In memoriam. Cornelia Catanga, o viață plină de glorie, dar marcată de drame și suferință

Publicat pe

Despre Cornelia Catanga e greu să vorbești la trecut… Asta poate și pentru că era un om extrem de plin de viață, un om care, în pofida faptului că a cunoscut mărirea și decăderea, sărăcia și bogăția, iubirea și dezamăgirea, nu și-a pierdut niciodată optimismul. Din păcate însă, din lupta cu COVID-19 artista nu a mai ieșit învingătoare…

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Nu degeaba Cornelia Catanga era supranumită Regina muzicii lăutărești! Vocea ei inconfundabilă, dublată de entuziasm, energie și, nu în ultimul rând, faptul că, practic, își cânta viața, cu bune și cu rele, te fermecau și te făceau să fredonezi alături de ea, chiar dacă nu erai fanul acestui gen muzical. Iar asta înseamnă pasiune, dedicare, artist adevărat. Din nefericire, vocea ei va face parte de acum înainte doar din fonoteca artistică…

In memoriam. Cornelia Catanga, o viață plină de glorie, dar marcată de drame și suferințăIn memoriam. Cornelia Catanga, o viață plină de glorie, dar marcată de drame și suferință

Cornelia Catanga a plecat dintre noi neașteptat de repede, iar moartea sa a scos la iveală drama unui artist care, în ultimul timp, se zbătea într-o sărăcie lucie. În contextul restricțiilor impuse de pandemie, artista a avut parte de o înmormântare mai mult decât modestă, pe 27 martie, la Cimitirul Ghencea Civil din București, fiind condusă pe ultimul drum doar de către familie și câțiva prieteni apropiați. Dar cel mai dureros este faptul că familia ei nu a avut bani să o înmormânteze…

Corneliei Catanga i-a fost dat să fie

Cornelia Catanga a venit pe lume pe 9 martie 1958, în Zeletin, Cătina, într-o familie săracă, iar soarta i-a fost potrivnică încă din prima clipă. La naștere, artista cântărea doar 850 de grame și a fost considerată, practic, moartă. Însărcinată în 7 luni, mama ei mersese în pădure să adune lemne de foc, iar când s-a întors, din cauza efortului, au apucat-o contracțiile. Nu a mai ajuns nici măcar la dispensar, ci a chemat moașele să o ajute să aducă bebelușul pe lume.

Dat fiind că era atât de mică și nu respire deloc, moașa a concluzionat că fetița murise, și atunci a pus-o într-o cârpă și a aruncat-o sub pat, ca să nu fie văzută de mama ei.

 „Eram vânătă din cap până în picioare, nu respiram. Sora mamei mele a spus: «Aoleu, pentru neagra asta să se nenorocească sora mea!». Am fost aruncată sub patul în care era maică-mea. Bunica mea mi-a spus că, în momentul în care m-au luat într-o cârpă, m-au aruncat sub pat, pentru că eram neagră, vânătă toată și nu respiram. Și au zis: pe cine să salveze, pe maică-mea sau copilul?!, a mărturisit Cornelia Catanga, chiar în ultimul interviu acordat.

Viața i-a fost salvată, practic, de faptul că a început să plângă… Artista a povestit că bunica și mătușa ei s-au dus totuși să verifice ce se întâmpla cu bebelușul pe care-l crezuseră mort și, spre norocul ei, Cornelia Catanga a început să plângă în momentul în care au atins-o.

Anii fabuloși ai tinereții Corneliei Catanga

Dacă partea a doua a vieții a prins-o pe artistă într-o situație materială deplorabilă, în tinerețe Cornelia Catanga întorcea banii, literalmente, cu lopata. Frumusețea și talentul ei nu au rămas neremarcate și în scurt timp viața ei s-a schimbat complet.

 „Nu era chef fără mine. Am debutat cântând la acordeon. M-a luat sub aripa ei ocrotitoare solista Romica Puceanu. Cu ea am trecut și prin multe aventuri. În 1984, după un spectacol susținut la Sala Polivalentă, a venit Miliția, mi-au pus cătușele și m-au băgat într-un jeep, cu geamuri fumurii. Pe mama nu au lăsat-o cu mine. O seară am stat la secție, a venit Romica Puceanu să mă ia de acolo. Eram acuzată că am cântat piese cu versuri obraznice și că spectatorii au aruncat cu bani pe scenă, însă eu nu am luat niciun leu. Au măturat banii, i-au pus pe făraș și i-au împărțit lăutarii, între ei. Erau cam 7.000 de lei, a povestit Cornelia, pentru publicația Impact.

De altfel, artista a cântat în tinerețe și pentru mulți dintre membrii familiei Ceaușescu, Nicușor, fiul dictatorului fiind fan declarat al artistei. La fel și Ion, fratele lui Nicolae Ceaușescu, acesta devenind ulterior și nașul de botez al fiului artistei, Alexandru.

Citește și: Nelu Ploieșteanu și Cornelia Catanga, destin tras la indigo.Regretații artiști au fost prieteni de-o viață

Citește și: Benone Sinulescu, dezvăluiri neașteptate despre Cornelia Catanga:„Parcă şi-ar fi prevestit moartea…'

Citește și: Iulia Vântur, adevărul despre viața din India:„Nu e ușor să trăiești într-o țară în care nu te-ai născut'

Cornelia Catanga și Aurel Pădureanu, o iubire nepieritoare

Cornelia Catanga și Aurel Pădureanu au fost împreună nu mai puțin de 34 de ani, însă dragostea dintre ei a debutat într-un moment nepotrivit. Când s-au cunoscut, el era căsătorit și avea doi copii, iar ea visa, ca orice tânără, la Prince Charming și se pregătea pentru o carieră de succes. Pentru Cornelia Catanga însă statutul de amantă a fost unul inacceptabil, și cum Aurel Pădureanu nu putea renunța atunci la familie, cei doi au ales să păstreze distanța. Tot destinul a reglat în cele din urmă lucrurile…

Un eveniment dramatic petrecut în viața artistei – moartea mamei sale – avea să-i aducă împreună pe cei doi îndrăgostiți, de data asta pentru totdeauna. „După ce a murit mama mea, singura persoană care m-a readus la viaţă a fost Pădureanu. Am vrut să mă sinucid, nu doar o dată, mărturisea Cornelia Catanga.

Cea mai mare dorință a Corneliei Catanga

Cea mai mare dorință a artistei a fost să aibă copii, însă retinopatia pigmentară de care suferea (nu vedea cu ochiul drept) a împiedicat-o, teoretic, să devină mamă. Cornelia Catanga a vrut atunci să adopte un copil, dar birocrația a împiedicat-o. În 1993, cu orice risc, l-a avut pe Alexandru.

Iar 11 ani mai târziu, ea și Aurel Pădureanu și-au unit official destinele. Asta și deoarece fiul lor și-a dorit foarte mult să-și vadă părinții căsătoriți. În 2019, artista a suferit un infarct, iar soțul ei nu a părăsit spitalul nicio clipă. Anul trecut însă, cei doi artiști au trecut prin momente grele, căsnicia lor fiind pusă la încercare. Au stat despărțiți cinci luni, însă partenerul de viață al Corneliei Catanga a spus dintru început că el nu are soție de lăsat. Și, într-adevăr, i-a fost alături până în ultima clipă de viață.

Cornelia Catanga, cel mai trist final

Pe 26 martie, Cornelia Catanga a încetat din viață, la Spitalul Universitar, în urma unui stop cardio-respirator, după ce a fost diagnosticată cu COVID-19. Paradoxal, artista nu credea în teribila boală… Acela a fost și momentul în care a ieșit la iveală situația cu adevărat dramatică a familiei Pădureanu. Lipsiți de evenimente în ultimul an și cu venituri mai mult decât modeste, cei doi artiști se confruntau și cu problema locuinței, din care tocmai urmau să fie evacuați de către proprietari.

Fără bani pentru înmormântare și fără acoperiș deasupra capului, Aurel Pădureanu a fost nevoit să ceară ajutor. Ajutor care, din păcate, nu a venit… Pe 27 martie, la Cimitirul Ghencea Civil, din București, o procesiune tristă, formată doar din 15 persoane, o conducea pe ultimul drum pe marea artistă. În contextul restricțiilor impuse de pandemie, niciun coleg de breaslă nu i-a fost alături Corneliei Catanga. De atunci, doar Aurel Pădureanu, copleșit de dor, vine zilnic la mormântul celei pe care a iubit-o mai presus decât viața…

CITEȘTE DESPRE NELU PLOIEȘTEANU ȘI GABI LUNCĂ ÎN NUMĂRUL DE MAI AL REVISTEI VIVA! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI.

Foto: Facebook, arhiva Libertatea

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter