BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 500 de milioane de euro în primele trei luni ale acestui an. La cât a ajuns datoria totală

Banca Națională a României (BNR) avertizează că, în primul trimestru al acestui an, datoria externă a României a înregistrat o creștere de peste 500 de mlioane de euro. Datele au fost publicate la scurt timp după un anunț îngrijorător al lui Ilie Bolojan, președintele interimar, care a declarat că există posibilitatea majorării taxelor și impozitelor.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Cifrele publicate de Banca Națională a României (BNR) arată o tendință ascendentă a îndatorării țării. În lipsa unor măsuri fiscale coerente, țara noastră riscă să intre într-o spirală a îndatorării, iar acest lucru ar pune o presiune suplimentară asupra populației.

Citește și: Euro a trecut de 5 lei pentru prima dată în istorie. Îngrijorare pentru importatori și românii cu credite

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 500 de milioane de euro în trei luni

Structura datoriei externe la 31 martie 2025 arată astfel: „datoria externă pe termen lung a însumat 156,881 miliarde euro la 31 martie 2025 (76,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 1,2% faţă de 31 decembrie 2024; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2025 nivelul de 48,526 miliarde euro (23,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 2,7% faţă de 31 decembrie 2024'.

În aceeași perioadă, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit semnificativ de 7,656 miliarde euro. Această sumă reprezintă o creștere substanțială față de deficitul de 4,201 miliarde euro înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit libertatea.ro.

Astfel, datoria totală depășește 200 de miliarde de euro.

Citește și: Cine sunt pensionarii care se pot trezi cu poprire pe pensie. Legea nu prevedere obligația de a-i informa în prealabil pe cei vizați

Factorii care au contribuit la deficitul contului curent

În aceeași perioadă, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit semnificativ de 7,656 miliarde euro. Această sumă reprezintă o creștere substanțială față de deficitul de 4,201 miliarde euro înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent.

Factorii care au contribuit la acest deficit includ: o creștere a deficitului balanței bunurilor cu 1,997 miliarde euro, o scădere a excedentului balanței serviciilor cu 503 milioane euro, o contribuție negativă de 1,095 miliarde euro din partea balanței veniturilor secundare.

Citește și: Avertismentul celor 7 foști ambasadori SUA la București: „Românii se confruntă cu o alegere istorică evidentă, dominaţia Rusiei sau propriul său viitor, aliat al Americii în NATO. Putin sau America'

Ilie Bolojan anunță posibile creșteri de taxe și impozite

Ilie Bolojan avertizează că România se apropie periculos de limita sustenabilității financiare, iar fără o reducere reală a cheltuielilor bugetare, creșterea unor taxe ar putea deveni inevitabilă.

„Înseamnă că, foarte probabil, va trebui să avem o combinație, care înseamnă scăderi de cheltuieli, ceea ce ar fi trebuit să facem de ani de zile, pentru că nu trebuie să ne ascundem, finanțarea acestui deficit este o problemă delicată pentru noi.

Și, deci, parte de combinație de scăderi de cheltuieli și sper să nu fim în situația, dar este posibil, să avem și măsuri de creștere a unor taxe și a unor impozite', a declarat Ilie Bolojan la Radio Europa Liberă.

Sursa foto: Freepik

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton