Top 10 cele mai toxice fructe și legume. Cum putem curăța pesticidele!

Publicat pe

Fructele și legumele de pe piață pot avea o cantitate periculoasă de pesticide și devin toxice dacă sunt consumate în exces, pe termen lung. Chiar dacă sunt prezentate drept „românești”, în piețe sunt vândute legume și fructe toxice și se pare că unii dintre cei mai încărcați de pesticide sunt căpșunii, fructele sezonului. Iată Top 10 cele mai toxice fructe și legume.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a prezentat lista fructelor și legumelor cu cel mai mare conținut de pesticide. Din păcate, căpșunii ocupă primul loc în topul fructelor toxice. Asta nu înseamnă că toate fructele și legumele din piață sunt toxice, însă fiți foarte atenți ce cumpărați și feriți-vă de fructele și legumele bogate în pesticide!

'Anual așteptăm de la americani să desemneze câștigătorii premiilor Oscar. Și tot anual așteptăm celebra listă cu cele 12 fructe și legume câștigătoare' la capitolul pesticide.

EWGs Shoppers Guide to Pesticides in Produce este considerată un reper de încredere în alegerile consumatorilor, fiind făcută de o organizație independentă de industria alimentară. Pe lângă topul Dirty Dozen', există și o listă Clean Fifteen'cu cele mai curate' 15 fructe și legume.

Este adevărat că datele sunt valabile pentru continentul american, însă e bine de ținut cont de ele, având în vedere că majoritatea alimentelor vin din import. Cum stau lucrurile în România? Institutul de Cercetări Alimentare a testat 5166 produse și a găsit urme de pesticide pe 1569 dintre ele, aveți in foto top 10 murdare'.

Asta nu înseamnă ca de mâine să nu mai consumăm fructe și legume de frica pesticidelor, ci pe cât posibil, să le alegem în varianta locală/ de sezon/ bio sau produse neintensiv', scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și: Suferi de insomnie? Oamenii de știință spun că sexul e cel mai bun medicament

Citește și: Insomnie, stare proastă? Oamenii de știință te învață cum să stimulezi secreția de hormoni buni din creier

Citește și: Alimente bogate în vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva COVID-19

TOP 10 cele mai bogate în pesticide fructe și legume

Potrivit listei publicate de EWG, fructele cu cea mai mare cantitate de pesticide sunt căpșunele. De asemenea, pe listă se află și spanacul, merele, piersicile și roșiile.

1. Căpșune

2. Spanac

3. Kale

4. Nectarine

5. Mere

6. Struguri

7. Cireșe

8. Piersici

9. Pere

10. Ardei gras sau iute

11. Țelină apio

12. Roșii

98% dintre căpșunii de pe piață au pesticide

Căpșunile conțin chimicale care să le facă să crească repede și să fie foarte mari, dar fără gustul de altădată cu care eram obișnuiți când eram mici. 

Căpșunile conțin peste 10 tipuri de chimicale, iar unele dintre ele ajung și la 17, potrivit Environmental Working Group (EWG), organizația nonprofit din SUA. Au fost depistate pesticide în 40% dintre căpșuni.

Organizația analizează an de an datele de testare și identifică fructele cu cel mai mare număr de pesticide. 98% dintre căpșuni, piersici, nectarine și mere au cel puțin un produs chimic. În plus, testele au fost efectuate după ce fructele au fost spălate și curățate.

Cele mai periculoase pesticide se află în căpșuni

Pesticidele din căpșuni prezintă riscuri mari de sănătate pentru consumatori, dar și pentru lucrătorii care locuiesc în apropierea fermelor de căpșuni. În plus, unele pesticide sunt atât de periculoase încât au fost interzise în unele țări.

Metoda simplă prin care putem scăpa de pesticidele din fructe şi legume

Pentru a elimina pesticidele, aveţi nevoie doar de oţet alb. Tot ce trebuie să faci este să amestecaţi 90% apă şi 10% oţet alb într-un vas mai mare şi lasati produsele să se înmoaie în acea soluţie timp de cel puţin 20 de minute. După aceea, clătiţi-le cu apă rece.  

După perioada în care le-aţi lăsat la înmuiat veţi observa pe fundul vasului reziduul de pesticide ascuns în fructe şi legume.   Această metodă vă scapă de 70% din reziduuri, potrivit Antena3.

Vezi şi fructe și legume bogate în vitamina C!

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter