Cine este nepoata lui Arsenie Boca. La 90 de ani, a dezvăluit miracolele care i-au salvat viața!

Publicat pe

La vârsta de 90 de ani, Zoe Dăian, nepoata lui Arsenie Boca, spune că este protejată divin. Nepoata lui Arsenie Boca a învins o formă severă de COVID-19 şi a supraviețuit și unui atac cerebral, în urma căruia a stat în comă mai mult de o lună. Nepoata lui Arsenie Boca este convinsă că doar prin miracole viața sa a fost de atâtea ori salvată!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Zoe Dăian, nepoata lui Arsenie Boca, s-a născut în anul 1930, în comuna Buteni, județul Arad. Acum ea trăiește într-un centru pentru vârstnici în Bihor, devenit punct de pelerinaj pentru cei care vor să afle mai mult despre viaţa lui Arsenie Boca, considerat Părintele Ardealului.

Cine este nepoata lui Arsenie Boca. La 90 de ani, a dezvăluit miracolele care i-au salvat viața!Cine este nepoata lui Arsenie Boca. La 90 de ani, a dezvăluit miracolele care i-au salvat viața!

O parte din amintirile cu Părintele Arsenie Boca le-a reconstituit din poveştile părinţilor, altele i-au rămas întipărite adânc în mintea de copil, Zoe fiind martoră a tinereții călugărului dar şi partener de joacă şi prieten.

Ca de pildă faptul că Zian (n.r numele de botez al lui Arsenie Boca) era modest, serios și retras, că îi plăcea să se roage, să picteze icoane. Sau cum a învățat să cânte extrem de ușor la instrumente, numai citind partiturile ori ascultând doar notele.

„Îl tot chemau şi pe el, la nunţi, că părinţii mei au cununat mulţi tineri. Dar el nu voia să se ducă. „Mărioară, eu nu sunt pentru viaţa asta. Voi mergeţi liniştiţi, eu am grijă de Zoe”, îi spunea mamei”, a povestit femeia presei locale, amintindu-şi cum Zian îi lua apărarea mereu şi îi purta de grijă când părinţii ei lipseau.

Cine este nepoata lui Arsenie Boca

Şi acum la vârsta de 90 ani, după ce a supraviețuit unui atac cerebral, în urma căruia a stat în comă mai mult de o lună şi a învins o formă severă de COVID-19, Zoe Dăian spune că simte prezența părintelui Arsenie care o ocrotește.

Femeia spune că unchiul ei i-a rămas aproape şi după moarte, ajutând-o să treacă peste un divorţ dureros, ghidând-o să-şi crească şi să-şi educe fiica, pe Mihaela, care acum e asistentă medicală stabilită în Grecia, împreună cu nepoata ei, arhitectă.

„Când părinţii lui au divorţat, iar apoi tatăl lui – cu care a rămas – a murit, Zian nu a vrut să se mute la bunicii unde locuia şi mama lui. A vrut să stea cu tata. Avea 14 ani când a ajuns la noi în casă. Eu m-am născut abia după 6 ani”, povesteşte doamna Zoe, pentru ediţia scrisă a publicaţiei Bihoreanul.

Din anii copilăriei petrecuţi în preajma lui Arsenie, Zoe Dăian îşi aminteşte cât de modest, serios şi retras era unchiul ei, că îi plăcea să se roage, să citească, să picteze icoane, dar şi cât de uşor a învăţat să cânte la instrumente, citind doar partiturile, ori ascultând numai notele. 

Citește și: Irinel Columbeanu, primele declarații după ce a fost internat cu COVID-19:„Virusul e înșelător’

Citește și: Andreea Bănică, probleme de sănătate la trei luni după operație:„Inflamația este foarte mare’

Citește și: Ce nu știați despre Arsenie Boca, „doctorul sufletelor'. Minunile de la mormântul părintelui, de la Mănăstirea Prislop

Nepoata lui Arsenie Boca s-a trezit din comă cu ajutor divin

Zoe Dăian a trăit la Mănăstirea Izbuc până în 2017, după un accident vascular cerebral. Internată în comă la spital, Zoe şi-a deschis însă ochii după 4 săptămâni, în momentul în care a fost vizitată de stareţ, pe care medicul l-a sfătuit să vorbească cu ea, chiar dacă nu e conştientă.

Preotul i-a luat mâna şi i-a spus doar că e lângă ea, moment în care femeia a deschis ochii. M-a întrebat dacă ştiu cine e, i-am spus că sigur', îşi aduce aminte Zoe Dăian, întâmplarea fiind confirmată şi de părintele Mihail, care a convins-o să se mute în centrul din Şoimi, unde o vizitează, de atunci, periodic. Şi care, desigur, pune totul pe seama unui ajutor ceresc, scrie adevarul.ro.

„Îl simt aproape, seara şi dimineaţa, când mă rog, îl simt că mă ajută”, spune doamna Zoe, şi tot aşa le povesteşte tuturor celor care o vizitează, casa devenind un mic loc de pelerinaj pentru toţi cei interesaţi să o asculte şi să o vadă pe cea care a fost martoră a tinereţii şi vieţii călugărului Arsenie Boca.

Zian Boca s-a călugărit când Zoe avea 10 ani

Zian a decis să se călugărească, retrăgându-se la mănăstirea Sâmbăta şi alegându-şi numele Arsenie, când Zoe nu împlinise încă 10 ani. 

După instalarea comuniştilor, din momentul în care părintele Arsenie a ajuns în atenţia Securităţii, Zoe l-a văzut extrem de rar, căci unchiul ei a vrut s-o protejeze şi i-a cerut să nu-l mai caute: „Eram studentă la Cluj când a fost închis”.

Despre minunile pe care le-ar fi făcut părintele Arsenie, Zoe Dăian recunoaşte că nu le-a crezut, iniţial: „L-au crezut că-i impostor”.

Părintele Arsenie Boca este înmormântat la Mănăstirea Prislop

Considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX şi propus în 2019 spre canonizare de Sinodul Mitropoliei Ardealului, Zian Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (judeţul Hunedoara).

S-a călugărit în 1939, primind numele de Arsenie, a fost preot şi stareţ la mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus (Braşov) şi la Prislop (Hunedoara), până în mai 1959 când, printr-un decret, călugării au fost scoşi din mănăstiri.

Începând din 1945, călugărul a fost arestat în mai multe rânduri, torturat, închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, acuzat de legături cu legionarii sau de sprijinirea luptătorilor anticomunişti, fiind condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, iar apoi i s-a interzis definitiv să mai slujească.

S-a angajat pictor la atelierele Patriarhiei, de unde s-a pensionat în 1968, an după care, vreme de 15 ani, a pictat interiorul bisericii din satul Drăgănescu (Giurgiu), inclusiv cu scene moralizatoare adresate lumii contemporane, biserica fiind numită azi „capela sixtină a ortodoxiei româneşti”.

Părintele Arsenie a murit pe 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 ani, la Sinaia, şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, pe 4 decembrie 1989.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter