Senatorul USR PLUS Anca Dragu a fost aleasă, la 21 decembrie 2020, în funcţia de preşedinte al Senatului. Anca Dragu este prima femeie care deţine această funcţie în România.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Liderii PNL, USR PLUS și UDMR s-au înțeles să-l susțină pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, pe Anca Dragu pentru șefia Senatului și pe Ludovic Orban pentru președinția Camerei Deputaților. Astfel, senatoarea Anca Dragu din partea Alianţei USR PLUS a fost aleasă preşedinte al Senatului cu 75 de voturi 'pentru' şi 51 de voturi 'împotrivă', dintr-un total de 133 de voturi exprimate, din care 7 au fost nule.
În cursa pentru această funcţie a mai fost înscris senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a obţinut 51 de voturi 'pentru' şi 75 'împotrivă'. Senatorii au fost validaţi, luni, iar ulterior au depus jurământul.
Cine este Anca Dragu, președintele Senatului României
Potrivit CV-ului, Anca Dragu, de profesie economist, a fost ministru al Finanţelor în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.
Anca Dragu deţine o diplomă de licenţă şi un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din Bucureşti, un master în Politici Publice şi Aderare la UE, absolvit în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti şi a urmat diferite programe în cadrul Universităţii Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală şi de Est şi în cadrul Universităţii George Washington, Washington DC.
Anca Dragu a fost analist economic în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene, după o experienţă de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internaţional din Bucureşti, a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naţionale a României şi a făcut parte din echipa de conducere E.ON România.
Anca Dragu: „Asistăm la un moment istoric”
Anca Dragu îşi doreşte ca Senatul să fie 'o instituţie transparentă şi deschisă oamenilor', având în vedere că Parlamentul se află în acest moment 'la cote minime' în ceea ce priveşte gradul de încredere, sub 10% în ultimele sondaje.
Preşedintele Senatului a vorbit şi despre digitalizarea instituţiei care trebuie să se adapteze la nevoile oamenilor şi alte priorităţi ale mandatului său. 'Mă aflu în faţa dumneavoastră într-o ipostază în care s-au mai aflat 46 de persoane, atâţia preşedidinţi având Senatul de la înfiinţare (…) Astăzi este o premieră, asistăm la un moment istoric, prima zi în care preşedintele Senatului, cel de-al doilea om în stat, este o femeie', a mai afirmat Anca Dragu.
Citește și:
Procurorii cer arestarea lui Victoraș Micula în lipsă. Ce acuzații i se aduc milionarului
Soțul Ancăi Dragu e poreclit „Iron Man”
Soțul Ancăi Dragu este un triatlonist de bun nivel, care s-a ales cu porecla de „Iron Man” datorită competițiilor la care a participat. Mai mult, a fost antrenor de înot la Bruxelles.
Potivit CV-ului publicat de Biroul de Turism pentru Tineret' (BTT), Marius Alexandru Dragu, soțul Ancăi Dragu, este născut pe 19 aprilie 1972 și în prezent ocupă funcția de Președinte al Consiliului de Administratie al BTT. Pasiunea pentru sport nu s-a consumat însă doar la birou, ci și pe teren, mai exact în bazinul de înot, căci Marius Alexandru Dragu a fost antrenor de înot la nu mai puțin de 5 centre de natație din Bruxelles, în perioada în care lucra acolo alături de soția lui, el ca antrenor, ea, ca economist la Comisia Europeană.
Marius Alexandru Dragu este la bază inginer, absolvent al Politehnicii, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia lnformației, însă în 2017 a absolvit și un curs de instructor de Triatlon, la Federația Română de Triatlon, iar în 2014, un curs de antrenor de înot, potrivit Click!.
Și, pentru că triatlonul se numără printre cele mai dure competiții sportive, fiind o activitate care combină înot, ciclism și altetism, într-un singur eveniment sportiv, este lesne de înțeles de ce presa l-a numit pe Marius Alexandru Dragu, „Iron Man”. Aceasta este, de fapt, și denumirea pentru multe competiții internaționale, la care concurenții își depășesc limite fizice. (n.r. Iron man este o distanță de triatlon în timpul căreia sportivul trebuie să înoate 3,8 km, să meargă cu bicicleta 180 km și să alerge 42 km).