Valentin Uritescu a murit! Ce este Sindromul Extrapiramidal, boala de care suferea încă de la 33 de ani

Publicat pe

Valentin Uritescu a murit, vineri seara, la vârsta de 81 de ani. Actorul suferea de o boală gravă și se afla internat într-un centru specializat unde urma tratament. Valentin Uritescu lupta cu afecțiunea numită Sindrom Extrapiramidal, încă de la 33 de ani.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Valentin Uritescu suferea de Sindrom Extrapiramidal, asemănător cu boala Parkinson, iar în ultima perioadă starea sa de sănătate se înrăutăţise, astfel că ar fi avut inclusiv zile în care nu putea să vorbească. Valentin Uritescu a prezentat primele simptome ale bolii de care suferea încă de la vârsta de 33 de ani, iar între timp boala a avansat.

Valentin Uritescu a murit! Ce este Sindromul Extrapiramidal, boala de care suferea încă de la 33 de aniValentin Uritescu a murit! Ce este Sindromul Extrapiramidal, boala de care suferea încă de la 33 de ani

Valentin Uritescu a murit

„A murit Valentin Uritescu. Multe generații cunosc acest nume, îl asociază unui chip, unui glas și unui mod inconfundabil de interpretare”, au scris pe Facebook reprezentanții Teatrului Bulandra.

Ce este Sindrom Extrapiramidal, boala de care suferea Valentin Uritescu de la 33 de ani

Sindromul Extrapiramidal este o asociere între o akinezie (mișcări rare și lente), o hipertonie (rigiditate) și o tremurătură în stare de repaus.

Sindromul parkinsonian se observă în cursul bolii Parkinson, dar și în cursul altor afecțiuni neurologice degenerative că atrofia olivo-ponto-cerebeloasa (boală ereditară care afectează sistemul nervos central). El mai poate fi provocat și de luarea de neuroleptice o perioada îndelungată.

„Acum, boala mea s-a agravat. Aşa e sindromul extrapiramidal. Nu e Parkinsonul ăla care te zvântă, pentru că niciodată capul şi mâinile nu mi s-au mişcat necontrolat. Picioarele, în schimb, îngrozitor mă afectează.

Fac ce fac şi pic în genunchi. Mă, toată viaţa mea a fost un hazard. Am dat cu banul ca să decid dacă dau sau nu la teatru, am tras la bileţele dacă să mă angajez sau nu la teatrul din Brăila, am aruncat cu cuţitul în uşă să văd dacă se înfige, deci dacă mă căsătoresc cu soţia mea. Dar asta e o laşitate.

Hotărârile mari, esenţiale, trebuie să le iei tu, de la tatăl meu am învăţat. Acum pot să iau o astfel de hotărâre şi nu pot fi înduplecat să dau înapoi: mă retrag”, spunea actorul într-un interviu acordat la 70 de ani, atunci când s-a retras de pe scenă.

Citește și: Ce sfat a primit Iulia Vântur de la Salman Khan la început de carieră: Mi-a spus să mă bucur de darul pe care l-am primit’ / EXCLUSIV

Citește și: Cât de geloasă e Iulia Vântur pe admiratoarele partenerelui ei, Salman Khan: „Este iubitul lor imaginar’

Citește și: Ce bine arată Elwira Petre în costum de baie, la 41 de ani: „Bine că nu am căzut în apă în pași de salsa'

Valentin Uritescu a spus, atunci, că va fi ultimul său interviu.

„Prin viaţa pe care am dus-o şi prin beteşugurile dobândite, mi-am zis că m-aş putea socoti mulţumit să ating 70.

De câţiva ani, cu precădere mai ales de un an şi jumătate, am intrat în ultimul capitol al vieţii mele. După cum vezi, sunt liniştit, nu mă îngrijorează gândul ăsta, nici disperarea, n-o să-mi pierd nici umorul şi nici n-o să mă vaiet. Am 70 de ani.

Toţi ai mei au atins 80, unii trecând dincolo de ei, alţii trecând şi de 90, rămânând cu mintea întreagă! Eu, prin viaţa pe care am dus-o şi prin beteşugurile dobândite, mi-am zis că m-aş putea socoti mulţumit să ating 70. I-am atins. Aşa că de-acum aştept să mă cheme, dar nu stau ca atunci când aştepţi trenul.

Cum a reacționat Valentin Uritescu atunci când a aflat că suferă de Sindron Extrapiramidal

„Am început cu un medic din Piatra Neamţ. ‘Ai sindrom extrapiramidal!’ Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă.

Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. „Ai sindrom extrapiramidal!' Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Colega mea, Ioana Pavelescu, i-a povestit despre mine tatălui ei, care era medic. Acesta îl cunoştea pe marele profesor Voiculescu de la Spitalul nr. 9 (actualul Spital Bagdasar-Arseni, n.n.).

M-am dus la el şi m-a internat vreme de zece zile, timp în care mi-a făcut toate analizele posibile. M-a ‘căutat’ până şi de cupru, să vadă dacă n-am cupru în organism. După toate investigaţiile astea, mi-a spus:

Ai un fel de Parkinson. Suferi de un sindrom extrapiramidal. Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!‘, a povestit actorul pentru publicatia ziarullumina.ro.

„Mi-era rău, din ce în ce mai rău. La un moment dat, luam Levodopa, un medicament care avea nişte reacţii secundare teribile. Îmi venea să mă sinucid. Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el.

Înainte de a pleca din Bucureşti spre casă, am intrat în Biserica „Sfântul Spiridon Nou', din Bulevardul Cantemir. M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am început să plâng. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: ‘Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!’. Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani!”, a mai povestit marele actor, Valentin Uritescu. 

 
substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter