Horia Moculescu explică de unde a pornit scandalul dintre Nicu Covaci și Uniunea Compozitorilor: "Să își ceară scuze pentru ce a spus în ‘90"

Publicat pe

Respingerea lui Nicu Covaci venită din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și, implicit, pierderea pensiei a fost explicată de Horia Moculescu în emisiunea lui Brancu de la Prima TV. Compozitorul susține că scandalul a pornit încă din anii ’90, când Nicu Covaci a vorbit extrem de urât la adresa membrilor Uniunii Compozitorilor și ar trebui să-și ceară scuze și să se retragă discret din scenă.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Horia Moculescu și-a prezentat punctul de vedere, în emisiunea Exclusiv VIP de la Prima TV, urmat fiind de cel al lui Nicu Covaci. Compozitorul a explicat de ce liderul Phoenix a fost respins din UCMR. La rândul său, Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, spune că va da în judecată Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, după ce nu a fost acceptat ca membru al organizației. Pentru că nu a obținut atestatul de compozitor, el nu va primi nici pensie.

Horia Moculescu explică de unde a pornit scandalul dintre Nicu Covaci și Uniunea Compozitorilor: "Să își ceară scuze pentru ce a spus în ‘90"Horia Moculescu explică de unde a pornit scandalul dintre Nicu Covaci și Uniunea Compozitorilor: "Să își ceară scuze pentru ce a spus în ‘90"

Horia Moculescu intervine în scandalul dintre Nicu Covaci și Uniunea Compozitorilor

Compozitorul Horia Moculescu a explicat că Nicu Covaci ar fi fost respins, de fapt, din cauza unor scandaluri mai vechi și spune că acesta ar trebui să-şi ceară scuze.

„Uniunea Compozitorilor este o entitate privată, a elitei muzicii românești. Visul meu a fost în 1973 să ajung să fac parte din Uniunea Compozitorilor. Când am intrat, am dat un examen de o duritate excesivă, eu neavând Conservatorul ca și pregătire. În clipa când am intrat, scrisesem „Salcia”, etc., eram foarte blindat din punct de vedere muzical, și am susținut examenul că așa spune regulamentul acestui grup de elită.

Mai e ceva: eu sunt prieten cu Nicu Covaci. Am avut o discuție lungă după anii ‘90 cu el, el fiind atunci în miezul unui scandal cu Sergiu Nicolaescu că nu-și primea drepturile de la Uniunea compozitorilor (n.r. pentru coloana sonoră a filmului 'Nemuritorii'). Dar nu are cum, că este un intermediar. Și în cazul filmului legea obligă cinematografia să îi trimită drepturile lui Covaci.

Problema este că el era plecat din țară și se prevala de o dispoziție care interzicea recompense materiale celor care erau plecați din țară definitiv, ilegal. Și mie tot așa mi-au dispărut niște piese cântate de Corina Chiriac, care era în SUA sau de Mihaela Mihai, care era în Franța. Banii de dinainte au dispărut, s-au spulberat, așa cum s-au spulberat toate taxele plătite. S-au spulberat până în 1990, probabil cu intenție. Atunci, Nicu a vorbit foarte urât la adresa Uniunii Compozitorilor, ceva inadmisibil, îngrozitor, și a creat un incident moral.

Noi vrem să fim un club de elită al muzicii românești. Ajutăm pe toată lumea, promovăm pe toată lumea, chiar și pe cei tineri. Nu așteptăm decât o retragere discretă din scandal și Nicu să își ceară scuze pentru ce a spus în ‘90. Uniunea nu are bani, în Uniunea Compozitorilor nu există plăți, deci noi nu puteam fi acuzați că nu am dat drepturile de autor. Drepturile au autor se dau în mod normal prin AAD – Asociația Drepturilor de Autor.

Citește și: Dovada că lui Nicu Covaci i-a fost refuzată intrarea în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor: „Lucrarea a fost evaluată cu media de 7,60, ceea ce o plasează sub…'

Citește și:Mircea Radu, reacție dură după ce Nicu Covaci a rămas fără pensie, la 75 de ani: „Umilința la care a fost supus o simt și eu…'

Ceea ce spune domnul Ministru este puțin în afară de șina morală și civilizată a societății. Dânsul nu are ce să caute în Uniunea Compozitorilor. Ca și Ministru al Culturii trebuie să ne sprijine. Noi nu avem bani de nicăieri. Dânsul trebuie să ajute și acest segment al muzicii românești. Cei mai vehemenți împotriva intrării lui Nicu au fost simfoniștii. Un simfonist scrie aproximativ 3 ani și maximum ce poate încasa sunt 3.000 de lei. Acești oameni nu trăiesc pentru bani, ci pentru a da omenirii valori.

Avem niște valori în Uniunea Compozitorilor. Acești oameni s-au simițit lezați când vine cineva din afară și zice că suntem niște golani, hoți, o societate închisă. Nici gând! Nu cred că i-ar conveni lui Nicu să se publice lucrarea. Noi aveam nevoie de Nicu care reprezintă Phoenix. De asta aveam nevoie. Și ca să intre trebuia să fie în deplinătatea calităților muzicale și etice', a declarat Horia Moculescu în emisiunea lui Cristi Brancu de la Prima TV.

Replica lui Nicu Covaci la explicația lui Horia Moculescu

Nicu Covaci avertizează Uniunea Compozitorilor că va lupta până la capăt pentru drepturile sale și nu permite insitutuției să-și însușească drepturile de autor care îi revin lui.

'Eu, pentru adevăr și dreptate, sar în foc. Răul îl pedepsesc și nu accept răul. La filmul lui Nicolaescu am fost scos de pe generic zeci de ani. Eu nu am acuzat de hoție sau, poate, da – nu mai țin minte, sunt zeci de ani. Se pare că am apărut din nou pe generic. Dacă nu sunt recunoscut de compozitor în țara asta, atunci drepturile mele de autor sunt minime și restul de bani și-i baga Uniunea Compozitorilor în buzunar.

Mă voi lupta până la capăt!  În momentul în care am fost scos de pe generic și toată muzica filmului e făcută de mine… câți bani s-au furat? Câți bani și-au băgat alții în buzunar? Am peste 100 de compoziții scrise pe note, cu armonii, cu texte, dintre care multe au fost șlagăre. Și ei nu mă recunosc de compozitor? Eu scriu note și ei nu mă recunosc de compozitor? Ăsta este un jaf ! Nu e o chestie morală, e materială! Să-și ceară scuze pentru greșeala făcută! Presupun că e o greșeală… Dacă nu e, și e o ambiție, atunci nu o să iert nici eu!„, a declarat și Nicu Covaci în emisiunea lui Brancu.

Ascultă, Nicu. Poți să spui că, din sutele de piese pe care le ai, nu îți iei banii de la ADA?', l-a întrebat Horia Moculescu pe Nicu Covaci. 'În mică parte', a răspuns Covaci.

„Și restul unde pot dispărea?', a continuat Horia Moculescu, la care Nicu Covaci a răspuns: 'În buzunarele Uniunii Compozitorilor!'.

'Niciodată! Nu emite lucruri la care nu ai măcar un argument scris. Se plătesc banii, nu are nimeni dubiul ăsta', a luat foc Horia Moculescu.

'Mie mi s-a explicat de Uniunea Compozitorilor, clar, acum zeci de ani, cum funcționează și știu de ce m-am dus să mă înscriu.', a spus Nicu Covaci.

Horia Moculescu acceptă că Nicu Covaci trebuie să fie în Uniunea Compozitorilor dacă își cere scuze

'Consider că Nicu trebuie să fie în Uniunea Compozitorilor, dar Nicu să își ceară scuze', a mai spus Moculescu, însă Nicu Covaci este ferm pe poziție: 'Nu, Uniunea să își ceară scuze !'.

'Lui Nicu Covaci nimeni nu i-a luat vreun leu! Uniunea nu își poate păstra mai mult de 14%, cum îi dă legea. Restul de 86 merge la autor. Pot să vin în emisiune cu documentele', a continuat Moculescu.

'Jignirea pe care mi-au adus-o nu poate fi iertată!', a încheiat Nicu Covaci.

foto: Facebook Nicu Covaci

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter