări. Și pe de altă parte, nu știu să se fi scris un roman de genul ăsta, cu un asemenea story. Apoi, am muncit ca această carte să iasă cum a ieșit, ca redactor, aproape un an, și nu mai zic de partea de promovare (pregătirea campaniei de precomenzi mai ales, dar multe altele) alături de George alte trei luni, aproape zilnic, uneori și 24 din 24. De cinci ani de când am editura nu mi s-a întâmplat, ca în cazul de față, să am zile în care efectiv să cad din picioare. Atât de mult am crezut și cred în acest titlu.”

„De aceea nici acum nu înțeleg de ce George vrea cumva să demonteze toată implicarea noastră. Ce vrea să demonstreze. Mă depășește. Și nu sunt de acord, uman vorbind, cu mizeriile (altfel nu le pot numi) aruncate în live-ul său în spațiul public”, a mai spus Andrei Ruse.

George Burcea și-a cerut scuze pentru reacția nejustificată împotriva femeilor

La scurt timp după ieșirea necontrolată, actorul și-a cerut scuze pentru declarațiile făcute, declarații prin intermediul cărora instiga la violență împotriva femilor, în condițiile în care romanul său chiar la asta se referă.

„Am greșit în felul în care m-am exprimat, am greșit în felul în care am reacționat, dar cea mai mare greșeală este că am spus niște lucruri la furie cu care nu rezonez și care nu-mi fac deloc cinste nici mie și niciunei femei.

Nu consider că femeile merită să fie agresate fizic sau verbal de partenerii lor, indiferent de situație. Înțeleg de ce este complet greșit ceea ce am spus și înțeleg că cele spuse de mine la furie nu au făcut altceva decât să contribuie la o gândire toxică și bolnavă. Îmi pare foarte rău și nu pot face altceva decât să-mi cer iertare și să mă educ mai mult pe acest subiect.

Îmi asum valul de reacții negative. Ceea ce am spus este impardonabil și este normal ca oamenii să mă tragă la răspundere. Îmi asum responsabilitatea, îmi cer scuze încă o dată și îmi pare rău. înțeleg durerea femeilor care trec prin violență domestică zi de zi și care își protejează agresorii. Vreau să ajut și în niciun caz nu-mi doresc să fiu parte din problemă.

Asta mi-am dorit dintotdeauna, să ajut, dar intenția nu justifică în niciun fel cuvinetele pe care le-am folosit. Voi continua să lupt împotriva violenței domestice, iar cu siguranță greșeala pe care am făcut-o m-a determinat să înțeleg mai bine gravitatea acestui subiect', a scris George Burcea pe contul personal de Instagram.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter