Descoperire revoluționară a unei echipe de medici români în lupta cu COVID-19. Pacienții în stare gravă pot fi salvați!

Publicat pe

O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Capitală a primit felicitări de la colegi din toată lumea după o descoperire revoluționară în lupta cu COVID-19. Aceștia au determinat, în premieră, corelaţia dintre infecţia cu coronavirus şi nivelul scăzut al proteinei S.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Proteina S este o glicoproteină dependentă de vitamina K, sintetizată de ficat şi având rol în controlul procesului de coagulare a sângelui.

Cristian Băicuş şi Elena Stoichiţoiu, doi dintre cei şase medici care au elaborat studiul.

„Am constatat la necropsie că aceşti pacienţi (decedaţi după infecţia cu COVID, n.r.) prezintă tromboze şi una dintre cauze putea să fie activitatea scăzută sau chiar lipsa acestei proteine S.

Activitatea scăzută putea fi congenitală şi, în cazul infecţiei cu COVID, aceşti pacienţi ar fi fost expuşi unui risc mult mai mare. Am am arătat acest lucru, că pacienţii care au avut proteina S scăzută au prezentat un risc mai mare să moară sau să ajungă la ATI.

Întrebarea era dacă aveau dinainte proteina S scăzută sau le-a scăzut din cauza infecţiei, a inflamaţiei şi a procesului de trombofilie care apare în această boală. Studiul publicat acum arată că nu este vorba de un deficit congenital, că pacienţii aveau înainte proteina S normală şi că nivelul a scăzut din cauza şi în timpul bolii”, a precizat dr. Băicuş la Antena 3.

Citește și:

Un nou simptom COVID-19. Ce este parosmia și cum se manifestă

La cât timp se administrează a doua doză de vaccin anti-COVID și de ce este periculoasă amânarea

De ce nu se infectează cu COVID-19 toți membrii unei familii, dacă unul este bolnav. Explicația medicilor

El a menţionat că echipa de medici români a luat deja legătura cu medicii olandezi care cercetează un alt aspect al infecţiei cu COVID, şi anume, deficitul de vitamina K.

Studiul a fost recunoscut internațional, fiind inclus în literatura de specialitate și publicat în American Journal of Therapeutics.

În momentul publicării, în lume nu exista încă niciun studiu legat de proteina S, medicii români fiind, așadar, pionieri în acest sens. 

Echipa celor 6 medici este formată din: Prof. Dr. Cristian Băicuș, Medic Primar, Prof. Univ., Șeful Secției Medicală Colentina și coordonatorul studiului, Dr. Marius Balea Jr., Medic Primar pneumolog, Șeful Secției de Pneumologie și inițiatorul studiului, Dr. Elena Stoichițoiu, Dr. Larisa Pinte, Dr Marius Nedelcu, Dr. Camelia Badea din cadrul aceluiași spital.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter