A murit Corneliu "Bibi" Ionescu, fondatorul trupei Sfinx. Avea 76 de ani

Publicat pe

A murit Corneliu 'Bibi' Ionescu, membru fondator și basist al celebrei formații românești de rock Sfinx. Artistul s-a stins din viață la 76 de ani. Tristul anunț a fost făcut de către mai mulți artiști în mediul online.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Sâmbătă, 22 ianuarie, a murit Corneliu 'Bibi' Ionescu, membru fondator și basist al celebrei formații românești de rock Sfinx. Anunțul a fost făcut în mediul online de mai mulți artiști care și-au exprimat regretul cu privire la imensa pierdere. Corneliu Ionescu s-a născut la 2 martie 1945 şi a fost fondator şi basist al formaţiei Sfinx, cu care a cântat de la înfiinţare, în 1962, până la destrămarea acesteia, la începutul anilor 1990.

A murit Corneliu "Bibi" Ionescu, fondatorul trupei Sfinx. Avea 76 de aniA murit Corneliu "Bibi" Ionescu, fondatorul trupei Sfinx. Avea 76 de ani

A murit Corneliu 'Bibi' Ionescu. Avea 76 de ani

A murit Corneliu 'Bibi' Ionescu. Fondatorul trupei Sfinx, una dintre cele mai iubite trupe rock, a încetat din viață la vârsta de 76 de ani.

„Corneliu Bibi Ionescu (n. 1945), pentru cine nu ştie nimic din istoria rock-ului românesc, este membrul fondator şi basistul trupei Sfinx, singurul care a cîntat fără întrerupere din 1962 pînă în 1994, cînd, după mai multe schimbări de componenţă şi de stil, trupa s-a desfiinţat. Dacă legenda bibsynthesizer-ului circula reprodusă de mai mulţi muzicieni, în căutările mele nu o găsisem niciodată confirmată sau povestită în detaliu de protagonistul ei. Pe Internet nu exista nici un interviu cu Bibi Ionescu, devenit între timp om de afaceri, actualmente preşedintele firmei Stage Expert Ltd., care se ocupă cu sisteme profesionale de sunet, video şi lumină pentru concerte. I-am cerut ajutorul lui Doru Ionescu, jurnalistul de la TVR căruia îi datorăm descoperirea şi valorificarea video-arhivei muzicale de dinainte de 89 în seria de emisiuni începute cu Timpul chitarelor. Doru Ionescu, el însuşi interesat de posibilitatea unui prim interviu cu legendarul constructor de instrumente, l-a căutat pe Bibi Ionescu, a intermediat întîlnirea cu el şi, în cele din urmă, m-a şi însoţit, conducîndu-mă cu maşina în afara Bucureştiului, unde-şi are sediul Stage Expert Ltd,” a scris Andrei Partos

Citește și: Ce afacere i-a adus Oanei Zăvoranu profit de 1 milion de euro în 2021: „Bani curați”

Citește și: Povestea de dragoste dintre Prințesa Diana și Dodi Fayed, în noul sezon The Crown

Citește și: Maurice Munteanu a slăbit 23 de kilograme. Cum arată acum juratul Bravo, ai stil!

Citește și: Ioana Grama și Alex Tăgurean divorțează: „Am evitat cât am putut pasul acesta, însă, atunci când…

Corneliu 'Bibi' Ionescu nu a stat departe de muzică nici după destrămarea trupei Sfinx. La începutul anilor 1990, artistul a intrat în afaceri cu o firmă de echipamente de scenă. A fost şi constructor de instrumente şi dispozitive muzicale: chitare, efecte pentru instrumente sau „bibsynthesizerul', primul sintetizator muzical din România.

Pvestea trupei Sfinx a început acum 30 de ani

„Povestea formaţiei SFINX începe cu trei liceeni : Corneliu Bibi Ionescu, Octav Zemlicka şi Cristian Valica, care se întâlneau într-o cofetărie din apropierea Pieţei Romane, pentru a discuta despre muzica ascultată pe la posturile de radio străine şi au ajuns la concluzia că ar putea şi ei să cânte într-o trupă. Până prin anul 1967 nu se întâmplă nimic spectaculos. Joia, sâmbăta şi duminica cântau în casele de cultură sau la seratele studenţeşti, iar în sezonul estival erau angajaţi pe litoral cântând mai întâi la Mamaia, iar apoi la Eforie Nord. De aici începe SFINX…” a scris pe Facebook și Manea Mihai Croco. 

Sfinx a luat naștere la București, în 1962, printre primii membri fiind Octav Zemlička, Corneliu „Bibi' Ionescu și Cristian Valica. Formația cânta la case de cultură, la serate studențești, iar vara pe litoral.Unul din membri fondatori, Octav Zemlička, va pleca după câțiva ani la orchestra Electrecord. Vor trece pe la formație o serie de muzicieni, unii dintre ei, de exemplu Dan Andrei Aldea și Sorin Chifiriuc, fiind considerați lideri neoficiali ai formației. Întâmplarea face că schimbarea „conducerii' s-a făcut mereu în pragul noului deceniu, astfel încât putem vorbi distinct de un Sfinx, fie al anilor șaizeci, șaptezeci sau optzeci. În linii mari, cele trei nume amintite corespund deceniilor respective.

Formația s-a destrămat în 1994, fiind divizată în două proiecte: Sfinx Pro (condus de Corneliu „Bibi' Ionescu) și Sfinx Experience (al lui Mișu Cernea), conform Wikipedia. 

Drum lin, Bibi! Corneliu Ionescu, zis „Bibi', a fost basistul trupei Sfinx și membru fondator al formației rock.

Ionescu a fost singurul care nu a părăsit formația până la destrămarea ei!, notează și cei cei de la Electrecord' pe pagina lor oficială de Facebook.

Foto: Facebok

 
substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter