Nae Caranfil, discurs acid pe scena TIFF: "Mă simt mizerabil, un regizor mediocru de nota 5.86!"

Publicat pe

Nae Caranfil a primit sâmbătă seară Premiul de Excelență, în cadrul Galei de decernare a Premiilor TIFF. Regizorul Nae Caranfil a anunțat că Centrul Național al Cinematografiei (CNC) i-a respins recent cererea de finanțare pentru noul său proiect, care a obținut 5.86 de puncte din 20.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Nae Caranfil, regizorul și scenaristul celebrelor filme Filantropica, Restul e tăcere sau Closer to the moon, a profitat de discursul de acceptare a Premiului de Excelență primit la TIFF 2021 pentru a critica modul în care sunt acordate finanțările de către CNC.

Nae Caranfil, discurs acid pe scena TIFF: "Mă simt mizerabil, un regizor mediocru de nota 5.86!"Nae Caranfil, discurs acid pe scena TIFF: "Mă simt mizerabil, un regizor mediocru de nota 5.86!"

„Mă simt excelent primind premii de excelență. Mă simt mizerabil privind punctajul 5.86 ca regizor. Fac o medie între cele două stări. Mă simt mediocru', a declarat Caranfil, stârnind hohote de râs și aplauze.

Discursul lui Nae Caranfil a subliniat absurditatea în care se află în acest punct al carierei, primind un premiu de excelență, după ce juriul CNC a respins cu o notă foarte mică ultimul său proiect de film.

De asemenea, a criticat marile festivaluri de film, pe care le-a comparat cu niște cluburi de noapte'. Cineastul a fost aplaudat de întreaga audiență.

Cu „Excelență' te adresezi unui ambasador, dar și unui frate mason

Nae Caranfil:

Stau să mă gândesc ce semnifică termenul „excelență'. Cu „Excelență' te adresezi unui ambasador, dar și unui frate mason. Există peste tot în lume calificative care pornesc de la nesatisfăcător și urcă la satisfăcător, bine, foarte bine și, într-un final apoteotic, excelent. Excelent ar trebui să însemne, deci, în mod logic, nota 10.

Când eram școlar, imitam semnătura lui taică-miu pe carnetul de note, împiedicându-l astfel să vadă ce rezultate îndoielnice aveam la învățătură. Într-o zi, diriginta, verificând carnetele, s-a prins de triș și a tras alarma în familia mea. Pedeapsa a fost drastică – două săptămâni fără mers la cinema, dar și o înțelegere. Primeam permisiunea să semnez în locul lui taică-miu, dar numai pentru nota 10.

Citește și: Alin Oprea s-a logodit cu Medana! A cerut-o în căsătorie după doi ani de relație:„O așteptam de o viață’

Citește și: Cum a ajuns Marius Bodochi actor:„Prima dată am picat la facultate’/ EXCLUSIV

Citește și: Sandra Izbașa și Răzvan Bănică s-au căsătorit.Primele imagini de la cununie!

Un 10 echivala cu ceea ce ar însemna azi un premiu la un festival de film

Dar am să vă dau o veste tristă. Chiar și cu acest premiu în brațe, eu nu sunt un regizor de nota 10. Sunt un regizor de nota 5,86. Da, 5,86 – aceasta este punctajul care mi s-a acordat conform unui algoritm savant, construit de către juriul concursului de proiecte cinematografice derulat de Centrul Național al Cinematografiei din România.

5,86 este punctajul meu actual, ca regizor, și nu dintr-un maxim de 10, ci dintr-un maxim de 20. În urma acestui punctaj rușinos, finanțarea proiectului meu a fost respinsă.

Aceasta veste tragică mi-a parvenit acum 3 zile, când îmi călcam cămașa cu care trebuia să urc pe scenă în această seară. Cărămizile acestor punctaje de regizor sunt reprezentate în principal de festivaluri internaționale – participări și premii„, a mai spus regizorul.

Nae Caranfil. Eu n-am dorit să-mi rup blugii fix acolo unde vrea bodyguardul care face trierea la intrare

„Este un sport la care nu sunt atât de bun ca alții. Multe dintre festivalurile mari de film sunt ca acele cluburi de noapte, care își selectează clientela pe baza unor dressing coduri, pe care trebuie să le aplici.

Eu n-am dorit să-mi rup blugii fix acolo unde vrea bodyguardul care face trierea la intrare, drept care viața mea de noapte a devenit mai puțin spectaculoasă', a mai spus Nae Caranfil.

Regizorul a amintit și de filmul său de debut, „E pericoloso sporgersi', care a avut premiera în 1993, la Festivalul de la Cannes, unde a fost elogiat de critici, şi spune: 

„Dar am fost și eu odată la Cannes, cu filmul meu de debut, acum aproape 30 de ani. Pe vremea aceea, la debutul meu la Cannes, mă simțeam ca un milion de franci. Acum mă simt sensibil sub această sumă.

Cu toate acestea, mă simt excelent primind Premiul de Excelență.

Mă simt mizerabil primind punctajul 5,86 ca regizor. Fac o medie între cele două stări. Mă simt mediocru. Țin, totuși, să mulțumesc celor care mi-au acordat acest premiu, care mă flatează în noua mea mediocritate', potrivit culturaladuba.

Tudor Giurgiu: „E o mizerie și o rușine'

Și președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a reacţionat criticând starea de fapt a industriei: „Cred și eu la fel ca Nae că e o mizerie și că e o rușine ce se întâmplă în filmul românesc azi. Sper ca acest sistem de punctaj să se schimbe, pentru că ne acoperim de ridicol'.

Sistemul de notare al CNC este adesea contestat de cineaști și stârnește nemulțumiri în rândul breslei. Anul acesta, cea mai mare finanțare, respectiv 3 milioane de lei, a mers către „RMN, al lui Cristian Mungiu.

Sprijin au mai primit, între alții, Radu Jude, Ivana Mladenovic, Cristi Puiu și Adina Pintilie. În afara listei de finanțare au rămas 22 de proiecte, între care „În gazdă', scris de Nae Caranfil şi Alexandru Spătaru, şi „Moromeţii 3', de Stere Gulea.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter