Beneficiile urzicilor pentru sănătate. De ce e bine să le consumăm primăvara

Publicat pe

Beneficiile urzicilor pentru sănătate. De ce e bine să le consumăm primăvara. Toată lumea știe faptul că odată cu venirea primăverii, își fac apariția și alimentele sănătoase, precum roșiile, castraveții, salata, dar și urzicile. Încă din vechi strămoși, urzicile au fost folosite atât pentru prepararea hranei, fiind bogate în vitamine, însă totodată și în scop terapeutic. Iată ce beneficii au, de fapt, urzicile și de ce este bine să le consumăm!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Urzica a fost un aliment de bază din cele mai vechi timpuri. Potrivit legendelor, se spune că egiptenii antici o foloseau pentru a trata artrita și durerile de spate. Totodată, și romanii o foloseau, însă în alte scopuri, precum încălzire. Fiind frig și știind că urzica înțeapă, o frecau pe piele pentru a simți furnicăturile și senzații de cald.

Citește și: Mâncare de urzici cu mălai. Cea mai simplă rețetă

Citește și: Rețetă piure de urzici cu usturoi. Cea mai bună!

Ei bine însă, cu trecerea timpului s-au făcut numeroase studii privind beneficiile pe care le au urzicile, cât și întrebunințările. Iată care sunt aceste, cât și de ce este bine să le consumăm primăvara, când abi apar și au toate proprietățile.

Citește și: Ce se întâmplă în prima ediție Chefi la cuțite sezonul 11, difuzată astă seară. Al patrulea chef se alătură emisiunii

Citește și: Metoda prin care Cătălin Bordea şi Nelu Cortea au reuşit să câştige America Express: „Noi, de acasă de când am plecat, am zis că…”

Beneficiile urzicilor pentru sănătate

Potrivit studiilor, frunzele și chiar și rădăcina urzicii conțin o mulțime de nutrienți, precum: vitaminele A, C, K și câteva vitamine B și minerale precum calciu, fier, magneziu, fosor, potasiu și sodiu. De asemenea, urzicile mai conțin acid linoleic, acid oleic, acid palmitic, toți aminoacizii necesari organismului, kaempferolul (cunoscut și sub numele de robigenină), acid cafeic, quercetină, beta caroten, luteină și luteoxantina, conform HealthLine.

Mai mult decât atât, în urzici se găsesc o varietate de compuși care pot reduce inflamațiile din corp. În cadrul studiilor realizate pe oameni, aplicarea unei creme de urzică sau consumul de produse din urzică, mai ales a mâncărurilor proaspete cu urzică, a dus la ameliorarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita.

Totodată, mulți dintre acești nutrienți acționează ca antioxidanți în corpul nostru, care ajută la apărarea celulelor împotriva radicalilor liberi, ce pot profoca afecțiuni, precum cancer.

Urzicile tratează prostata și tensiunea arterială

Pe lângă numeroase beneficii menționate mai sus, câteva studii au dovedit că urzicile pot ajuta la tratarea prostatei. Mai mult decât atât, alte studii au demonstrat și faptul că urzicile sunt eficiente pentru rinita alergică, cunoscută și ca febra fânului. De asemenea, urzicile pot să scadă tensiunea arterială.

Ei bine, are o serie de beneficii și întrebuințări, însă de precizat este și faptul că atunci când alegeți să o consumați, trebuie să fie proaspătă și spălată și curățată foarte bine. Sunt o mulțime de mâncăruri pe bază de urzici, iar multe dintre rețete le gasiți chiar la noi pe site.

dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă