România Matcașu este singura femeie care poartă numele țării noastre și a fost botezată de Regele Carol al II-lea. România Matcașu provine dintr-o familie cu 16 frați și pentru că părinții nu aveau bani pentru botez, au apelat la ajutor… regal.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
România Matcașu, sau „Milica' așa cum o alintă prietenii, s-a născut în satul Pleșcoi din județul Buzău, într-o familie cu 16 copii. Era o familie numeroasă, dar saracă, ce nu a avut bani pentru botez.
„Regele Carol mai boteza copii și pe tata l-a învățat cineva, a făcut o cerere, dar n-a apucat să mă boteze, mi-a dat doar numele la sfat, numele de România', povestește România Matcașu.
În adolescență, la 16 ani, România a venit în Brașov și s-a angajat la Uzina Tractorul. Acolo l-a cunoscut pe soțul ei, cu care a avut apoi doi copii, o fată și un băiat. Numele, pe care l-a purtat o viață întreagă, a stârnit reacții în rândul tuturor celor care o întâlneau pentru prima dată.
„Peste tot cine aude prima dată se miră. Zice: Cum? Nu! Spune-ți numele! Păi ăsta e numele meu. Nu le vine să creadă și popa la biserică și la sfat și la poliție, peste tot s-au mirat', mărturisește românca, potrivit Digi24. „Chiar și la cununie m-au pus să repet cum îmi zice, credeau că le-am spus țara în care m-am născut', povestește România.
„Foarte mirați! De obicei îmi spuneau: Nu, nu, nu, nu țara! Cum o cheamă, cum o cheamă? România o cheamă, întotdeauna erau foarte mirați, de unde, cum, de ce…', povestește Loredana Rusu, fiica României.
Cea mai mare dorință a României este să poată boteza o fetiță cu prenumele său, căci se simte foarte mândră de numele pe care îl poartă.
„Mi-ar plăcea să pot boteza o fetiță cu prenumele România (…) Niciodată nu m-am simțit dezavantajată că mă numesc România!„, a spus femeia.
Citește și:
Postul Crăciunului. Zile cu dezlegare la pește în postul Crăciunului 2020
„Marea conjuncție” de pe 21 decembrie 2020. Ce vom vedea pe cer acum se mai repetă peste 60 de ani!
Ce este melatonina și de ce spun specialiștii că ar putea fi un posibil tratament pentru COVID-19
1 decembrie 1918 – Marea Unire
Ziua Națională a României este celebrată an de an pe data 1 decembrie, fiind stabilită printr-o lege promulgată în 1990. De astfel, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.
La data 1 decembrie 1918 a fost convocată Adunarea Naţională a Românilor, la Alba Iulia, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, în data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.
„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă„, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.
foto: Adevărul