A murit scriitoarea Ileana Vulpescu, autoarea romanului „Arta conversației”

 Mirea Roxana
.

Ileana Vulpescu, scriitoare și traducătoare, a murit la vârsta de 89 de ani, în data de 12 mai. Cea mai cunoscută operă a Ileanei Vulpescu este „Arta conversaţiei', roman publicat în 1980. Scriitoarea era licențiată în Litere la Universitatea din Bucureşti și a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 89 de ani. Scriitoarea era născută pe 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj. Aceasta a fost prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor.

185718613_196233525672406_4679457430901668738_n185718613_196233525672406_4679457430901668738_n

Scriitoarea Ileana Vulpescu a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române și a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă. Aceasta este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr.

Citește și: Roxen, reprezentanta României la Eurovision, despre lupta cu depresia:„Uneori, stau singură, respir adânc…'/ INTERVIU

Citește și: A fost sau nu rivalitate între Angela Similea și Corina Chiriac?Ce relație există, de fapt, între cele două artiste

Citește și: Iulia Vântur, adevărul despre viața din India:„Nu e ușor să trăiești într-o țară în care nu te-ai născut'

Citește și: Afacerea pe care a făcut-o Monica Anghel în pandemie:„Am folosit fonduri europene'

Ileana Vulpescu a murit la 89 de ani

Cea mai cunoscută operă a Ileanei Vulpescu este „Arta conversației', care s-a bucurat de ediții multiple. După acest roman, Ileana Vulpescu a realizat și o dramatizare, împreună cu George Bănică'. Spectacolul a fost jucat la teatrele Giuleşti din Bucureşti şi 'Marin Sorescu', din Craiova. Romanele „Rămas-bun casei părinteşti', „Arta conversaţiei' şi „Sărută pământul acesta' au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană.

Cît de puţin se cunosc oamenii! îşi dispreţuiesc, îşi minimalizează trecutul, se leapădă fără nici o jenă — faţă de ei înşişi, în primul rînd — de bucăţi din ei, din ceea ce-a-nsemnat trupul şi sufletul lor la un moment dat, şi-n schimb le cer altora să rămînă ca o stîncă, neschimbaţi, neschimbători ca un mit. Cîtă superficialitate e-n om', este un fragment din Arta Conversației, carte scrisă de Ileana Vulpescu.

Ileana Vulpescu, premiată pentru operele sale

Ileana Vulpescu a fost recompensată cu numeroase premii pentru operele sale, cum ar premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, pentru romanul „Rămas-bun' (1973), şi premiul Academiei Române, pentru „Arta conversaţiei' (1981). În 2013, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Militar al României, potrivit news.ro.

Ileana Vulpescu a debutat în revista „Familia', în 1966, cu povestirea „’Scrisoare către un necunoscut', iar în 1963, a realizat o traducere din limba franceză a unui roman scris de Andre Wurmser.

Aceasta și-a lansat prima carte, intitulată „Ș.a.m.d' în 1969. Este vorba despre un un volum de schiţe, nuvele şi scurte piese de teatru. După care, Ileana Vulpescu a lansat romanul „Rămas bun', în anul  1975 care a fost premiat cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1976).

Sursa Foto: Facebook, Libertatea, captură de ecran

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton