Raed Arafat anunță că România este aproape de vârful crizei epidemiologice: „Sistemul medical poate face față, cu o singură condiție”

Publicat pe

Raed Arafat a declarat, la Digi24, că România este aproape de vârful crizei epidemiologice, care se va întâmpla la mijlocul lunii aprilie. 

Raed Arafat anunță că România este aproape de vârful crizei epidemiologice: „Sistemul medical poate face față, cu o singură condiție'Raed Arafat anunță că România este aproape de vârful crizei epidemiologice: „Sistemul medical poate face față, cu o singură condiție'

Potrivit șefului DSU, în fiecare zi se face câte un pas înainte și spitalele devin din ce în ce mai pregătite. 

Condiția în care sistemul medical din România ar putea face față acestui vârf este evitarea unui val de infectări la fel de mare ca cel din Italia. 

Citește și: Primul oraș din România care s-a izolat de bunăvoie, deși nu are niciun bolnav de coronavirus:'Trebuie să ne protejăm!'

În cazul unui astfel de scenariu, sistemul de sănătate ar fi copleșit. 

„Acum, spitalele sunt mai pregătite decât la început. Dacă vrem să spunem că urmează o situație similară cu ce a apărut de exemplu în Italia, clar că și noi putem să fim depășiți. Depinde cum apare acest vârf de criză și cum crește numărul cazurilor.

Până acum, noi am avut o creșteretotuși mai lină decât în alte zone. Dar dacă avem o creștere bruscă, e posibil să ajungem la depășirea capacității, de exemplu. Și de aici a venit și ideea de a deschide și de a operaționaliza spitale de campanie precum cel de lângă București, la Ana Aslan, făcut de către MapN, cel de la Constanța.

Se găsesc alte spații pentru bolnavii mai puțin afectați, asimptomatici, cum de exemplu a venit o rețea de hypermarketuri împreună cu parteneri de-ai lor și facem deja astfel de zonă în București, cu peste 350 de paturi. Deci ne pregătimmai departe și cu siguranță fiecare zi ne prinde cu încă un pas în plus făcut pentru a face față unei situații cu care sperăm să nu ne confruntăm.

Citește și: Ghid complex de protecție împotriva coronavirus.Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un set de 13 reguli: ‘Evitați folosirea aspiratorului, evitați alimentele crude’

Mai dau un exemplu. Preluarea tuturor ventilatoarelor care aveau defecțiuni, și nereparate la spitale. Am atins aproape numărul 190. Sunt deja peste 100 aduse de pompieri la București. S-a alocat o hală și urmează de mâine să începem repararea lor de către firma fabricantă.

Din acest punct de vedere se fac pași foarte importanți, pentru a ne pregăti mai bine. Echipe de consultanță trimise la Arad, la Hunedoara… Acolo unde trebuie, putem să trimitem echipe formate din specialiști epidemiologi, medici de terapie intensivă, de urgență pe partea UPU, care să vină în sprijinul celor care doresc acest lucru.

Am început să detațăm medici la solicitarea prefecților, a direcțiilor de Sănătate Publică, și cu acordul medicilor care au acceptat detașarea. Toate aceste mișcări ne duc să fim ceva mai bine pregătiți.

În fiecare zi se face un pas înainte', a declarat Arafat.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter