Anca Parghel - O viata in ritm de jazz

Anca a iubit cu aceeasi pasiune cu care a cantat. La 14 ani, s-a indragostit nebuneste de pictorul Virgil Parghel, caruia i-a pozat si cu care s-a casatorit la 18 ani. La 19 l-a nascut pe Ciprian, iar dupa patru ani l-a avut pe Tudor. Iubirea dintre cei doi a durat pana in 1997, cand cantareata si-a luat cei doi copii si a plecat in Belgia, unde castigase un post de profesoara de canto la Conservatorul Regal din Bruxelles.

Cand a fost diagnosticata prima data cu cancer, Anca a ales sa se salveze prin muzica si rugaciune. „Imi face bine sa cant… Trag pana pic. Misiunea mea trebuie dusa pana la capat, spunea artista. Si Anca s-a tinut de cuvant, cantand pana in ultimele clipe cu vocea sa inconfundabila, care se intindea pe nu mai putin de patru octave.

Lectia de muzica

A inceput sa cante jazz in facultate cand l-a intalnit pe dirijorul Ion Baciu Jr.

Incepand din 1984 a participat la marile festivaluri de jazz din tara si din strainatate, cantand la Bucuresti, Sibiu, Costinesti, Leipzig, Varsovia, Viena, M¼nchen, Zagreb sau Bratislava.

Si-a lansat primul sau album la varsta de 29 de ani, iar in cariera sa a scos 14 discuri.

Printre albumele lansate se afla: „Tinerii danseaza (1986), „Magic Bird (1988) cu Mircea Tiberian, „Jazz, My Secret Soul (1994), „Indian Princess (1995), „Midnight Prayer (1996), „Primal Sound (1999) sau „Zamorena (2008).

Single-ul „Brasil, lansat impreuna cu Tom Boxer si Fly Project si filmat chiar in Brazilia, a facut furori, devenind rapid hit.

Florentina Liutic, Fotograf Radu Chindris

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe viva.ro