Anca Parghel - O viata in ritm de jazz

Anca ParghelComparata adesea cu Maria Callas si Ella Fitzgerald, Anca Parghel, posesoarea unei voci iesite din comun, a reusit sauimeasca o lume intreaga cu vocea si pasiunea ei pentru muzica.

Una dintre cele mai bune voci de jazz din Romania, Anca Parghel parea ca nu va fi invinsa de nimeni si de nimic. In primavara anului 2008 lansase impreuna cu Tom Boxer si Fly Project albumul „Zamorena, iar „Atomik Anca, asa cum le placea prietenilor sai sa o numeasca, deborda de energie. La 51 de ani, dupa o lupta cu o boala necrutatoare care i-a dat tarcoale in ultimii ani, artista, care nu parea a avea mai mult de 35 de ani, a plecat din aceasta lume in care a trait si a cantat cu patima.

Copilul nascut in Bucovina intr-o familie saraca si maturizat precoce a fost unul extrem de talentat, invatand sa se descurce in orice situatie. Iar Anca Parghel nu a umblat cu jumatatile de masura. A trait, a iubit, a cantat si a dansat cu intensitate, s-a daruit enorm, s-a zbatut sa razbeasca, urmandu-si fara nicio abatere drumul care ii era scris. Desi si-a dorit initial sa fie chirurg, a sfarsit prin a deveni medic de suflete.

A facut muzica la superlativ, declarand in repetate randuri ca muzica a ales-o pe ea si nu invers. A deprins tainele acestei meserii la Liceul de Muzica si apoi la Conservatorul din Iasi, iar ulterior a trecut la catedra predand canto, pian si improvizatie la Liceul de Muzica din Suceava, la Conservatorul din Bucuresti, dar si in Belgia, Germania sau Marea Britanie. Anca a urcat pe scena alaturi de nume mari ale muzicii romanesti, cantand impreuna cu Johnny Raducanu si Mircea Tiberian, dar colaborand si cu celebritati din jazz-ul mondial precum Billie Hart, Archie Shepp, Larry Coryell sau Thomas Stanko. Cel mai bine parea insa sa se simta atunci cand canta alaturi de fiii sai, Ciprian (bass) si Tudor (percutie).

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe viva.ro